KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Jussi Ahokas: Euroopassa on valittava ”sosiaalipolitiikka”

Jussi Ahokas
28.10.2018 14.40

Viime aikoina mieleeni on hyvin usein noussut lääkärin, entisen kansanedustajan ja kansalaisaktivistin Ilkka Taipaleen lausahdus, jonka kuulin jossain Irakin sotaa ja maan sodan- jälkeistä kehitystä käsitelleessä tilaisuudessa 2000-luvun alussa. Taipaleen mukaan Irakin kehitys osoitti jälleen kerran hyvin sen valintatilanteen, joka ihmisyhteisöille yleisesti ottaen on annettu. Vaihtoehtonamme ovat ”sorto, sekasorto tai sosiaalipolitiikka”, Taipale hänelle tyypillisellä painokkuudella julisti puheenvuorossaan.

Nähdäkseni tämä kolmijako on juuri nyt erittäin ajankohtainen. Valitettavasti se on ajankohtainen ennen kaikkea siksi, että yhä useampi yhteiskunta ympärillämme on muuttunut sorron yhteiskunnaksi tai ajautunut sekasortoon, jossa viimeisetkin yhteisöjä koossa pitäneet rakenteet on lyöty palasiksi. Esimerkkejä tällaisista kehityskuluista löytyy niin Euroopasta, Aasiasta, Lähi-idästä kuin Amerikastakin. Ei ole kovinkaan rohkeaa väittää, että kyseessä on yleisempi globaali kehityssuunta.

 

Olemmeko kulkemassa Euroopassa ja Suomessakin vähitellen kohti sortoa tai sekasortoa?

Sen sijaan kolmas vaihtoehdoista, sosiaalipolitiikka, ei ole varsinaisesti huudossa näinä aikoina. Ymmärrän sosiaalipolitiikan tässä laajempana hyvinvointipolitiikkana, johon sisältyy niin terveyspolitiikka, sosiaalipolitiikka, koulutuspolitiikka, tasa-arvopolitiikka kuin esimerkiksi ympäristöpolitiikkakin. Siis sellaisena politiikkakokonaisuutena, jonka päämääränä on lisätä universaalisti yksilöiden hyvinvointia sekä yhteisöllisiä hyvän elämän edellytyksiä, kaikki ihmiset mukaan ottaen ja mukana pitäen.

Puhuttiinpa sitten kehittyneistä tai kehittyvistä talouksista ja yhteiskunnista, viime vuosien aikana ”sosiaalipolitiikka” on joutunut puolustuskannalle myös siellä, missä on vältetty sortoon ja sekasortoon ajautuminen. Näyttää ilmeiseltä, että laajentuvien hyvinvointivaltioiden aika on auttamattomasti ohi.

Esimerkiksi pohjoismaiset hyvinvointivaltiot, jotka aiemmin perustuivat vahvasti universalismin ajatukselle, ovat tällä hetkellä suuressa murroksessa. Vaikka aiempina vuosikymmeninä luodut rakenteet edelleen pitävät yhteiskuntia jokseenkin tasa-arvoisina, eivätkä kansalaiset näytä edelleenkään olevan valmiita hyväksymään jyrkkää eriarvoisuuden kasvua, yhä harvempi näkee tänä päivänä vahvemman ”sosiaalipolitiikan” ratkaisuna aikamme haasteisiin.

Näyttää siltä, että valtion ja yhteiskunnan kansalaisten asioihin puuttumisen laajuutta haastetaan tällä hetkellä julkisessa keskustelussa meillä ja muualla kovemmin kuin vuosikymmeniin. Hyvinvointivaltion ja samalla ”sosiaalipolitiikan” laajuutta kyseenalaistaa yhtä lailla näkemys siitä, että tulevaisuudessa julkisella sektorilla on krooninen rahoitusvaje. Sellainen vaje, joka lopulta välttämättä johtaa kriisiin, jos leikkauksia julkiseen talouteen ei tehdä ajoissa. Leikkausten vaihtoehtona eivät voi tämän näkemyksen mukaan olla veronkorotukset, koska niillä on yksityistä taloudellista toimeliaisuutta heikentävä vaikutus. Ja ylipäätäänhän valtion roolia yhteiskunnassa pitäisi vähentää, ei lisätä, edelleen muistutetaan.

 

Jos Taipaleen yhteiskunnallisen valinnan kolmijako pitää paikkaansa, herää kysymys, olemmeko kulkemassa Euroopassa ja Suomessakin vähitellen kohti sortoa tai sekasortoa?

Vaikka tämä kysymys saattaa tuntua kaukaa haetulta ja yhteiskuntamme rakenteet vakailta ja pysyviltä, viimeaikaiset kehityskulut maailmalla ovat nostaneet myös tämän kysymyksen mieleeni.

Kun aikamme suuret ilmiöt, kuten ilmastonmuutos, pakolaisuus, yhteiskunnallisen luottamuksen rapautuminen, taloudellinen epävakaus ja eriarvoisuuden lisääntyminen otetaan huomioon, en ole enää varma siitä, onko meillä Euroopassa riittävästi ”sosiaalipolitiikkaa”, jolla tähän ongelmavyyhtiin pystytään kestävästi vastaamaan.

 

Euroopan tulevaisuuden suuntaa määritellään uudelleen tulevina vuosina, kun vuonna 2019 järjestetään europarlamenttivaalit, valitaan uusi komissio ja aletaan valmistella Euroopan unionin kasvustrategiaa seuraavalle vuosikymmenelle. Suomen rooli EU:n tulevaisuustyössä voi nousta suureksi, sillä toimimme unionin puheenjohtajamaana vuoden 2019 jälkimmäisen puoliskon ajan.

SOSTE ja suomalaiset sosiaali- ja terveysalan järjestöt ovat suositelleet, että Suomen puheenjohtajuuskauden kattoteemaksi valittaisiin hyvinvointitalous. Taipaleen kielellä sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että Suomi tekee puheenjohtajakautensa aikansa mahdollisimman paljon sen eteen, että Euroopassa ”sosiaalipolitiikka” vahvistuisi.

 

Tulevalla vuosikymmenellä tarvitsemme Euroopassa selkeät ja jäsenmaita sitovat tavoitteet talouspolitiikan lisäksi niin terveyspolitiikkaan, sosiaalipolitiikkaan, koulutuspolitiikkaan, tasa-arvopolitiikkaan kuin ilmastopolitiikkaankin. Euroopan Unionin yhteisiä resursseja, kuten rahoituskehystä sekä EU-lainsäädäntöä tulee käyttää niin ikään näiden politiikkojen vahvistamiseen.

Tärkeintä kuitenkin on, että löydämme jälleen yhteisen eurooppalaisen vision, joka perustuu yhdenvertaisuudelle, tasa-arvolle ja osallisuudelle.

EU-puheenjohtajana Suomi ei jäisi ”sosiaalipolitiikan” vahvistamisen vaatimuksensa kanssa yksin. Viime vuosina nimittäin monet kansainväliset organisaatiot, kuten OECD, Maailmanpankki, IMF, WHO ja ILO ovat omissa politiikkasuosituksissaan yhä useammin nostaneet esiin mukaan ottavan kasvun, inhimilliseen pääomaan, kuten koulutukseen ja terveyteen investoimisen sekä sosiaalisen suojelun vahvistamisen.

Nämä kaikki ovat ”sosiaalipolitiikan” ydinalueita, joihin tulevina vuosina meillä ja muualla tulisi panostaa. Yhtään lisäaskelta kohti sortoa ja sekasortoa ei kannata enää ottaa.

Kirjoittaja on Suomen sosiaali ja terveys ry:n, SOSTEn pääekonomisti, joka on kiinnostunut hyvinvoinnin ja talouden välisestä suhteesta, järjestöjen taloudellisesta merkityksestä sekä poliittisesta taloudesta.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään