KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Sademetsähakkuita lahjusrahoilla: Bioenergian tuet kätkevät korruption ja ympäristötuhon

Palmuöljyteollisuuden vaikutus syrjäseutujen paikallisväestölle on ollut karu.

Palmuöljyteollisuuden vaikutus syrjäseutujen paikallisväestölle on ollut karu. Kuva: All Over Press/Hotli Simanjuntak

Korruptiotuomioissa rypevä palmuöljyteollisuus rohmuaa kovalla kädellä yhä syrjäisempiä sademetsiä Indonesiassa, samalla kun hallituksen mittavat tuet ohjaavat palmuöljytuotteet Suomen markkinoille.

Elias Huuhtanen
21.9.2019 15.00

Suomi on vaatinut EU-puheenjohtajakaudellaan kunnianhimoisia toimia luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi. Samaan aikaan Suomi kuitenkin tukee bioenergian tuottamista palmutuotteista, jotka ovat peräisin pahimmilta trooppisen metsäkadon alueilta Kaakkois-Aasiasta.

Indonesiassa, jossa viime vuosikymmenellä kaadettiin kaksi kertaa Belgian kokoinen alue aarniometsää, palmuöljyn tuotanto on yli kymmenkertaistunut 1990-luvulta lähtien.

Palmuöljyteollisuuden vaikutus syrjäseutujen paikallisväestölle on ollut karu: entiset maanviljelijät ovat avuttomina maakiistojen ja rehottavan korruption edessä. Kun avohakkuut ovat tehneet perinteiset elinkeinot mahdottomiksi, syrjäseutujen asukkaat joutuvat työskentelemään minimipalkalla plantaasien työvoimana.

ILMOITUS
ILMOITUS

Sademetsähakkuita lahjuksilla

Indonesialle kuuluvan Sulawesin saaren pohjoisosassa sijaitseva Buolin hallintoalue, jossa tuotetaan palmutuotteita myös suomalaisyhtiöiden tarpeisiin, on masentava esimerkki tuottoisan vientituotteen inhimillisestä kustannuksesta paikalliselle väestölle.

Indonesian viljelymaasta kolmannes, noin kahdeksan miljoonaa hehtaaria, on palmuöljyteollisuuden käytössä. Kun raivattava maa on käynyt vähiin Indonesian pääsaarilla, palmuöljy-yhtiöt ovat suunnanneet katseensa Sulawesin kaltaisille yhä pienemmille ja ahtaammille saarille.

Palmuöljyn tuottamiseen raivattua aluetta Indonesiassa.

Palmuöljyn tuottamiseen raivattua aluetta Indonesiassa. Kuva: All Over Press/Hotli Simanjuntak

Vuoristoinen ja monsuunimetsien verhoama Sulawesi on tunnettu ainutlaatuisesta luonnostaan ja eläimistöstään, jonka erikoisuuksiin kuuluvat esimerkiksi kummituseläimet ja kääpiöpuhvelit.

Vuonna 1994 Buolin alueen pienviljelijöille ilmoitettiin, että kuuden ja puolen tuhannen ihmisen viljelymaat oli siirretty yhdellä kynänvedolla vaikutusvaltaisen palmuöljy-yhtiön omistukseen. Alueiden uusi omistaja, Hardaya Inti Plantations, on osa indonesialaisen liikenaisen ja poliitikon Siti Hartati Murdayan 1,4 miljardin dollarin palmuöljyimperiumia.

Buolien elinkeino on perinteisesti perustunut riisin, kookoksen ja neilikan vuoroviljelyyn, ja ympäröivistä sademetsistä buolit ovat keränneet kanelia, rottinkia ja ruokosokeria. Vuoteen 1997 mennessä yhtiö oli kuitenkin raivannut sademetsät ja viljelymaat 22 000 hehtaarin palmuplantaasiksi.

Paikalliset viljelijät ovat kamppailleet viljelymaidensa palauttamiseksi vuosikymmeniä. Kesällä 2012 Indonesian korruptionvastainen komissio katsoi, että Buolin istuva aluejohtaja Amran Batalipu oli myöntänyt Hardaya-yhtiölle hakkuulupa-alueet lahjuksia vastaan.

