Eduskunnassa häviäjiksi arvioitiin perheet, työntekijät, ilmasto ja ympäristö
Useimmat eduskuntaryhmät jakautuivat, kun eduskunta tiistaina keskusteli kauppojen aukiolon laajentamisesta. Oppositiossa olevat Vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset näyttävät yksiselitteisesti vastustavan hallituksen esitystä. SDP:ssäkin on kahta kantaa ja ryhmä on antanut jäsenilleen vapaat kädet, kun esityksestä äänestetään.
Keskustan aukiolon laajentamista puoltava kanta kuulosti tiistaina lähes yksimieliseltä, koska lakiesityksen vastalauseen allekirjoittanut sen kansanedustaja, Markku Uuspaavalniemi ei ollut paikalla täysistunnossa. Ryhmästä Mikko Alatalo kuitenkin ilmoitti kantavansa huolta pienyrittäjien jaksamisesta ja arvioi, että suurten kauppaketjujen voittaessa lain maksajaksi jäävät veronmaksajat.
Hallituksessa voimallisesti aukiolon vapauttamista ajavan kokoomuksenkin linjassa on vahva särö, kun tiistain keskustelun aloitti sen kauppiasedustaja Jouko Laxell, joka perusteli vastustavaa kantaansa painavin argumentein.
Ilmasto sivuutettiin
Laxell kävi läpi lakiesityksen kielteiset vaikutukset niin pienyrittäjien arkeen kuin suomalaisten perhe-elämään, kuntien talouteen, energiankulutukseen, aluepolitiikkaan ja kappojen keskittymiseen. Hän kuuli lakiesityksestä kauppakeskusten seireeninlaulun.
– Lakiesitys on kuin kaupparyhmittymien tilaustyö, hän sanoi ja arvioi suomalaisen vähittäiskaupan olevan keskittyneintä Euroopassa.
Vihreiden välinpitämättömyyttä lakiesityksen ympäristövaikutuksiin ja energiankulutuksen lisääntymiseen pilkattiin. Vihreistä Oras Tynkkynen totesi useaan kertaan, että liikeaikalaki ei ole ratkaiseva väline ympäristön puolustamisessa ja ilmastonmuutoksen vastustamisessa. Hänen puoluetoverinsa Erkki Pulliainen oli eri mieltä ja vaati puolueeltaan älyllistä rehellisyyttä.
Vasemmistoa paneteltiin siitä, että sen edustajat vastustavat esitystä, jonka palvelualojen ammattiliitto PAM hyväksyy. Liitto teki Suomen kaupan liiton kanssa vuosi sitten sopimuksen työntekijöiden oikeuksista lakiuudistuksen varalta.
Maakuntien Suomi hyötyy
Myös Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki totesi suurten kauppaketjujen ja ulkomaisten kauppakeskusten omistajien nyt voittavan.
– Häviäjiä ovat työntekijät, pienet yritykset, ympäristö, ilmasto ja perheet, hän listasi ja ihmetteli, miten keskusta voi hylätä perheet, vihreät ilmaston ja kokoomus yrittäjät.
– Näin se Maakuntien Suomi kehittyy teidän näkemyksenne mukaan, Arhinmäki päätteli täysistuntosalissa.
Vasemmistoliiton Annika Lapintie kehotti tutkimaan, kuka hyötyy laista ja vastasi:
– Suuret kauppakeskukset, jotka ovat pääasiassa taajamien ulkopuolella.
Hän totesi keskustan aiemmin vastustaneen aukiolon laajentamista.
– Mikä yhteys on niillä, jotka hyötyvät laista ja keskustan kannan muuttumisella? hän kyseli.
Paineita sunnuntailisien poistoon
Kari Uotila (vas.) ennusti kauppojen aukiolon laajennuksesta seuraavan se, että työntekijöiden sunnuntaikorvauksista pyritään ulos. Hän arvioi sen olevan kaupan alan seuraava iso työmarkkinapoliittinen tavoite.
– Sama paine kohdistuu sitten myös kaikkeen muuhun sunnuntaityöhön, hän sanoi..
Samansuuntaisia epäilyjä oli myös Matti Kauppilalla (vas.)
– Hyvää on kuitenkin se, että PAM myi silloin, kun sai hyvä hinnan, hän sanoi ammattiliiton tekemästä sopimuksesta.
Hän muistutti lisäksi siitä, että työaikoihin tulee paineita muillekin kuin kaupan henkilökunnalle, kun esimerkiksi tuoretavaraa pitää kuljettaa kauppoihin sunnuntaiksi.
Myös SDP:n Miapetra Kumpula-Natri ymmärsi PAMia.
– Se luki oikein hallitusta ja näki, että kokoomuksella oli niskalenkki.
Yhtä sekavaa kuin nyt
Lain kannattajat perustelivat sitä vapaudella valita. He myös korostivat, että kenenkään ei ole pakko mennä sunnuntaina kauppaan, ei edes työntekijöiden, jotka voivat kieltäytyä sunnuntaityöstä.
Eduskunnan talousvaliokunnan myönteisen kannan esitellyt Jouko Skinnari (sd.) painotti lisäksi, että laki selkeyttää sotkuista aukioloa. Hänen sanoiltaan meni kuitenkin pohja saman tien, kun hän alkoi luetella tulevien aukioloaikojen poikkeuksia ja rajoituksia.
Joulukuun alusta voimaan tuleva laki sallii kauppojen aukiolon sunnuntaisin läpi vuoden noin 18 juhlapyhää lukuun ottamatta. Yleensä ne ovat auki kello 12-18, mutta joulun alla aukioloa voi venyttää kello 21 asti.
Alle 400 neliön liikkeet voivat olla auki ympäri vuorokauden. Pienyrittäjät voivat kuitenkin pitää kauppansa kiinni yhtenä päivänä viikosta, jos se sopii esimerkiksi vuokranantajana toimivalle kauppakeskukselle. Päivää ei ole määritelty.
Eduskunta äänestää kauppojen uusista aukioloista ensi viikon keskiviikkona. Vaikka värikäs palautekeskustelu voisi ennakoida rikkonaista äänestystä, lain läpimenoa pidetään varmana.