Kiistellyiltä tutkintatuomareilta viedään valta
Ranskan oikeuslaitos on ollut viime vuosina kiivaan arvostelun kohteena. Napoleon Bonaparten aikoinaan säätämä järjestelmä merkitsi 1800-luvun alussa todellista vallankumousta. Nyt presidentti Nicolas Sarkozy on lakkauttamassa viimeisen poliittisesta vallasta riippumattoman oikeuslaitoksen avainhenkilön, tutkintatuomarin.
Tuomarien ammattiliitto, poliittisessa oppositiossa olevat vasemmisto ja keskustalainen Modem-puolue nousivat yhteisrintamassa heti ehdotusta vastaan. Ne epäilevät, että tarkoituksena on oikeuslaitoksen alistaminen poliittisen vallan alaiseksi. Varsinkin kun yleinen syyttäjävirasto jo toimii oikeusministeriön alaisena. Sen tehtävänä on päättää oikeustapauksen kohtalosta eli hyllyttämisestä, tutkintatuomarille luovuttamisesta tai oikeudenkäynnistä.
Sarkozy piti keskiviikkona asiaa koskevan juhlallisen puheen, jossa ei maininnut sanaakaan yleisen syyttäjäviraston riippumattomuudesta. Kun siis Ranskassa ei enää olisi yhtään valtiovallasta riippumatonta oikeuslaitoksen instituutiota, ollaan menossa kohti berlusconimaista oikeuskäytäntöä. Italian pääministeri Silvio Berlusconihan ajoi läpi lain, jolla saatiin haudattua hallitusta ja Berlusconin kauden hämärätoimia koskevat oikeudenkäynnit.
Valistusajan ranskalaisfilosofin Montesquieun vallan kolmijako-opin mukaan lainsäädäntövallasta ja toimeenpanovallasta piti erottaa riippumattomat tuomioistuimet. Ranskassa tätä on pyritty toteuttamaan ja Napoleonkin jo kehui tutkintatuomaria ”Ranskan vaikutusvaltaisimmaksi mieheksi”, vaikka olikin itse tämän hyväksynyt.
Tutkintatuomarit ovat joutuneet varsinkin viimeisten parinkymmenen vuoden aikana kiivaan arvostelun kohteeksi. Heillä on lähes rajaton valta tutkia oikeuteen johtavia tapauksia. Koska tutkintatuomari joutuu tekemään työnsä yksin ja häntä sitoo salassapitovelvollisuus, vakavia ylilyöntejä on tapahtunut.
Outreaun
oikeusfiasko
Kaikki alkoi Belgian pedofiilidraamasta. Marc Dutroux’n kellarista löydettiin 1996 kaksi sinne kuollutta tyttöä, Julie ja Melissa. Pedofiili-hysteria levisi Eurooppaan ja Ranskassa oletettiin löydetyn vastaava pedofiiliverkosto. Ranskalaisessa Outreaun kylässä pääsyyttäjinä olivat varsinkin yksi naishenkilö sekä monta lasta.
Heidän lausuntojensa perusteella paikalle lähetetty tutkintatuomari vangitsi Outreaun kylän asukkaita, heitä ei kuunneltu, heidän oikeuksistaan ei välitetty. Tutkintatuomari oli ilmeisesti päättänyt etukäteen syyllisistä.
Kaikkien vangittujen elämä pysähtyi siihen. Yksi teki itsemurhan, kaikki menettivät työpaikkansa, avioliitot särkyivät. Lasten elämä järkkyi.
Kun nainen ja uhreiksi itseään väittäneet lapset lopulta vetivät syytteensä takaisin ja kertoivat valehdelleensa, pari vuotta vankilassa istuneet syyttömät pääsivät vapaaksi. Oikeudenkäynnit pidettiin vuosina 2004–05.
Kaikkien elämä on pilalla, edes valtion lupaamat rahalliset korvaukset eivät auttaneet aloittamaan uutta elämää.
Outreaun tutkintatuomarin omavaltainen ja vääriin johtopäätöksiin perustunut toiminta johti ammatin arvosteluun ja vaatimuksiin sen lakkauttamiseksi. Tähän perustuu myös Sarkozyn ehdotus.
Pohjamutia
tutkimassa
Tutkintatuomarit ovat ennen tätä yksittäistapausta kunnostautuneet kuitenkin häiritsemällä hallitsevia presidenttejä ja muita valtaapitäviä. Monista on tullut myös mediatähtiä, mikä taas on häirinnyt normaalia työtä tekeviä tuomareita.
Tunnetuin tutkintatuomari on norjalaissyntyinen, kaksoiskansalaisuuden omaava Eva Joly, joka Ranskassa penkoi valtionyhtiö Elfin epämääräistä rahaliikennettä ja kävi hakemassa jopa yhtiön pääjohtajan vieden hänet suoraan tutkintavankeuteen. Kaltereiden taakse joutui moni muukin silmäätekevä ja Jolysta tuli kaikkien poliitikkojen painajainen.
Nykyisin Joly toimii Norjan hallituksen korruptionvastaisena neuvonantajana. Tulevissa eurovaaleissa hän on vihreiden ehdokas ”punaisen Danyn” Daniel Cohn-Benditin aisaparina.
Moni muukin tutkintatuomari on kaivanut valtion pohjamutia tavalla, johon kukaan muu ei olisi päässyt kiinni. Eric Halphen tutki Pariisin kaupungin hallintoa tulevan presidentin, Jacques Chiracin pormestarikaudella. Chiracin oikeudenkäynnistä ei tosin ole kuulunut mitään, vaikka siitä on kohuttu vuosikausia.
Renaud Van Ruymbeke on tutkinut monia finanssiskandaaleita, jotka olisivat jääneet unohduksiin ilman tutkintatuomarin oikeuksia. Muutama finanssirikollinen on joutunut muutamaksi kuukaudeksi vankilaan, mm. mediatähti Bernard Tapie. Useimmat pelkäävät yhä oikeudenkäyntiä, jota ehkä ei tule koskaan.
Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy näytti taas kerran unohtaneen, että hän on nimittänyt myös hallituksen. Oikeusministerinä toimii yhä Rachida Dati, joka sai vajaa viikko sitten terveen tyttövauvan keisarinleikkauksella. Yksinhuoltajaäiti tuli kuuntelemaan vain viiden päivän äitiysloman jälkeen, mitä presidentti on hänen nimissään juoninut.