Batalipu pidätettiin yhdessä Hardaya-yhtiön omistajan Murdayan kanssa, ja kaksikko tuomittiin koko Indonesiaa ravisuttaneessa oikeudenkäynnissä pitkiin vankeusrangaistuksiin. Hardaya-yhtiö onnistui kuitenkin pitämään plantaasin hallussaan.

Satelliittikuvia Hardaya-yhtiön plantaasin laajenemisesta vuodesta 1994 (vas) vuoteen 1997 (oik).

Satelliittikuvia Hardaya-yhtiön plantaasin laajenemisesta vuodesta 1994 (vas) vuoteen 1997 (oik). Kuva: Google Earth

Minimipalkalla plantaasityöntekijäksi

Suurin osa entisistä maanviljelijöistä, joiden maat Hardaya Inti Plantation otti haltuunsa, joutuu nyt hankkimaan elantonsa työskentelemällä yhtiön plantaasilla.

Maanviljelijät kertovat yhtiön sytyttäneen heidän talonsa palamaan ja pakottaneen sotilaiden voimin heidät jättämään kotinsa. Vuonna 2012 paikalliset tekivät kanteen Indonesian ihmisoikeuskomissioon.

– Plantaasin laajeneminen ei tuo vaurautta Buolin yhteisölle. Yhtiön omistamalla alueella on suuri merkitys paikalliselle väestölle, koska se on melkein kokonaan ihmisten viljelymaata. Kun Hardaya-yhtiö raivaa lisää maita, viljelijöiden ainoa vaihtoehto on työskennellä yhtiölle, sanoo buolilainen Muh Ikbal Ibrahim, joka työskentelee paikallisen ammattiyhdistys- ja maanviljelijäliikkeen parissa.

Maanviljelijöiden oikeuksia valvova GRAIN-järjestö kertoo, että työntekijöille maksetaan niin pientä palkkaa, ettei heillä ole enää varaa lähettää lapsiansa kouluun.

Tämän lisäksi yhtiö veloittaa työntekijöiltä esimerkiksi työkalujen ja turvavälineiden käytöstä. Työntekijät asuvat plantaasin vieressä ahtaalla leirillä, jolla elinolot ovat kansalaisjärjestöjen mukaan kelvottomat.

Ibrahim vahvistaa järjestön väitteet ja kertoo, että kesäkuussa 2019 plantaasityöntekijät järjestivät laajoja mielenosoituksia matalia palkkoja vastaan ja estivät kulun plantaaseille.

– Hardaya-yhtiö sivuuttaa ihmisoikeudet ja maksaa työntekijöille minimaalista palkkaa, joka ei mahdollista kohtuullista elintasoa, Ibrahim toteaa.

Buolien viljelysmaat merkitty sinisellä värillä ja Hardaya Inti Plantation -yhtiön hakkuulupa-alue ympäröity punaisella viivalla.

Buolien viljelysmaat merkitty sinisellä värillä ja Hardaya Inti Plantation -yhtiön hakkuulupa-alue ympäröity punaisella viivalla. Kuva: GRAIN/Pietro Paolini

Korruptio yleistä

Paikalliset ovat käyneet vuosikymmeniä epätoivoista kamppailua saadakseen maakiistat ratkaistua Buolissa, mutta köyhien maanviljelijöiden keinot ovat kuitenkin vähäiset miljoonaluokan yrityksiä vastaan.

– Raha Indonesian palmuöljyteollisuudessa on vahvasti keskittynyt pienen ihmisryhmän ympärille, jolla on siteitä politiikkoihin tai ovat ryhtyneet itse politiikoiksi. Tämä on tehnyt erittäin vaikeaksi paikallisille taistella maakiistoissa palmuöljy-yhtiöitä vastaan, koska usein paikallispoliitikot ja virkamiehet suojelevat yhtiöitä paikallisten sijaan, Mongabay-uutissivuston indonesialainen ympäristötoimittaja Hans Nicholas Jong selittää.

Vuosia Indonesian maanviljelijäliikkeen parissa työskennellyt GRAIN-järjestön Kartini Samon vahvistaa näkemyksen.

Suomi tuottaa lähes puolet maailman uusiutuvasta dieselistä.

– Paperilla näyttäisi, että syrjäseutujen maanviljelijöiden oikeuksia kunnioitetaan Indonesiassa, mutta todellisuudessa toimeenpano on todella heikkoa. Indonesiassa on todella vaikea taistella palmuöljy-yhtiöitä vastaan liiketoiminnan ja politiikan yhteen punoutumisen, rehottavan korruption ja lain monien porsaanreikien takia, Samon sanoo.

Jong kertoo, että Indonesian korruptionvastainen komissio on viime vuosina nostanut syytteitä useita palmuöljy-yhtiöitä vastaan.

Vuonna 2017 Itä-Borneossa pidätettiin lahjusskandaalissa paikallishallinnon johtaja Rita Widyasari ja Sawit Golden Prima-yhtiön toimitusjohtaja. Keski-Kalimantanin provinssissa pidätettiin samankaltaisessa operaatiossa Sinarmas-yhtiön edustajia vuonna 2018.

– Ja nämä ovat vain tapauksia, jotka viranomaiset ovat onnistuneet paljastamaan. Uskon, että nämä tapaukset ovat vain jäävuoren huippu, Jong toteaa.

Hardaya Inti Plantation -yhtiön viljelmä Buolissa.

Hardaya Inti Plantation -yhtiön viljelmä Buolissa. Kuva: GRAIN/Pietro Paolini

Sademetsistä biopolttoaineisiin

Buolin sademetsistä Hardaya-yhtiön öljypalmun hedelmät rahdataan jalostamoille ympäri Indonesiaa. Jalostetut palmutuotteet myydään maailmanmarkkinoille, joilta ne päätyvät myös suomalaisyhtiöiden tuotantoketjuihin.

Perinteisesti palmutuotteiden suurin kuluttaja on ollut elintarviketeollisuus, mutta nykyään yli puolet Eurooppaan tuotavasta palmuöljystä menee biopolttoaineisiin.

Suomalainen öljy-yhtiö Neste, joka tuottaa käytännössä kaiken Suomessa myytävän uusiutuvan dieselin, käyttää Hardaya-yhtiön palmutuotteita tuotantoketjussaan.

Nesteen tiedoista selviää, että Neste hankki palmuöljyn rasvahappotislettä (PFAD) Itä-Jaavalla sijaitsevalta Karya Indah Alam Sejahtera-yhtiön jalostamolta vuonna 2018. Jalostamo, joka on yksi 57:stä palmun sivutuotteita Nesteelle myyvästä laitoksesta, hankki raaka-aineensa puolestaan Hardaya-yhtiön plantaasilta Buolin hallintoalueelta.

Neste julkaisee vapaaehtoisesti palmutuotteiden tuotantoketjunsa läpinäkyvyyden edistämiseksi.

Miljoonien verohelpotukset

Samalla kun ympäristöongelmien ryvettämän palmuöljyn käyttöä on länsimaissa pyritty vähentämään, PFAD:n kaltaisten palmuöljyn sivuvirtojen käyttö on kuitenkin lisääntynyt räjähdysmäisesti.

PFAD:sta on lyhyessä ajassa tullut tärkein raaka-aine uusiutuvalle dieselille. PFAD on palmuöljyntuotannon sivutuote, jota käytetään esimerkiksi kynttilöiden, saippuan ja muiden kemianteollisuuden tuotteiden valmistuksessa.

Esimerkiksi Ruotsissa PFAD:n osuus uusiutuvassa dieselissä, joka on maan yleisin biopolttoaine, oli viime vuonna 46 prosenttia. Osuus oli 18 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Syy PFAD:n houkuttelevuudelle löytyy biopolttoainepolitiikasta: palmuöljyn sivuvirrat on perinteisesti luokiteltu ”jätteiksi”. Jätteiden uudelleenkäyttöä pyritään ilmeisistä syistä tukemaan, joten jäteluokitus tuo raaka-aineen käytölle mittavat edut.

PFAD-pohjainen uusiutuva diesel on Suomessa esimerkiksi täysin vapaa hiilidioksidiverosta. Sveriges Natur laski, että vastaavan verohelpotuksen määrä oli Ruotsissa 295 miljoonaa euroa. Myös päästölaskennassa jätteen tuotannon päästöt voidaan jättää huomioimatta.

Suomi tuottaa lähes puolet koko maailman uusiutuvasta dieselistä, joten PFAD:n tarkat käyttömäärät Suomessa myytävässä uusiutuvassa dieselissä ovat liikesalaisuuksia.

Jäteluokituksen kyseenalaisin etu lienee kuitenkin se, että jätteiden alkuperää ei tarvitse jäljittää muiden raaka-aineiden tavoin. Jätteiden alkuperää eivät koske muiden raaka-aineiden lailla kestävyyskriteerit, joiden mukaan raaka-aine ei saa tulla biologisesti monimuotoisilta alueilta.

PFAD on toisin sanoen kuin veroalennettua palmuöljyä, jonka viljelyssä ei paperilla synny päästöjä, ja jota ei tarvitse sertifioida tavallisen palmuöljyn lailla.

EU päätti vuoden alussa julkaisemassaan säädöksessä luokitella palmuöljyn ympäristölle haitalliseksi, mutta palmuöljyn sivuvirtojen luokittelu on edelleen jäsenmaiden vastuulla.

Kontrollin puute ja palmuöljyn ympäristöongelmat ovat saanet monet maat poistamaan tuen palmuöljyn sivuvirroilta: Ranska, Iso-Britannia, Norja ja Ruotsi ovat jo kumonneet jäteluokituksen.

Suomi on viimeisiä maita, jossa palmutuotteiden käyttö yhä kannattaa. Jäteluokituksen takia Suomi päätyy tukemaan PFAD:n käyttöä biopolttoaineissa tietämättä sen alkuperästä välttämättä mitään.

Plantaasit lisäävät köyhyyttä

Toisin kuin Indonesian hallinto yleensä pyrkii esittämään, palmuöljyteollisuuden saapuminen Buolin kaltaisille köyhille syrjäseuduille ei todellisuudessa paranna paikallisten elinoloja – päinvastoin.

Huhtikuussa 2019 Queenslandin yliopiston julkaisema laaja tutkimus osoitti, että palmuöljyä tuottavat kylät Indonesiassa kehittyvät hitaammin kuin samankaltaiset kylät, joissa ei ole palmuöljyntuotantoa lainkaan.

Tutkijat panivat merkille, että etenkin syrjäisillä ja metsittyneillä alueilla, joilla paikalliset ovat olleet riippuvaisia sademetsän tuomista elinkeinoista, palmuplantaasien raivaaminen johti merkittävään laskuun sosiaalisessa, taloudellisessa ja ympäristön hyvinvoinnissa.

Buolissa Hardaya Inti Plantation -yhtiön plantaasin läpi laskevan Buoljoen reunat ovat heikentyneet merkittävästi palmurivistöjen aiheuttaman eroosion takia. Alueen tulvat ovat pahentuneet ja aiheuttaneet tuhoa viljelyksille.

– Paikalliset käyttävät Hardaya Plantationin alueiden läpi laskevia jokia lähteenä juomavedelle ja viljelymaidensa kastelemiseen. Paikalliset pelkäävät, että joet kuivuvat. Paikalliset virkamiehet ovat myös huolissaan siitä, että plantaasien laajeneminen tulee johtamaan yhä useammin luonnonkatastrofeihin, kuten tulviin ja maanvyörymiin, Jong kertoo.

Raivaukset jatkuvat

Biopolttoaineiden kysyntä sen sijaan ei osoita laskemisen merkkejä. Vuoden 2019 alussa Suomen hallitus sääti linjassa monien muiden länsimaiden kanssa lain biopolttoaineiden osuuden nostamisesta 30 prosenttiin tieliikenteessä.

Täten myös palmutuotteiden kysyntä jatkaa kasvuaan. Vuonna 2018 Hardaya Inti Plantation ilmoitti aikeestaan laajentaa lupa-aluettaan Buolissa 9 964 hehtaarin uudella raivauksella, ja lähetti raivauslupahakemuksen Indonesian ympäristöministeriöön.

Huolimatta siitä, että Murdaya tuomittiin lahjusrikkomuksista, Hardaya Inti Plantation sai lopulta pitää sille myönnetyt hakkuulupa-alueet.

Indonesian ympäristöministeri hyväksyi vastoin ympäristöjärjestöjen ja Buolin paikallishallinnon odotuksia Hardaya Inti Plantationin lupahakemuksen. Ministeriö perusteli päätöstään vuonna 2015 ja 2016 voimaantulleilla laeilla, jotka antoivat ministerille valtuudet muuttaa lupa-alueen luokituksen ”ei-metsäksi”.

Buolin väestö jatkaa kamppailuaan maakiistojen ratkaisemiseksi.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään