KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Saara Särmä: #MeMyös vaadimme kulttuurin muutosta

Saara Särmä
10.12.2017 15.00

Rebecca Solnit käsittelee uudessa esseekokoelmassaan The Mother of All Questions hiljaisuutta kulttuuris-poliittisena ilmiönä. Hän ei käsittele hiljaisuutta jonakin, jota kohti yksilö pyrkii vaikkapa retriitissä tai muuten rauhoittuakseen. Keskeistä kirjassa on yhteiskunnallinen keskustelu ja sen hiljaisuudet. Se keiden tarinat pääsevät kuuluviin, ja mitä aiheita ja näkökulmia aktiivisesti hiljennetään.

Vuonna 2014 kirjoittamassaan esseessä Solnit esittää, että hiljaisuuden aika on ohi naisiin kohdistuvan seksuaalisen häirinnän osalta. Monet tuon vuoden tapahtumat tekivät naisiin kohdistuvaa väkivaltaa näkyväksi aivan uudella tavalla. Nettikampanjat kuten #yesallwomen osoittivat pysäyttävästi, kuinka lähes kaikki naiset joutuvat kokemaan jonkinlaista häirintää elämänsä aikana.

ILMOITUS
ILMOITUS
Muistisääntö: aina kun mietit ”tekisipä joku tälle asialle jotain”, ole sinä se joku.

Esseetä oli pysäyttävää lukea marraskuussa 2017, kun #MeToo-kampanja on saavuttanut valtavaa huomiota maailmalla. Tuntuu, että nyt on käsillä joku ennennäkemätön käänne. Mutta siltä on tuntunut ennenkin. Kuinka äkkiä aihe taas painetaankaan maan alle, jos ei siitä pidetä jatkuvaa meteliä.

Jotkut ovat jo ehtineet kyllästyä aiheeseen, muutaman päivän tai viikon jälkeen. Aika paljon näkyy kommentteja siitä, miten tärkeämpiäkin asioita olisi, ja eikö tästä nyt ole kohkattu jo tarpeeksi.

Totta kai on olemassa paljon muitakin tärkeitä asioita, ja jokainen tähän keskusteluun kyllästynyt on vapaa edistämään tärkeänä pitämiään aiheita. Ennen kuin kulttuuri muuttuu, ja ihmiset oppivat kunnioittamaan toistensa ruumiillista koskemattomuutta ei tästä aiheesta kuitenkaan pidä lakata puhumasta ja kirjoittamasta.

Olen seurannut innolla Ruotsissa käytyä keskustelua ja satojen ja tuhansien naisten kollektiivisia ulostuloja. Päivä toisensa jälkeen ammattiryhmä tai -ala kerrallaan on julkisesti todennut, että nyt saa riittää. Enkä ole ollut ainoa, joka on ihmetellyt, miksi Suomessa ei yhtä nopeas-ti syntynyt vastaavaa liikehdintää.

Muistisääntö: aina kun mietit ”tekisipä joku tälle asialle jotain”, ole sinä se joku. Voimavarojen ja ehtimisen mukaan toki.

Facebook-ryhmän perustaminen on äärimmäisen helppoa (moderointi on se, mikä voi vaatia uskomattoman paljon työtä). Tällä kertaa en itse ollut se joku, mutta ilahduin suuresti saadessani kutsun ryhmään, jossa mietittiin erityisesti suomenruotsalaisten naisten #dammenbrister -kampanjan inspiroimana, miten myös lopun Suomen osalta #MeToo -kampanjassa voitaisiin edetä.

Muutamassa päivässä tuhannet naiset ja muunsukupuoliset liittyivät #MeMyös-Facebook-ryhmään ja alkoivat jakaa kokemuksiaan seksuaalisesta häirinnästä, ahdistelusta ja väkivallasta. Ryhmään ei oteta jäseniksi miehiä, sillä vaikka kaikki miehet eivät syyllisty häirintään ja väkivaltaan, muilla kuin miehillä pitää olla mahdollisuus keskustella kokemuksistaan tilassa, jossa miehiä ei ole läsnä.

Miehillekin avoimen ryhmän voi totta kai kuka vaan perustaa, jos sellaisen olemassaolon kokee tärkeäksi. #MeMyös ja #MeToo on liike, jota ei omista kukaan ja jonka omistamme me kaikki.

Nostan tohtorinhattuani kaikille niille miehille, jotka tekevät töitä häirinnän kitkemiseksi, uskovat kuulemiensa naisten kokemukset, puuttuvat tilanteisiin ja puhuvat häirintää vastaan. Vielä korkeammalle nostan hattuani niille ei-miehille, jotka ovat uskaltaneet omia tarinoitaan kertoa.

Jokaisen ei tarvitse tulla kokemustensa kanssa esille. Sitä ei voida eikä pidä vaatia. Jokaisella on omat tapansa selvitä, toisille siihen kuuluu kokemusten jakaminen, toisille taas ei.

Kampanjan tavoitteena on kulttuurinen muutos. Haluamme elää sellaisessa kulttuurissa ja ympäristössä, jossa kenenkään ruumiillista koskemattomuutta ei loukata, ja jossa tapahtuneista loukkauksista ei enää vaieta.

Ruumiillisen koskemattomuuden loukkaaminen ja sanallinen häirintä aiheuttavat kokijassa häpeää. Häpeä puolestaan rakentaa kokemuksen ympärille hiljaisuuden muurin. Tämä muuri on syytä murtaa ja häpeä on siirrettävä sinne, minne se kuuluukin eli tekijöille.

#MeMyös haluaa viestiä, että minkäänlainen ahdistelu ja häirintä ei ole oikein eikä hyväksyttävää. Ahdistelu, häirintä ja väkivalta eivät koskaan ole kohteen syytä, eikä niistä tarvitse vaieta.

Vertaistukea saa #MeMyös-Facebook-ryhmästä ja sieltä löytyy tietoa, mistä saa muuta apua.

#MeMyös vaadimme loppua kaikelle häirinnälle. Heti. Tule mukaan ja kerro tarinasi, tehdään yhdessä hiljaisuudesta loppu.

Naisiin ja naiseksi oletettuihin kohdistuva häirintä ei rajoitu ainoastaan live-kohtaamisiin. Se velloo myös internetissä. Tätä ilmiötä valottaa erinomaisen ansiokkaasti Johanna Vehkoon ja Emmi Niemisen Vihan ja inhon internet -sarjakuvateos, joka ilmestyi tänä syksynä. Sukupuolittunut nettiviha tähtää yhteiskunnallisesti aktiivisten naisten hiljentämiseen.

Myös tämä hiljaisuus on rikottava. Ei ole oikein, jos yksikään nainen jättää kertomatta julkisesti mielipiteensä tai jättää tuomatta esiin omaa asiantuntijuuttaan siinä pelossa, että kohta on inboxit täynnä sontaa. Menetämme valtavan määrän potentiaalia, jos osa kansasta ei uskalla olla yhteiskunnallisesti aktiivista.

Myös nettihäirinnän on loputtava. Senkään kanssa ei kenenkään tarvitse jäädä yksin. Feministinen ajatushautomo Hattu tarjoaa nettisivullaan ja Facebook-sivullaan vinkkejä ja välineitä, miten toimia nettivihan kohteeksi joutuessaan, ja miten muut voivat kohdetta tukea.

Vihapostin saaminen tuntuu pahalta, sitäkään kokemusta ei pidä vähätellä.

Siksipä, tue naista netissä!

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 
05

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään