Fosforiammuksia koskevan epäilyn esitti ensimmäisenä brittilehti The Times nettisivuillaan maanantaina.
Valkoinen fosfori leimahtaa kirkkaan keltaiseen liekkiin joutuessaan kosketuksiin hapen kanssa. Sen jälkeen se muodostaa paksua valkoista savua.
Pisaroita ilmassa räjähtäneestä fosforiammuksesta roiskuu alas, ja ihmisen ihoon osuessaan ne palavat niin kauan kuin niissä on fosforia jäljellä. Siksi valkoisen fosforin aiheuttamat palovammat ulottuvat usein luuhun saakka.
Lukuisissa lehdissä (myös Kansan Uutisissa) julkaistiin maanantaina kuvia Israelin tykistöammuksista räjähtämässä Gazan kaupungin yläpuolella. Näiden kuvien perusteella useat sotilasasiantuntijat myös toisessa brittilehdessä, Financial Timesissä, uskovat kyseessä olleen valkoista fosforia sisältäneet ammukset.
Israel kiisti käyttäneensä fosforiammuksia. Maan armeijan maanantaina antaman lausunnon mukaan Israelin joukot ”toimivat kansainvälisen oikeuden mukaisesti, mukaan lukien aseiden ja ammusten käyttö”.
Israelin armeija ei kuitenkaan ole suostunut kertomaan, mitä huomion kohteeksi joutuneet ammukset sisälsivät.
Tulinen sade
polttaa ihmiset
Valkoinen fosfori on harmaata aluetta kansainvälisissä sopimuksissa. Geneven sopimus vuodelta 1980 kieltää sen käytön siviilejä vastaan. Kiellettyä sen sijaan ei ole käyttää sitä sodassa, savuverhon muodostamiseen, taistelukentän valaisemiseen yöllä tai maalien osoittamiseen.
The Timesin haastatteleman asiantuntijan mukaan fosforiammusten tarkoituksellinen käyttäminen siviiliasutuksen yläpuolella johtaisi sotarikossyytteeseen, jos se voitaisiin todistaa. Vetoaminen savuverhon luomiseen ei olisi lieventävä asianhaara.
Gaza on yksi maailman tiheimmin asutuista alueista, joten siviileihin kohdistuva vaara on ilmeinen.
Israel on jälkeenpäin myöntänyt, että se käytti valkoista fosforia sisältäviä ammuksia kesäsodassaan Hizbollahia vastaan Libanonissa 2006.
Edellisen kerran valkoisesta fosforista puhuttiin laajemmin Yhdysvaltain hyökätessä Fallujan kaupunkiin Irakissa syksyllä 2004. Yhdysvallat myönsi vasta seuraavan vuoden marraskuussa, että se oli käyttänyt valkoista fosforia Fallujassa, mutta vain ”säästeliäästi” valoammuksina.
Italian RAI-televisioyhtiön tuottaman dokumentin mukaan amerikkalaiset kuitenkin käyttivät fosforiammuksia asuinalueilla. Dokumentti ei väitä Yhdysvaltain tarkoituksella ampuneen fosforiammuksia siviilejä vastaan, mutta sen sijaan sen olleen täysin piittaamaton siitä, oliko ammusten vaikutusalueella siviilejä.
Ohjelmassa haastateltu entinen amerikkalaissotilas kertoi: ”Fosfori polttaa ihmiset, itse asiassa se sulattaa lihan aina luihin saakka… näin naisten ja lasten palaneita ruumiita. Fosfori räjähtää ja muodostaa pilven. Se tekee selvää kaikista 150 metrin säteellä.”
Irakilainen silminnäkijä kertoi: ”Tulinen sade levisi kaupungin ylle. Ihmiset, joihin tämä monivärinen aine osui, alkoivat palaa.”
Ammuttu myös
rypäleammuksia
Sotilaskielessä valkoinen fosfori tunnetaan ensimmäisen maailmansodan aikana annetulla nimellä ”Willy Pete”. Yhdysvallat käytti sitä Vietnamin sodassa. Sekä Yhdysvallat että Britannia käyttivät valkoista fosforia paloammuksina vallatessaan Irakin keväällä 2003.
Valkoisen fosforin ohella Israelin uskotaan käyttäneen Gazassa myös rypäleammuksia. Nämäkin aseet ovat erityisen vaarallisia tiheästi asutuilla alueilla.
Israel ei ole allekirjoittanut toukokuussa 2008 solmittua rypäleaseiden kieltosopimusta (kuten ei ole Suomikaan).
Israel on useissa aikaisemmissa sotatoimissaan käyttänyt myös kolmatta kiistanalaista asetta, köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia. Tästä ei ole vielä näkynyt raportteja Gazan osalta.