KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Öljyn hinnan lasku uhkana ostoslistalle

Venäjä ja Venezuela pitivät yhteiset sotaharjoitukset Venezuelassa marraskuun lopulla.

Venäjä ja Venezuela pitivät yhteiset sotaharjoitukset Venezuelassa marraskuun lopulla. Kuva: Lehtikuva/ JORGE SILVA

Venäjä pyrkii palaamaan sotilaalliseksi suurvallaksi muutoinkin kuin ydinaseistuksen suhteen uudistamalla sotilasdoktriiniaan. Jotta kyseessä ei olisi pelkkä julistus, niin samaan aikaan on menossa mittava sotavarusteiden hankintaohjelma, joka kattaa vuodet 2007–2015.

JUKKA PARKKARI
9.12.2008 6.00

Venäjän varusteluohjelma ylioptimistinen?

Ohjelma julkistettiin keväällä 2007. Sen rahoitus perustui jo vuosia jatkuneeseen reippaaseen talouskasvuun ja oletukseen raakaöljyn tynnyrihinnan pysymisestä 90–95 dollarin tasolla. Nyt öljyn hinta on jo alle 50 dollaria tynnyriltä.

Maailmanlaajuinen finanssikriisi on iskenyt rankasti myös Venäjän talouskehitykseen ja se horjuttaa myös armeijan hankintaohjelman toteuttamista. Venäjän asevoimien ostoslistaa voi jo pitää ylioptimistisena.

Suomessakin asiantuntijat ovat olleet erimielisiä arvioidessaan Venäjän sotilaallista voimistumista. Useiden vuosien ajan Venäjä on kasvattanut voimakkaasti sotilasbudjettiaan. Vuotuiset korotukset ovat olleet melkein 30 prosentin luokkaa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Toiset ovat selittäneet puolustusbudjetin nousua lähtötason alhaisuudella ja muun muassa sillä, että korotukset ovat suurelta osin menneet henkilökunnan palkkauksen ja asuntotilanteen kohentamiseen.

Toiset ovat taas vakuuttuneet siitä, että jatkuvat kovat korotukset johtavat ennen pitkää myös Venäjän sotilaallisen voiman merkkittävään kasvuun. Kuuden viimeksi kuluneen vuoden aikana puolustusbudjetti on paisunutkin nelinkertaiseksi.

Ruotsissakin on huolestuttu Venäjän varustautumisesta ja sieltä on jo kuultu puheenvuoroja, joiden mukaan maan nykyinen puolustusajattelu pitäisi pistää uusiksi. Ruotsihan on luopunut käytännössä oman maansa puolustamisesta ja kehittänyt armeijaansa pääasiassa kansainvälisiä tehtäviä varten.

Georgian sodan
johtopäätöksiä

Viime kesän sota Georgiassa kiinnitti myös maailmalla huomiota Venäjän armeijan nykyiseen valmiuteen ja Moskovan herkkyyteen käyttää sotavoimaansa. Johtopäätökset olivat hyvinkin erilaisia.

Eräät asiantuntijat olivat sitä mieltä, että operaatiollaan Georgiassa Venäjä oli osoittanut, että sen armeija on taas iskukunnossa ja pystyy nopeisiin suurta voimaa vaativiin operaatioihin.

Toiset ekspertit taas näkivät Venäjän armeijan toiminnan Georgiassa osoittaneen, että joukot toimivat kömpelösti eikä eri aselajien yhteistoiminta sujunut lainkaan läntiseen malliin. Huomiota kiinnitettiin myös siihen, että operaatiossa oli mukana paljon vanhaa ja huonokuntoista kalustoa.

Myös Suomessa Georgian lyhyestä sodasta tehtiin hyvin erisuuntaisia johtopäätöksiä. Toiset olivat sitä mieltä, että sodan opetuksena olisi pyrittävä mahdollisimman nopeasti Naton jäseneksi.

Natoon liittymisen vastustajat taas katsoivat, että Venäjän armeijan toiminnasta Georgiassa oli tehtävä täsmälleen päinvastaiset johtopäätökset eli pysyttävä Natosta mahdollisimman kaukana.

Sotilasmenot
ja ydinkärjet

Asiaa kannattaa alkaa pohtia nykyhetken realiteeteista. Tänä vuonna Venäjän puolustusbudjetti on noin 30 miljardia euroa eli kutakuinkin samaa luokkaa kuin Ranskalla. Yhdysvaltojen puolustusbudjetti on noin 400 miljardia euroa.

USA:n puolustusmenot ovat siis Venäjän asevoimien kuluihin verrattuina yli 13-kertaiset.

Tämä on yksi syy siihen miksi Venäjä on viime vuosina niin voimakkaasti korostanut ydinaseiden merkitystä puolustuksessaan ja satsannut paljon rahaa ydinpelotteensa ylläpitoon ja uudistamiseen.

Ydinaseet ovat halvin tapa säilyttää sotilaallisen suurvallan asema. Venäjällä on tällä hetkellä noin 5 200 toimintavalmista ydinkärkeä ja vielä enemmän varastoituina.

Yhdysvalloilla on käytettävissä 5 400 ydinkärkeä ja suuret määrät varastoissa; osa varalla ja osa purkamista odottamassa.

Venäjän nykyisin voimassa oleva sotilasdoktriini on vuodelta 2000. Sen mukaan ydinaseita voidaan käyttää myös ennaltaehkäisevään ensi-iskuun Venäjää tai sen liittolaisia puolustettaessa.

Venäjän uuden sotilasdoktriinin julkistamista odotetaan aivan lähiaikoina. Sen luonnos saatettiin julkisuuteen jo viime kesänä, jolloin voitiin todeta että suuria muutoksia nykyiseen sotilasoppiin ei liene tulossa.

Venäjän armeijan
mittava ostoslista

Venäjän armeijan uutta sotilasdoktriinia on käsitellyt Sotilasaikakauslehdessä (11/08) julkaistussa artikkelissaan Venäjän asevoimien nykytila ja kehittäminen everstiluutnantti Jorma Saarelainen, joka on toiminut Maanpuolustuskorkeakoulussa Venäjän asevoimiin erikoistuneena tutkijana.

Samalla Saarelainen on kaivanut esiin myös Venäjän armeijan ostoslistat eli keväällä julkistetut ylimmän johdon ilmoitukset sotakaluston uusinnasta vuosina 2007–2015. Tuona aikana on tarkoitus korvata Hastig, jota esittää Petteri Pennilä, Venäjän asevoimien nykyisestä asevarustuksesta 45 prosenttia uudella ja modernisoidulla kalustolla

Suunnitelmien mukaan eräänlainen valmisteluvaihe kestää vuoteen 2011, mutta sen jälkeen tavaraa pitäisi alkaa jo tulla suuremmassa mitassa armeijan käyttöön. Hankintoihin on tarkoitus varata 145 miljardia euroa.

Ilmavoimille on luvassa 50 strategista pommikonetta. Ne eivät tosin ole uusia malleja, vaan TU 160 – ja TU 95 -koneita. Pienempiä taistelukoneita ja helikoptereita on listalla useita satoja.

Mannertenvälisiä Topol M -ohjuksia on suunnitelmissa sata kappaletta ja lyhyemmän kantaman Iskander-ohjuksia viidelle ohjuspatterille.

Maavoimille tarjotaan uusi kalusto 40 panssarivaunupataljoonalle, 97 moottoroidulle jalkaväkipataljoonalle ja 50 maahanlaskujoukkojen pataljoonalle. Erilaisia ajoneuvoja ostoslistalla on 116 000 kappaletta.

Laivastollekin on luvassa 30 suurta pinta-alusta ja 8–10 strategista ydinsukellusvenettä. Venäjän laivaston komentaja amiraali Vladimir Vysotski on vahvistanut suunnitelmissa olevan myös 5–6 lentotukialusta.

Finanssikriisi
pahaan aikaan

Saarelainen lukeutuu niihin, joka pitävät Venäjän armeijan hankintasuunnitelmaa optimistisena, jopa ylioptimistisena. Sen toteuttaminen merkitsisi myös sitä, että armeijan osuus Venäjän valtion bruttokansantuotteesta nostettaisiin 2,4 prosentista noin neljään prosenttiin.

Vielä puoli vuotta sitten Venäjän talouden arvioitiin kasvavan vuonna 2009 noin seitsemällä prosentilla.

Nyt tätä ennustetta on jouduttu pudottamaan. Huonommat ajat näkevät jo muun muassa suurten rakennustöiden keskeyttämisenä Moskovassa ja inflaation kiihtymisenä.

Venäjän armeijalla on edelleen ongelmia myös pätevän henkilöstön saamisessa, sillä palkat ja asumisolot eivät ole vieläkään houkuttelevat. Niiden kohentaminen vaatii myös lisärahoitusta, vaikka armeijan miesmäärää vähennetäänkin lähivuosina 1,2 miljoonasta noin miljoonaan.

Venäjän armeijan nykyaikaistamista haittaa Saarelaisen mukaan myös se, että se joutuu ostamaan ulkomailta komponentteja, joita omassa maassa ei valmisteta. Niiden hinnat ovat viime aikoina nousseet voimakkaasti.

Kaiken lisäksi USA ja eräät länsimaat eivät myy Venäjälle uusinta sotilasteknologiaa, joten Venäjän sotateollisuuden on joutunut ostamaan halpaversioita Kaukoidästä. Ne ovat Saarelaisen mukaan johtaneet muun muassa satelliittien toimintahäiriöihin.

Tietysti raakaöljyn ja kaasun hinnat saattavat taas kääntyä jossakin vaiheessa nousuun, mutta nykyinen tilanne horjuttaa pahasti Venäjän armeijan varustelusuunnitelmaa, jonka mukaan juuri nyt piti luoda perusta uusien aseiden sarjatuotannolle.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään