KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Toimittajat työväestön palveluksessa

Yleisen Lehtimiesliiton opintopäivät vuonna 1983.

Yleisen Lehtimiesliiton opintopäivät vuonna 1983. Kuva: Jaakko Tiainen

Elias Krohn
25.2.2017 15.00

Vasemmistolehdistö nousi jatkosodan jälkeen SKDL:n mukana kuin Feeniks-lintu tuhkasta. Vuosina 1944–1948 perustettiin 14 kansandemokraattista päivälehteä, joista tosin osa jäi lyhytikäisiksi. Myös aikakauslehtien kirjo oli laaja. Kansandemokraattisten lehtien toimittajat valikoituivat pääosin järjestöaktiivien joukosta. Ne, joilla kynä pysyi parhaiten kädessä, päätyivät tekemään lehtiä. Koulutuksen ja kokemuksen puutteen perusteella heitä ei yleensä huolittu Suomen Sanomalehtimiesten Liiton (SSL, nykyinen Journalistiliitto) jäseniksi.

Kansandemokraattiset toimittajat alkoivatkin järjestäytyä itse. 1945 syntyi Helsingin Demokraattinen Sanomalehtimiesyhdistys, joka vuosikokouksessaan 70 vuotta sitten 23.2.1947 päätti laajentua valtakunnalliseksi ja ryhtyi käyttämään nimeä Yleinen Lehtimiesliitto (YLL).

YLL määritteli keskeiseksi tehtäväkseen ammatillisen ja taloudellisen edunvalvonnan, mitä varten liitto neuvotteli työehtosopimuksista Demokraattisten Kustantajain Liiton (DKL) kanssa. Tämä kansandemokraattisten lehtien ja kirjapainojen yhteinen kustantajajärjestö toimi SKDL:n ja SKP:n puoluetoimistojen ohjauksessa.

YLL on joutunut monesti pohtimaan omaa rooliaan.

Lisäksi YLL järjesti jäsenilleen koulutusta, joka keskittyi aatteellisiin ja poliittisiin teemoihin. Liitolla oli myös vahva asema toimittajien maailmanjärjestö IOJ:ssä, johon se kuului vuosina 1950–1994. SAK:n jäseneksi YLL liittyi jo ensimmäisenä toimintavuonnaan. Kuuluminen sitä kautta ammatilliseen työväenliikkeeseen koettiin liitossa hyvin tärkeäksi.

Työväestön moninaisten kamppailujen seuraaminen ja tukeminen oli kansandemokraattisten toimittajien päivittäistä työtä. Työpaikoilla opittiin luottamaan heihin, ja samalla eteni lehtien levikkityökin.

Neuvotteluissa toimittajien omista palkka- ja työehdoista YLL ymmärsi suhteellisen hyvin vastapuolen edustajia – olivathan he osa samaa poliittista liikettä. Palkkauksessa kansandemokraattiset toimittajat rinnastettiin pitkään puoluetoimitsijoihin, mikä oli periaatteellinen tasa-arvokysymys. Toimittajien koulutustaso kuitenkin nousi, vasemmistolehtien toimittajien palkat alkoivat jäädä jälkeen muiden lehtien kollegoista, ja koulutetut suuntasivat muualle. YLL ryhtyi ajamaan pysyvää ratkaisua tämän eron kuromiseksi umpeen. Ensimmäisenä askeleena 1960-luvulla toimittajien palkat sidottiin metalliteollisuuden ammattityömiesten ansioihin. Oli kuitenkin kiistanalaista, miten ja miltä työpaikoilta heidän ansionsa tuli laskea.

YLL:ssä nousi yhä vahvemmin esiin ajatus kansandemokraattisten toimittajien siirtämisestä SSL:n työehtosopimusten piiriin. SKDL ja SKP taipuivat siihen lopulta, ja siirto toteutui vuonna 1972. Irtiotto herätti aluksi närää puoluetoimitsijoiden keskuudessa. Pian kuitenkin huomattiin, että sen myötä toimitsijoidenkin palkkoja saatiin nostettua.

Osana kansandemokraattista liikettä YLL otti kantaa myös sen poliittiseen suuntautumiseen. Ainoissa lakoissaan 1967 Kansan Sanassa ja 1971 Hämeen Yhteistyössä liitto puolusti näiden lehtien toimitusten enemmistöläistä linjaa niitä kustantaneiden vähemmistöläisten piirijärjestöjen sanelua vastaan.

Kun työehtosopimustoiminta oli siirretty SSL:ään, entistä useammat YLL:n aktiivit alkoivat vaikuttaa myös siellä. Tätä toimintaa suunniteltiin YLL:n erityisessä SSL-ryhmässä, ja YLL laati ammattiyhdistyspoliittisen tavoiteohjelman. Kulmakiviä olivat heikoimmassa asemassa olevien puolustaminen ja demokratia. Alimmissa palkkaryhmissä olevien suhteellisen aseman parantamiseksi YLL kannatti markkamääräisiä palkankorotuksia prosenttikorotusten sijasta. Jäsendemokratiaa YLL:läiset halusivat lisätä alistamalla työehtosopimustavoitteet neuvoa-antavaan jäsenäänestykseen sekä vahvistamalla luottamushenkilöiden ja toimitusosastojen asemaa.

YLL ja muut vasemmistovoimat saivat SSL:ssä merkittävän jalansijan, mutta läheskään kaikki tavoitteet eivät menneet läpi. SSL:n vuoden 1980 lakon yhteydessä YLL:läiset jäivät vähemmistöön ajaessaan markkamääräisiä palkankorotuksia.

Työelämän demokratisointipyrkimyksiään YLL vei eteenpäin myös kansandemokraattisessa lehdistössä. Vuoden 1983 toimitusdemokratiatavoitteissa vaadittiin toimituksen tiedonsaannin ja vaikutusmahdollisuuksien parantamista lehteä koskevissa asioissa. Kaksi vuotta myöhemmin DKL kirjasi YLL:n ajamat konkreettiset tavoitteet sellaisinaan lehdille ohjenuoraksi.

Viimeksi kuluneiden 30 vuoden aikana suomalainen mediamaisema on mullistunut. Puoluelehtiä on huomattavasti aiempaa vähemmän, ne ilmestyvät harvemmin ja päivittäinen uutisointi tapahtuu internetissä.

YLL on joutunut monesti pohtimaan omaa rooliaan, mutta tarpeettomaksi se ei ole itseään koskaan todennut. Tarpeet vain ovat muuttuneet. Noin 190 jäsenen joukossa on tällä hetkellä eniten eläkeläisiä, mutta myös ammatissaan toimivia toimittajia, tiedottajia ja tutkijoita, monet heistä freelancereita, sekä opiskelijoita. YLL toimii vasemmistolaisena viestintäpoliittisena yhdyssiteenä, järjestää opintomatkoja ja osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Kirjoittajan historiateos Aatteen paloa, tiedon janoa – Yleinen Lehtimiesliitto 1947–2017 julkistettiin YLL:n 70-vuotisjuhlassa lauantaina 25.2. Kirjaa voi tiedustella Yleisestä Lehtimiesliitosta.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään