KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Jussi Ahokas: Perusturvassa ei ole kyse vain taloudellisista kannustimista

Jussi Ahokas
27.1.2019 14.45

Jo jonkin aikaa on ollut selvää, että seuraavien vuosien keskeiseksi sosiaalipoliittiseksi kysymykseksi sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän uudistamisen rinnalle nousee toimeentuloturvan uudistaminen. Toimeentuloturvaan liittyvät kysymykset eivät tietysti ole pelkästään sosiaalipoliittisia, vaan niillä on myös talous- ja työllisyyspoliittinen ulottuvuutensa. Tämä ei ole varmaan jäänyt kenellekään viimeaikaista julkista keskustelua seuranneelle epäselväksi.

Pääsääntöisesti ”sosiaaliturvaremonttia” on viime aikoina perusteltu sillä, että nykyinen järjestelmä estää puutteidensa vuoksi korkeamman työllisyysasteen saavuttamisen. Sosiaalietuuksien takia työn vastaanottaminen ei ole aina taloudellisesti kannattavaa ja monet poliitikot ovatkin vaatineet asian korjaamista.

Taloudelliset kannustimet ovat tietysti yksi tärkeä näkökulma sosiaalietuuksiin. Yksinkertaista ratkaisua kannustinongelmaan ei kuitenkaan ole olemassa ja viime aikoina esitetyt visiot etuusmalleista, joissa ”työn vastaanottaminen on aina kannattavaa” eivät ole tavoitteen asettelussaan välttämättä kovin realistisia. On ymmärrettävä, että melkeinpä kaikkiin etuusjärjestelmiin liittyy jonkinlaisia taloudellisia kannustimia heikentäviä elementtejä ja kannustinloukkujen poistaminen kokonaan esimerkiksi Suomessa edellyttäisi toimeentuloturvan tason merkittävää leikkaamista.

ILMOITUS
ILMOITUS

Sen lisäksi, että puhe taloudellisista kannustimista ei ole välttämättä realistisella pohjalla, se kaventaa näkökulmaa sosiaalietuuksien yhteiskunnallisesta merkityksestä. Erityisesti niitä etuuksia, joista Suomen sosiaaliturvajärjestelmässä muodostuu niin sanottu perusturva, ei voida tarkastella ainoastaan taloudellisten kannustimien näkökulmasta.

Perusturva määritellään useimmiten työelämän ulkopuolella olevien ja ansiosidonnaisten etuuksien piiriin kuulumattomien henkilöiden pääasialliseksi toimeentuloturvaksi. Perusturvaan kuuluvia etuuksia ovat kansaneläke, yleinen perhe-eläke, työttömien peruspäiväraha ja työmarkkinatuki sekä sairausvakuutuksen vähimmäispäivärahat ja vähimmäismääräiset vanhempainpäivärahat, joita täydentävät vielä asumisen tuet ja toimeentulotuki. Usein perusturvaan sisällytetään myös lapsilisät, opintotuki, kotihoidon tuki ja elatustuki.

Perusturvan tehtävänä on siis taata ihmisille sekä viimesijainen toimeentuloturva että tiettyjä syyperustaisia etuuksia, jotka turvaavat toimeentulon erilaisissa elämäntilanteissa.

Elämisen perusedellytysten turvaaminen kuuluu yhteiskunnan perustehtäviin aivan samalla tavalla kuin omistusoikeuksien turvaaminen.

Perusturvan kehittämisen periaatteita pohdittiin SOSTEn ja sosiaali- ja terveysjärjestöjen työryhmässä, jonka työn lopputulos julkaistaan tulevana maanantaina. Tässä työssä perusturvan tulevaisuutta lähdettiin visioimaan viidestä perusturvan yhteiskunnallisesta tehtävästä käsin. Nämä olivat perusturva ihmisoikeuksien takaajana, perusturva elämän perustana, perusturva toimintakyvyn rakentajana, perusturva tunnustuksen antajana ja luottamuksen rakentajana sekä perusturva vakaan yhteiskunnallisen kehityksen takaajana.

Järjestöt pitivät tärkeänä, että perusturvaa kehitettäessä myös laajemmat yhteiskunnalliset arvovalinnat tulevat näkyviin ja liian kapeasta ”kannustamisen” näkökulmasta päästään eteenpäin.

Kun perusturva ymmärretään ihmisoikeuksien takaajana, päädytään näkemykseen, että jokaiselle meistä kuuluu perusturva ja sen tietty minimitaso pelkästään ihmisyytemme vuoksi. Vaikka minimitasosta voidaan käydä poliittista keskustelua, periaatteena ihmisoikeusnäkökulma on kuitenkin oleellinen.

Samaa näkökulmaa vahvistaa ajatus perusturvasta elämän perustana ja yhteiskunnan lähtökohtana.

Kun yleensä perusturvan toteuttaminen ymmärretään niin sanotun yhteiskunnallisen alkutilan rikkovana uudelleenjakona, järjestöt halusivat korostaa näkemystä, jonka mukaan todellinen alkutila on yhteiskunta, jossa perusturva on toteutettu. Tällöin ajatellaan, että elämisen perusedellytysten turvaaminen kuuluu yhteiskunnan perustehtäviin aivan samalla tavalla kuin esimerkiksi omistusoikeuksien turvaaminen.

 

Sen lisäksi, että perusturva on yhteiskunnan perusta, sen pitää järjestöjen mukaan olla vielä enemmän – nimittäin toimintakyvyn ja luottamuksen rakentaja sekä tunnustuksen antaja.

Kun ihmisten halutaan olevan aktiivisia yhteiskunnallisia toimijoita, jotka omaehtoisesti pyrkivät kohentamaan asemaansa ja osallistumaan yhteiskunnalliseen arvontuotantoon, heille tulee myös taata edellytykset toimia tällä tavalla. Toimintakykyä tukeva ja rakentava perusturva on keskeinen väline tässä.

Yhteiskunnassa toimiessaan ihmiset tarvitsevat myös tunnustusta, mahdollisuuden itsekunnioitukseen ja kokemuksen täysivaltaisuudesta omassa yhteisössään. Oikealla tavalla toteutettu perusturva voi edistää myös näiden yksilöllisten hyvien toteutumista ja sitä kautta ihmisten luottamusta toisiinsa sekä yhteiskunnan instituutioihin.

 

Yhteiskunnan tasolla perusturvan tehtävänä on luoda yhteiskunnallista vakautta esimerkiksi vahvistaen tasa-arvoa, tasaten erilaisia yhteiskunnallisia riskejä, ehkäisten ylisukupolvista köyhyyttä sekä synnyttämällä yhteiskuntaan erilaisia ”hyvän kehiä”.

Tällä tavalla perusturvaan panostaminen voidaan nähdä hyvinvointi-investointina, joka tuottaa pidemmällä tähtäimellä kestävää yhteiskuntarakennetta ja parantaa hyvän elämän edellytyksiä sekä yksilöllistä hyvinvointia.

Kun perusturvaa tulevina vuosina kehitetään, järjestöjen esiin nostamat lähtökohdat tulisi pitää kirkkaana mielessä. Tällöin varmistumme siitä, ettemme esimerkiksi taloudellisen kannustamisen innossa riko jotain sellaista, millä on yhteiskunnan eheyden kannalta äärimmäisen suuri merkitys.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään