KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Saara Särmä: #MeMyös vaadimme kulttuurin muutosta

Saara Särmä
10.12.2017 15.00

Rebecca Solnit käsittelee uudessa esseekokoelmassaan The Mother of All Questions hiljaisuutta kulttuuris-poliittisena ilmiönä. Hän ei käsittele hiljaisuutta jonakin, jota kohti yksilö pyrkii vaikkapa retriitissä tai muuten rauhoittuakseen. Keskeistä kirjassa on yhteiskunnallinen keskustelu ja sen hiljaisuudet. Se keiden tarinat pääsevät kuuluviin, ja mitä aiheita ja näkökulmia aktiivisesti hiljennetään.

Vuonna 2014 kirjoittamassaan esseessä Solnit esittää, että hiljaisuuden aika on ohi naisiin kohdistuvan seksuaalisen häirinnän osalta. Monet tuon vuoden tapahtumat tekivät naisiin kohdistuvaa väkivaltaa näkyväksi aivan uudella tavalla. Nettikampanjat kuten #yesallwomen osoittivat pysäyttävästi, kuinka lähes kaikki naiset joutuvat kokemaan jonkinlaista häirintää elämänsä aikana.

ILMOITUS
ILMOITUS
Muistisääntö: aina kun mietit ”tekisipä joku tälle asialle jotain”, ole sinä se joku.

Esseetä oli pysäyttävää lukea marraskuussa 2017, kun #MeToo-kampanja on saavuttanut valtavaa huomiota maailmalla. Tuntuu, että nyt on käsillä joku ennennäkemätön käänne. Mutta siltä on tuntunut ennenkin. Kuinka äkkiä aihe taas painetaankaan maan alle, jos ei siitä pidetä jatkuvaa meteliä.

Jotkut ovat jo ehtineet kyllästyä aiheeseen, muutaman päivän tai viikon jälkeen. Aika paljon näkyy kommentteja siitä, miten tärkeämpiäkin asioita olisi, ja eikö tästä nyt ole kohkattu jo tarpeeksi.

Totta kai on olemassa paljon muitakin tärkeitä asioita, ja jokainen tähän keskusteluun kyllästynyt on vapaa edistämään tärkeänä pitämiään aiheita. Ennen kuin kulttuuri muuttuu, ja ihmiset oppivat kunnioittamaan toistensa ruumiillista koskemattomuutta ei tästä aiheesta kuitenkaan pidä lakata puhumasta ja kirjoittamasta.

Olen seurannut innolla Ruotsissa käytyä keskustelua ja satojen ja tuhansien naisten kollektiivisia ulostuloja. Päivä toisensa jälkeen ammattiryhmä tai -ala kerrallaan on julkisesti todennut, että nyt saa riittää. Enkä ole ollut ainoa, joka on ihmetellyt, miksi Suomessa ei yhtä nopeas-ti syntynyt vastaavaa liikehdintää.

Muistisääntö: aina kun mietit ”tekisipä joku tälle asialle jotain”, ole sinä se joku. Voimavarojen ja ehtimisen mukaan toki.

Facebook-ryhmän perustaminen on äärimmäisen helppoa (moderointi on se, mikä voi vaatia uskomattoman paljon työtä). Tällä kertaa en itse ollut se joku, mutta ilahduin suuresti saadessani kutsun ryhmään, jossa mietittiin erityisesti suomenruotsalaisten naisten #dammenbrister -kampanjan inspiroimana, miten myös lopun Suomen osalta #MeToo -kampanjassa voitaisiin edetä.

Muutamassa päivässä tuhannet naiset ja muunsukupuoliset liittyivät #MeMyös-Facebook-ryhmään ja alkoivat jakaa kokemuksiaan seksuaalisesta häirinnästä, ahdistelusta ja väkivallasta. Ryhmään ei oteta jäseniksi miehiä, sillä vaikka kaikki miehet eivät syyllisty häirintään ja väkivaltaan, muilla kuin miehillä pitää olla mahdollisuus keskustella kokemuksistaan tilassa, jossa miehiä ei ole läsnä.

Miehillekin avoimen ryhmän voi totta kai kuka vaan perustaa, jos sellaisen olemassaolon kokee tärkeäksi. #MeMyös ja #MeToo on liike, jota ei omista kukaan ja jonka omistamme me kaikki.

Nostan tohtorinhattuani kaikille niille miehille, jotka tekevät töitä häirinnän kitkemiseksi, uskovat kuulemiensa naisten kokemukset, puuttuvat tilanteisiin ja puhuvat häirintää vastaan. Vielä korkeammalle nostan hattuani niille ei-miehille, jotka ovat uskaltaneet omia tarinoitaan kertoa.

Jokaisen ei tarvitse tulla kokemustensa kanssa esille. Sitä ei voida eikä pidä vaatia. Jokaisella on omat tapansa selvitä, toisille siihen kuuluu kokemusten jakaminen, toisille taas ei.

Kampanjan tavoitteena on kulttuurinen muutos. Haluamme elää sellaisessa kulttuurissa ja ympäristössä, jossa kenenkään ruumiillista koskemattomuutta ei loukata, ja jossa tapahtuneista loukkauksista ei enää vaieta.

Ruumiillisen koskemattomuuden loukkaaminen ja sanallinen häirintä aiheuttavat kokijassa häpeää. Häpeä puolestaan rakentaa kokemuksen ympärille hiljaisuuden muurin. Tämä muuri on syytä murtaa ja häpeä on siirrettävä sinne, minne se kuuluukin eli tekijöille.

#MeMyös haluaa viestiä, että minkäänlainen ahdistelu ja häirintä ei ole oikein eikä hyväksyttävää. Ahdistelu, häirintä ja väkivalta eivät koskaan ole kohteen syytä, eikä niistä tarvitse vaieta.

Vertaistukea saa #MeMyös-Facebook-ryhmästä ja sieltä löytyy tietoa, mistä saa muuta apua.

#MeMyös vaadimme loppua kaikelle häirinnälle. Heti. Tule mukaan ja kerro tarinasi, tehdään yhdessä hiljaisuudesta loppu.

Naisiin ja naiseksi oletettuihin kohdistuva häirintä ei rajoitu ainoastaan live-kohtaamisiin. Se velloo myös internetissä. Tätä ilmiötä valottaa erinomaisen ansiokkaasti Johanna Vehkoon ja Emmi Niemisen Vihan ja inhon internet -sarjakuvateos, joka ilmestyi tänä syksynä. Sukupuolittunut nettiviha tähtää yhteiskunnallisesti aktiivisten naisten hiljentämiseen.

Myös tämä hiljaisuus on rikottava. Ei ole oikein, jos yksikään nainen jättää kertomatta julkisesti mielipiteensä tai jättää tuomatta esiin omaa asiantuntijuuttaan siinä pelossa, että kohta on inboxit täynnä sontaa. Menetämme valtavan määrän potentiaalia, jos osa kansasta ei uskalla olla yhteiskunnallisesti aktiivista.

Myös nettihäirinnän on loputtava. Senkään kanssa ei kenenkään tarvitse jäädä yksin. Feministinen ajatushautomo Hattu tarjoaa nettisivullaan ja Facebook-sivullaan vinkkejä ja välineitä, miten toimia nettivihan kohteeksi joutuessaan, ja miten muut voivat kohdetta tukea.

Vihapostin saaminen tuntuu pahalta, sitäkään kokemusta ei pidä vähätellä.

Siksipä, tue naista netissä!

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Uusimmat

Papanasamin ranta pohjoisjyrkänteeltä kuvattuna.

Intian suosituinta rantakohdetta reunustaa geologinen harvinaisuus – Asiantuntijat vaativat suojelua, paikalliset kannattavat turismia

Warsunilainen Qadir Sheikh vammautui miinaonnettomuudessa. Sheikh suree sitä, että vamman vuoksi hänen tyttärensä jäävät ilman koulutusta.

Maamiinakiellosta luopumisen ei pitäisi olla läpihuutojuttu

Gaza on historian ensimmäinen kansanmurha media suorassa lähetyksessä.

Gazan kansanmurha tapahtuu suorassa lähetyksessä, mutta nykyajan länsijohtajat ovat vielä heikompia kuin Neville Chamberlain

Katujen elämä on hiljentynyt. Naisia ja tyttöjä ei enää näe missään ulkona.

Ruksharin tarina – Kun Afganistanin kaikki perhekeskukset lopetettiin

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

 
02

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

 
03

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

 
04

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

 
05

SEY: Hallitus yrittää palauttaa porsaiden kastroinnin – ”Yksi kivuliaimmista eläimille tehtävistä toimenpiteistä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

OECD:n karu viesti Suomelle: Osaamistasoa nostettava, maahanmuuttoa helpotettava – tulevaisuus uhkaa valua ohi

23.05.2025

Palestiinan tunnustaminen on ajan kysymys – ”Mutta minkä ajan?”

23.05.2025

Entinen ammattiurheilija perää urheilun arvoja: ”Israel on suljettava kansainvälisestä urheilusta”

23.05.2025

Murentaako Orpon hallitus kansanvaltaa? ”Esitys on täysin tarpeeton”

23.05.2025

Tämä jäi medialta huomaamatta: Hallitus on taas rajoittamassa lakko-oikeutta

23.05.2025

Koko maailman silmien edessä suoritetaan kansanmurhaa: ”Passiivisuudella tuemme Israelin sotarikoksia”

22.05.2025

Voitto ruokaläheteille: Ei yrittäjiä vaan työntekijöitä

22.05.2025

Hallitus jakaantui ennen Gaza-keskustelua: KD ja Perussuomalaiset omalla linjallaan

22.05.2025

Liittojäsenmaksujen verovähennyksellä vankka tuki: Alle kolmannes vastustaa

22.05.2025

Hallituksen koulutusvedätys jatkuu: ”Nyt on selvinnyt ettei luvattua 100 miljoonan rahoitusta ole missään”

21.05.2025

SEY: Hallitus yrittää palauttaa porsaiden kastroinnin – ”Yksi kivuliaimmista eläimille tehtävistä toimenpiteistä”

21.05.2025

Vasemmistoliiton kärhämä jatkuu Turussa: Kolmea puolueosastoa uhkaa erottaminen

21.05.2025

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

21.05.2025

KU:n toimitus pohti puolueiden uusimpia gallup-lukuja: ”Kuinka paljon toimintakykyä hallitus enää tarvitsee?”

21.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään