KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Horisontti: Trumpin ja Putinin tapaaminen: Puhuttiinko uudesta etupiirijaosta?

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump (vas.) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat maanantaina 16. heinäkuuta Helsingissä.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump (vas.) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat maanantaina 16. heinäkuuta Helsingissä. Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Tuomas Koponen
6.8.2018 9.32

Trumpin kaudella Yhdysvaltojen ulkopolitiikan punaisen langan hahmottaminen on ollut haastavaa. Lisääntyneen voimapolitiikan korostamisen myötä Yhdysvaltain ulkopolitiikassa voidaan kuitenkin tulkita tapahtuneen siirtymä liberaalista paradigmasta realistiseen, yhteistyöstä nollasummapeliin. Paljastiko Trump Helsingin huippukokouksen kommenteillaan erityislaatuisesta Venäjä-suhteesta jotain olennaista ulkopolitiikan globaalistrategiastaan?

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat maanantaina 16. heinäkuuta Helsingissä suljetuin ovin. Presidenttien tapaaminen kahden kesken ja suljetuin ovin houkuttaa kysymään, mistä tapaamisessa oli kysymys. Molemmat kun ovat ilmaisseet kaipuunsa aikaan, jolloin suurvallat pystyivät järjestelemään kansainvälisen politiikan pelitilaa pienten maiden päiden yli. Venäjä on ulkopolitiikassaan jo pidempään asettanut maansa suurvaltapoliittisen aseman kohentamisen kansainvälisen sääntöperusteisen järjestelmän edelle. Nyt Trumpin kaudella sääntöperusteinen järjestelmä on kyseenalaistettu myös Yhdysvalloissa.

Onkin mielenkiintoista pohtia Helsingin tapaamisen antia laajemmassa kontekstissa. Kansainvälisen politiikan kaksi pääkoulukuntaa ovat realistinen ja liberaali koulukunta. Realistit näkevät valtion kansainvälisen politiikan tärkeimmäksi yksiköksi korostaen voimapolitiikan merkitystä valtioiden välisissä suhteissa. Kansainvälisessä järjestyksessä ei ole valtioita ylempiä toimijoita, joten rationaalinen valtio on suvereniteettinsa takaava, suhteellisen etunsa maksimoija. Liberaali koulukunta taas näkee kansainvälisen järjestelmän olevan systeemi, jossa kaikki voivat voittaa. Ajattelutavassa korostetaan kansainvälisen järjestelmän vuorovaikutteisuutta, valtioiden keskinäisen riippuvuutta ja yhteistä pyrkimystä luoda järjestystä kansainvälisin sopimuksin, kaupan, sekä ylikansallisten organisaatioiden välityksellä.

”Neljä tuntia sitten se muuttui, niin minä uskon.”

 

Toisesta maailmansodasta alkunsa saanut Yhdysvaltojen ja Euroopan lisääntynyt vuorovaikutus muovasi kansainvälistä politiikkaa kohti liberaalia järjestystä. Etenkin läntisen maailman kehitystä ohjasi vuosikymmenten ajan lisääntynyt integraatio kaupankäynnin ja kansainvälisten instituutioiden välityksellä. Optimistisimmat katsoivat kylmän sodan päättymisen ja Neuvostoliiton hajoamisen myötä integraation vetävän mukaansa jopa Venäjän. Näin ei kuitenkaan käynyt. Trumpin kriittinen suhtautuminen ylikansallisiin instituutioihin, isolationistiset näkemykset Yhdysvaltojen asemasta kansainvälisessä politiikassa sekä kauppasodan lietsominen ovat selkeitä irtiottoja liberaalista, sääntöperusteisesta järjestelmästä.

Trumpin voimaa ja Yhdysvaltojen omaa etua korostavaa ulkopolitiikkaa vasten on mielenkiintoista tarkastella Helsingin-tapaamisen antia. Tapaamisen mahdollinen asialista oli täynnä toinen toistaan tärkeämpiä kysymyksiä: suurvaltojen väliset ydinaserajoitukset, Krimin valtauksesta alkunsa saanut maiden suhteiden heikkeneminen, Syyrian tilanne, Yhdysvaltojen kauppasota Kiinan kanssa, Naton aktiivisuus Itä-Euroopassa. Tiedotustilaisuudessa kuitenkin suorastaan vaiettiin aidosti polttavista kysymyksistä.

Mikä siis oli tapaamisen tarkoitus? Trump itse saattoi paljastaa sen tapaamisen alla, kun hän totesi Yhdysvalloilla ja Venäjällä olevan maiden viime vuosien kireistä väleistä huolimatta ”hienoja mahdollisuuksia”. Kommentit käynnistivät spekulaatiot uudesta Jaltasta, jossa suurvallat jakoivat muun maailman etupiireihin.

 

Vaikka puheet uudesta Jaltasta olisivat pelkkää spekulaatiota, eikä tapaaminen ollut lähtölaukaus etupiiriajattelun uudelle tulemiselle, on joka tapauksessa hämmentävää, miten hankalaksi Trumpin aikakaudella Yhdysvaltojen ulkopolitiikan selittäminen on käynyt: Trumpin Nato-kritiikki, Kiinan kauppasota, perinteisten liittolaisten arvostelu, sotaisa retoriikka ydinasevaltioita kohtaan, ja nyt – voimapolitiikan kaavan rikkominen myötämielisyydellä Venäjän antiliberaalille politiikalle.

– Neljä tuntia sitten se muuttui, niin minä uskon, totesi Trump kokouksen päätyttyä. Kommentti jättää tulkinnalle tilaa, mutta ei ole täysin tuulesta temmattua ajatella, että Trumpille muutos merkitsee Venäjän näkemistä voimapoliittisena liittolaisena. Yhdysvallat kaipaa punaista lankaa ulkopolitiikalleen erityisesti Euraasian murroksessa olevan geopoliittisen tilanteen suhteen, kun Länsi-Euroopan merkitys heikkenee, Kiina nousee, ja Venäjän nykypolitiikkaa ohjaa halu palauttaa suurvalta-asema.

Onkin mielenkiintoista seurata Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa, kun painopiste Euraasiassa liukuu pois Atlantin rannikolta. Pyrkiikö se muodostamaan uusia liittolaissuhteita? Vahvistamaan länttä? Aiheuttamaan eripuraa estääkseen sille epäedullisten liittosuhteiden muodostumista? Kiinaa ja Eurooppaa ei tiedotustilaisuudessa juuri mainittu, mutta se ei tarkoita, etteikö Kiinasta ja Euroopasta olisi tapaamisessa keskusteltu. Suljetut ovet houkuttelevat ajattelemaan ennemminkin päinvastoin.

Kirjoittaja tarkkailee maailmaa Joensuusta käsin ja opiskelee sosiologiaa ja kauppatieteitä Itä-Suomen yliopistossa.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään