Tax lease -järjestelmässä aluksen omistaja voi tehdä etukäteen verovähennyksen hinnasta, jolla alus hankitaan. Telakkateollisuudessa tehdyn arvion mukaan järjestelmän verohyöty on 10-20 prosenttia maasta riippuen. Tax lease on käytössä ainakin Ranskassa, Espanjassa ja Britanniassa.
Keskusjärjestöt edellyttävät nyt valtiolta rohkeita päätöksiä. On satsattava tutkimukseen ja tuotekehitykseen, innovaatiotuki tulee maksaa täysimääräisenä, on kehitettävä takausjärjestelmiä ja valtion on hankittava aluksia suomalaistelakoilta.
Järjestöt kertovat olevansa syvästi huolestuneita STX Finlandin ilmoituksesta irtisanoa yli 400 työntekijää Turun telakaltaan sekä lomautettujen määrän kasvamisesta.
Euroopan rakennerahaston tuet selvitettävä
Järjestöt arvioivat koko Turun alueen joutuvan rajun rakennemuutoksen kouriin, jollei nyt alkanutta kehitystä käännetä. Valtion tulee varautua lisäämään seutu rakennemuutosalueeksi.
– Euroopan rakennerahaston tuen mahdollisuudet on myös selvitettävä.
Ammattiliitot epäilevät telakkateollisuuden liiketoimintaprosessin järkevyyttä. – Onko erittäin laajaksi ja pitkäksi paisunut kansainvälinen alihankintaketju sittenkään kaikkein tehokkain toimintatapa? Saavutetaanko sillä parhaat edellytykset pitkäjänteisen toiminnan kehittämiseen, ne kysyvät.
Ei tukia nykymenolle
Turun telakan työhuonekunta ei hyväksy nykyisissä ja tulevissa laivaprojekteissa toimintatapaa, jonka seurauksena on harmaata taloutta, kotimaisen alihankinnan lähes täydellinen poistuminen alalta sekä oman väen lomautuksia ja irtisanomisia. Työntekijät eivät pidä hyväksyttävänä, että harmaan talouden toiminnan jatkamiseksi haetaan avuksi valtion tukirahoja veronmaksajien pussista.
Työhuonekunta arvioi, että telakkayhtiö joutuu nyt aloitettujen yt-neuvottelujen avulla paikkaamaan omia virheitään.
– Tarkoituksena on ilmeisesti avata suomalaisten laivanrakentajien irtisanomisilla tietä tulevalle toimintatavalle, jota voi perustellusti kutsua harmaan talouden riemuvoitoksi, työhuonekunta sanoo keskiviikon kannanotossaan.