KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Kuwaitissa gepardit ovat eksoottisia lemmikkejä

Abu Mubarak al-Rasheede leikkii talonsa katolla kolmevuotiaan gepardiuroksen, Abo Mobarkin, kanssa.

Abu Mubarak al-Rasheede leikkii talonsa katolla kolmevuotiaan gepardiuroksen, Abo Mobarkin, kanssa. Kuva: Sebastian Castelier

Villieläimet ovat maailman neljänneksi yleisin salakuljettajien lasti. Laittoman villieläinkaupan arvoksi on arvioitu 23 miljardia dollaria vuodessa. Kuwaitissa gepardit ovat ikävä muistutus siitä.

Quentin Müller
20.11.2017 13.00

Erään talon kellarissa Kuwaitissa mustasaappainen nuori nainen avaa oven. Hänen jaloissaan on kaksi 80 sentin korkuista gepardia, Mark ja Shahad, jotka leikkivät pallolla. Shahad al Jaber, 32, on hankkinut ne laittomasti.

– He ovat vauvojani. Vaikka minulla olisi lapsia, pitäisin silti gepardeistani enemmän. Minulla on ollut kissoja ja koiria, mutta tahdoin jotain suurempaa.

– Aluksi toivoin saavani tiikerin. Se kuitenkin olisi vienyt liikaa tilaa sohvalla, kun katson televisiota sen kanssa, al Jaber kertoo.

ILMOITUS
ILMOITUS
Jos on lahjonut oikeat henkilöt tullissa, riittää, että laatikossa lukee ”kissa”.

Harvinaisten villieläinten omistaminen on laitonta Kuwaitissa, mutta Jaber ei pelkää viranomaisia, koska hänellä on ”wastaa” – paikallinen termi vaikutusvallalle.

– Se on todella tärkeää Kuwaitissa. Jos tunnet jonkun, joka on oikeassa virassa, hän suojelee sinua, Jaber toteaa.

Shahad al Jaber leikkii pallolla gepardinsa kanssa. Hänellä on ollut asunnossaan jo neljä vuotta koirasgepardi Mark ja naaras Shahod. –¿Rakastan niitä enemmän kuin mitään, todennäköisesti jopa enemmän kuin tulevia lapsiani, hän vakuuttaa

Shahad al Jaber leikkii pallolla gepardinsa kanssa. Hänellä on ollut asunnossaan jo neljä vuotta koirasgepardi Mark ja naaras Shahod. –¿Rakastan niitä enemmän kuin mitään, todennäköisesti jopa enemmän kuin tulevia lapsiani, hän vakuuttaa Kuva: Sebastian Castelier

Erään rakennuksen ylimmässä kerroksessa Salmiyan varakkaalla alueella Kuwaitin kaupungin keskustassa psykologi Adnan al-Shatti päättää tapaamisen. Al-Shatti tuntee hyvin maansa kansalaisten huolet, pelot ja omituiset harrastukset.

– Täällä ihmiset tahtovat haasteita. He eivät halua perinteisiä lemmikkejä, vaan erikoisen eläimen, joka haastaa omistajansa. Jos pystyy käsittelemään sellaista eläintä, se osoittaa, kuinka mahtava on itse, hän lisää.

– Kuwaitissa on myös säätelemättömyyden kulttuuri. Omatunto ei ole esteenä. Kaikki on mahdollista, jos rahaa riittää, Al-Shatti sanoo.

Suuren mittakaavan
salakuljetusta

Salakuljetettujen gepardien suojeluun keskittyvän Illegal Wildlife Trade Cheetah Conservation -järjestön apulaisjohtaja Patricia Tricorache on johtanut laajoja tutkimuksia gepardien salakuljetuksesta Arabian niemimaalla. Hänen arvionsa mukaan salakuljettajien reitti alkaa Etiopiasta, Somaliasta tai Pohjois-Keniasta. Eläimet kuljetetaan sodan runteleman Jemenin kautta Persianlahden maihin, joihin Kuwait lukeutuu.

– Arabian niemimaalla on valtavat pimeät markkinat gepardeille ja muille eksoottisille eläimille, Tricorache toteaa.

Hänen yhteyshenkilönsä kertovat, että 300 nuorta gepardia viedään laittomasti joka vuosi. Wildlife Conservation Society -järjestön mukaan luonnossa elää enää alle 7 100 gepardia, ja lajin tulevaisuus on uhattu.

Eräs työntekijä Kuwaitin kansainvälisellä lentokentällä paljastaa, kuinka gepardi saadaan tuotua Kuwaitiin. Jos on lahjonut oikeat henkilöt tullissa, riittää että laatikossa lukee ”kissa”.

– Minulle tämä on helppoa, koska työskentelen lentokentällä ja tunnen henkilöt, jotka ovat valmiita ottamaan lahjuksia. Annan heille 500–1 000 Kuwaitin dinaaria (noin 1 500–3 000 euroa) eläimen pääsystä läpi tarkastuksessa.

Lentokentän virallinen edustaja vastaa väitteeseen sanomalla, että ”tapausta tutkitaan”. Syytökset ovat kuitenkin vakavia, joten kunnollista vastausta ei saada ”ennen kuin koko juttu on tutkittu”.

Eläinaktivisti Hanan Al Saraf saa jatkuvasti kuvia puhelimeensa kuwaitilaisista poseeraamassa lemmikkigepardiensa kanssa.

Eläinaktivisti Hanan Al Saraf saa jatkuvasti kuvia puhelimeensa kuwaitilaisista poseeraamassa lemmikkigepardiensa kanssa. Kuva: Sebastian Castelier

”Annan sille suklaata
ja jäätelöä”

Lähellä lentokenttää olevassa kaupunginosassa kaksi miestä seisoo monikerroksisen omakotitalon katolla. Katolla on myös häkki, jossa elää urosgepardi. Sen omistaa Abu Mubarak al-Rasheede. Hänen ystävänsä on yksi lukuisista lenkeistä villieläinten salakuljetuksessa, ja siksi hän ei halua kertoa nimeään.

Abu Mubarak al-Rasheede kertoo tehneensä matkan salakuljetusreitillä itse sen sijaan, että olisi palkannut salakuljettajan. Hän näyttää älypuhelimestaan kuvan neljästä gepardista, joita pidetään pahvilaatikossa.

– Ostin ne Somaliasta. Sitten toin ne lentokoneella Jemeniin. Siellä on kaksi lentokenttää, joissa ei ole tullia.

– Jemenistä matkustin Saudi-Arabian läpi Kuwaitiin.

Al-Rasheede avaa häkin ja istuu gepardinsa viereen.

– Annan sille suklaata ja kissojen monivitamiiniravintolisää. Se rakastaa sitä. Annan myös jäätelöä, koska se parantaa verenkiertoa.

Kun al-Rasheede pitää hauskaa gepardinsa kanssa, hänen ystävänsä kuvailee isojen kissojen kuljetuksen strategiaa. Hän salakuljettaa eläimiä Kuwaitiin.

– Jos ihmiset lentokentällä näkevät, että häkeissä on gepardeja, olemme pulassa. Mutta jos häkissä lukee ”kissa” ja olet maksanut oikealle henkilölle, kaikki on hyvin, hän kertoo.

Abu Mubarak al-Rasheede näyttää puhelimestaan kuvaa Somaliasta saapuneista neljästä gepardinpennusta.

Abu Mubarak al-Rasheede näyttää puhelimestaan kuvaa Somaliasta saapuneista neljästä gepardinpennusta. Kuva: Sebastian Castelier

Viranomaiset eivät
juuri reagoi

Villieläimille koituvan katastrofaalisen vahingon lisäksi villien kissaeläinten pitämisessä asunnossa on vaaransa myös omistajalle. Kuwaitin eläintarhan villieläinasiantuntija Mostafa Mahmoud tietää asiasta. Eräänä päivänä muuan Farwaniyan kaupunginosan asukas esitti erikoisen kysymyksen.

– Hän oli paniikissa ja kysyi, onko joku eläintarhan isoista kissaeläimistä karannut, koska hän oli löytänyt vuohensa raadeltuna, hampaanjäljet kaulassa.

– Menin hänen luokseen ja tutkin puremaa. Tunnistin heti, että kyseessä oli jaguaarin purema. Tapaus tutkittiin ja kävi ilmi, että peto olikin karannut naapurista.

Born Free USA -suojelujärjestön raportin mukaan vuosien 1990 ja 2011 välillä 75 henkilöä eri puolilla maailmaa kuoli eksoottisen lemmikkieläimen hyökkäyksen seurauksena. Kuolemaan johtaneista tapauksista 21 koski ”isoja kissoja”. Tähän kategoriaan lukeutuvat leijona, tiikeri, jaguaari ja gepardi. Yhteensä tapauksia oli 1 610.

Kuwaitin valtio tiukensi linjaansa vuonna 2014, kun filippiiniläinen sisäkkö Lourdes Hingco Abejuela kuoli kuwaitilaisen Mohammad Turkiin omistaman leijonan hyökättyä hänen kimppuunsa. Turkiin ystävä uskoo tietävänsä, mitä tapahtui.

– Hän oli vaihtamassa lakanoita, mutta leijona halusi leikkiä niillä. Kun hän nykäisi lakanat leijonan kynsistä, se puri häntä.

Lemmikkivillieläinten
määrää ei tiedä kukaan

Valtion ympäristöviraston (EPA) työntekijä Shefreefa al-Salem valvoo kansainvälisen uhanalaisten eläinten kaupan kieltävän Cites-sopimuksen toteuttamista Kuwaitissa. Tapaamme hänet hänen toimistossaan. Hän selaa kansioita työpöydällään. Töitä on liikaa ja resursseja liian vähän.

– Kyllä, meillä on ongelmia villieläinten kanssa. Mohammad Turkiin tapaus oli tietenkin merkittävä, mutta en vieläkään tiedä, kuinka paljon villieläimiä pidetään lemmikkeinä.

Laki kieltää villieläinten omistamisen Kuwaitissa, mutta se vaikuttaa epäselvältä ja summittaiselta, eikä siinä määritellä kovia rangaistuksia rikkomuksista. Kuwaitin ympäristönsuojelulain 100. pykälän mukaan ”on laitonta metsästää, tappaa, pyydystää, kerätä, satuttaa, hankkia tai kuljettaa villejä maa- tai vesieläimiä elävänä tai kuolleena”.

Salem kertoo, että hänen järjestönsä oli tammikuussa suositellut tiukempaa valvontaa, mutta hän ei kommentoinut tarkemmin lakiesityksen yksityiskohtia. Kuwaitin parlamentti ei ainakaan vielä ole käsitellyt lakiesitystä.

Käännös: Markku Kangas

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään