Donald Trump on rasismissaan isänsä poika. Fred Trump pidätettiin yhdeksän vuosikymmentä sitten New Yorkissa Ku Klux Klanin kannattajien ottaessa yhteen poliisin kanssa. Poika-Trump kiistää asian: isää ei ole tuomittu.
Donald Trumpin reagointi äärioikeistolaisten ja rasististen ryhmien rähinöintiin Charlottesvillessä on paljastavaa. Ei mennyt kuin vuorokausi siitä, kun hän luki – pakotetun oloisena kuin kaapatuksi joutunut – paperista virallisen rasistisen väkivallan tuomitsevan kannanoton, kun hän median edessä palasi alkuperäiseen äärioikeistoa ja uusnatseja ymmärtävään ja myös vastamielenosoittajia väkivallasta syyttävään näkemykseen.
Väkeä on kaikonnut Trumpin ympäriltä. Maan suurimman ammattiliiton johtaja ja monet näkyvät yritysjohtajat erosivat presidentin asiantuntijaneuvostoista, jotka Trump lopulta lakkautti. Koko kulttuurineuvosto on eronnut.
Yhä useammalle republikaanipoliitikolle Trumpin sanomiset ja tekemiset alkavat olla liikaa, näkyvimpinä sellaiset vaikutusvaltaiset senaattorit kuin John McCain, Bob Corker ja Lindsey Graham sekä edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan.
Näkyvät republikaanit eivät halua puolustaa Trumpia julkisesti. Oikeistolaisen Fox News -televisiokanavan toimitus etsi sitkeästi koko maasta republikaania, joka puolustaisi Trumpia keskustelussa äärioikeistosta, mutta turhaan.
CIA:n entinen johtaja John Brennan kirjoittaa Trumpin puheista julkisessa kirjeessään, kuinka kaikkien amerikkalaisten, jotka ”ovat järjissään, täytyy torjua hänen vastenmieliset selityksensä”. Brennan katsoo ”herra Trumpin” saattavan puheillaan kansallisen turvallisuuden ja yhteisen tulevaisuuden suureen vaaraan.
Tiedotusvälineet ovat kilvan kaivaneet Trumpin henkilöhistoriaa. Vuonna 1973 häntä syytettiin siitä, että suosii omistamiaan 14 000 asuntoa vuokratessaan valkoisia ja syrjii mustia. Kasinoidensa mustien työntekijöiden hän sanoi olevan laiskempia kuin valkoisten.
Kun neljää mustaa ja yhtä latinoa syytettiin valkoisen naisen raiskaamisesta ja saattamisesta koomaan New Yorkin keskuspuistossa 1989, Trump osti koko sivun lehti-ilmoituksia ja vaatii New Yorkiin kuolemanrangaistusta takaisin. Miehet vapautettiin parin vuoden kuluttua syyttöminä.
Amerikkalainen kirjailija Kurt Andersen pohtii lehtihaastattelussa, että jos Trump ei ole rasisti, niin kuka sitten on.