Saksan Die Linke sosialisteista eronneiden esikuvana
Pariisin lähellä Saint-Ouenissa pidettiin viime lauantaina kokous, jossa päätettiin perustaa Ranskaan uusi vasemmistopuolue, nimeltään yksinkertaisesti Vasemmistopuolue (Parti de Gauche eli PG). Hankkeen puuhamies on sosialistipuolueesta muutama viikko sitten eronnut senaattori Jean-Luc Mélenchon.
Saint-Ouenin kokouksen kunniavieraana oli Saksan vasemmistopuolueen (Die Linke) johtajiin kuuluva Oskar Lafontaine. Mélenchon onkin sanonut nimenomaan Die Linken olevan esikuvana uudelle puolueelle.
Lafontaine erosi muutama vuosi sitten Saksan sosialidemokraattisesta puolueesta ja perusti muiden demareihin pettyneiden kanssa WASG-puolueen. WASG sulautettiin myöhemmin Itä-Saksan kommunistien perillispuolueen PDS:n kanssa uudeksi Die Linke -puolueeksi, joka on menestynyt Saksan vaaleissa erinomaisesti.
Myös Mélenchon kutsuu vasemmistoa ”laajaan rintamaan”. Kutsu on parhaiten kuultu Ranskan kommunistisessa puolueessa (PCF). Mélenchon tapasi pari viikkoa sitten PCF:n johtajan Marie-George Buffetin ja he sopivat yhteistyöstä ensi kesän europarlamenttivaaleissa.
Saksalaisen Spiegel-lehden haastattelussa Mélenchon sanoi seuraavansa Die Linken metodia: ”Ensin rakennetaan rintama ja katsotaan, mikä on mahdollista, sen sijaan että heti julistettaisiin täyden poliittisen, ideologisen ja järjestöllisen konsensuksen vaatimusta”. Lafontainea siteeraten hän sanoi, että ”parasta liisteriä on poliittinen menestys”.
”Sosialidemokratian
umpikuja”
”Kapinoinnin ja vallankumouksen Ranska on jälleen löytänyt tahtonsa, lippunsa ja puolueensa”, julisti Mélenchon Saint-Ouenissa ranskalaisen korkealentoiseen tyyliin.
Mélenchon, 57, aloitti trotskilaisena opiskelijajohtajana ennen kuin vuonna 1977 liittyi François Mitterrandin muutamaa vuotta aikaisemmin perustamaan sosialistipuolueeseen (PS). Sosialisteissa Mélenchon on edustanut vasenta laitaa. Hän pyrki puolueen johtoon (pääsihteeriksi) 1997, mutta sai vain vajaat yhdeksän prosenttia äänistä ja hävisi François Hollandelle.
Vuoden 2005 EU-kansanäänestyksessä Mélenchon kamppaili Buffetin, trotskilaisten Olivier Besancenotin ja globalisaatiokriitikko José Bovén rinnalla EU:n perustuslain hylkäämiseksi. Sosialistipuolueen virallinen linja sen sijaan oli tiukan jäsenäänestyksen jälkeen perustuslain hyväksymisen kannalla.
Mélenchon perusti vasemmistososialisteille yhdistyksen PRS (Pour la république sociale), joka ilmoitti hylkäävänsä ”sekä tappion kärsineen neuvostomallin että umpikujaan ajautuneen, uusliberalismille antautuneen eurooppalaisen sosialidemokratian”.
Sosialistipuolueen tämän syksyn puheenjohtajakamppailussa Mélenchon asettui lopulta europarlamentaarikko Benoît Hamonin taakse. Kun Hamon jäi jäsenäänestyksessä Ségolène Royalin, Martine Aubryn ja Bertrand Delanoën taakse, tuli Mélenchonille lopullisen irtioton aika. Yhdessä alahuoneen kansanedustaja Marc Dolezin kanssa hän ilmoitti eroavansa PS:stä ja perustavansa uuden puolueen.
Vasemmistolla
monta yhdistäjää
Marraskuun lopulla Mélenchon ja Dolez ilmoittivat, että heillä on viitisentuhatta kannattajaa, lähinnä sosialistipuolueesta irtautuneita.
Uuden puolueen varsinainen perustava kokous aiotaan pitää helmikuussa.
Saint-Ouenissa Dolez sanoi, että ”pysyäksemme sosialisteina meidän täytyi erota sosialistipuolueesta”. Hän kehotti ”vasemmistoa löytämään arvonsa uudestaan”.
Sekava puheenjohtajakamppailu uuvutti sosialistipuoluetta. Toisaalta ehdokkaista oikeistolaisimpana pidetyn Royalin voitto olisi luultavasti karkottanut suurempia joukkoja puolueen vasemmalta laidalta kuin Aubry ja ollut näin Mélenchonin hankkeen kannalta edullisempi.
Mélenchonin PG on jo toinen ”vasemmistoa yhdistämään” käynnistetty puoluehanke Ranskassa tänä vuonna. Ensimmäisenä liikkeelle lähti Olivier Besancenotin Uusi antikapitalistinen puolue (NPA). Besancenot johti aiemmin yhtä Ranskan kolmesta suurimmasta trotskilaispuolueesta.
Besancenot on toistaiseksi suhtautunut Mélenchonin yhteistyökutsuun nihkeästi. Mélenchonin mukaan he aikovat kuitenkin lähiaikoina keskustella eurovaaliyhteistyöstä.