Kun EU:n komissaarien joukkue kokoontui Prahan Linnaan kättelemään presidentti Vaclav Klausia, Linnan katolla liehui vain yksi lippu: presidentin standaari. Sen vaakunateksti uhittelee: Pravda vitezi, Totuus voittaa.
Presidentin standaari teksteineen on 90 vuoden takaa. Yhtä pitkään on piruiltu hallitustapojen ja miehittäjien vaihtuessa: ”Tietysti totuus voittaa, kysymys vain kuuluu, kenen totuus milloinkin”.
Tshekki ja pääministeri Mirek Topolanek ehti tuskin saada EU-puheenjohtajan nuijan, kun Tshekki jo mokasi.
Israelin hyökkäys Gazaan luonnollisesti vaati EU:ta puuttumaan asiaan paikan päällä. Tshekin ulkoministerin, sairastelleen ruhtinaan Karel Schwarzenbergin, 71, johdolla koottu EU-rauhanretkue korkeine edustajineen sai kaiken varalta vahvistukseksi Ranskan ja Ruotsin ulkoministerit. Samaan aikaan Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy kulki suunnilleen samaa reittiä suunnilleen samoin aikein.
Keskiviikkona Saksan entinen ulkoministeri Joschka Fischer kommentoi lopputulosta: EU:n ja hallitusten kaoottista käyttäytymistä pitäisi hävetä posket punaisina. Hän puhuu ”diplomatian kirppusirkuksesta”.
Schwarzenberg ehti jo matkan aattona julistaa mustavalkoasenteita Israelin puolesta. Ruhtinaalla on tietysti suvun perinteet puolustaa Israelia. Juuri Schwarzenbergien Prahan-palatsissa syntyi sodan jälkeen Israelin ensimmäinen ulkomaan edustusto.
Kaiken lisäksi Topolanekin EU-lehdistöedustaja Jiri F. Potuznik esitti matkan aattona Tshekin pitävän Israelin maavoimien hyökkäystä ”puolustuksellisena toimena”.
Schwarzenberg kiirehti seuraavana päivänä mitätöimään Potuznikin puheet. Harva kuitenkaan uskoi, että EU-puheenjohtajuuden tärkein mediaedustaja olisi keksinyt EU-Tshekin ensimmäisen merkittävän poliittisen lausuman omasta päästään.
”Diplomatian
tähtihetki”
Schwarzenberg vakuutti EU-Tshekin olevan tehtäviensä tasalla. Sarkozyn rinnakkaisia vierailuja ei pitäisi käsittää epäluottamukseksi. Tshekin suunnitelma kuitenkin kuihtui pian ”skenaarioksi” ja matkan lopulla puhuttiin enää näköalasta avata edes avustusväylä.
Matkaa selostaneet journalistit kuvailivat sarkastisesti pressitilaisuutta Länsirannalla. Sarkozy puhui ensimmäisenä ja pitkään käyttäen muotoiluja ”Me, Eurooppa”. Schwarzenberg vaikutti statistilta, vaikka hän luonnehtikin tilaisuutta Tshekin diplomatian tähtihetkeksi.
Tähtihetkestä syöpyi tv-katsojan mieliin Israelin ulkoministerille Tzipi Livnille jaetut poskipusut. Tietenkään israelilaiset eivät myöntyneet Schwarzenbergin ehdotuksiin, vaikka ne oli jo vesitetty toivomuksiksi. Sarkozyn toiminta jatkui kuitenkin pitempään, ja Gazaan avatut avustusväylät voi tulkita tulokseksi.
Tshekin keskustelussa kysytään, oliko Schwarzenbergin koko EU-missio alusta alkaen vain muodollinen peite, jonka suojissa Israel sai aikaa sotatoimiensa läpivientiin. Israel oli valmistellut hyökkäystä kuukausien ajan etukäteen. Epäilemättä otollisin hetki koitti, kun Yhdysvaltain George W. Bush on vielä vallan kahvassa ja EU-isännäksi astui Israelin ystävä Schwarzenberg.
EU-Tshekin
lemmikkinä Ukraina
Kaasukiistaa arvioitaessa venäläiset lähteet kysyvät, miksi Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko kuukauden ajan vetkutteli maiden ja kaasufirmojen sopimusratkaisuja. Ukrainan sisäpoliittinen kaaos on tietysti pohjaton, mutta se ei välttämättä selitä tätä hidastelua.
Kun EU-puheenjohtajuus vaihtui, Ukrainan edustajat matkustivat ensinnä Prahaan. Prahassa asioita hoitaa Topolanekin varapääministeri, eurooppaministeri Alexandr Vondra, joka tosiasiallisesti on laatinut Tshekin EU-isännyyden käsikirjoitukset.
Vondran asenteet ovat selvät: häntä on puolileikillisesti nimitetty Yhdysvaltain Tshekin-kuvernööriksi. Joulukuussa EU:n huippukokouksessa Vondra iloitsi vilpittömästi saatuaan EU:n Ukraina-suhteet hoitoonsa.
Keskiviikkona Tshekin arvostetuin itsenäinen verkkolehti Britske listy (Britannian lehti) julkaisi diplomaattiveteraani Miroslav Polreichin laajan arvion, jossa mies muistuttaa juuri Vondran ja Schwarzenbergin kuuluneen niihin aktivisteihin, jotka vaativat amerikkalaisia laajentamaan Natoa, myös Ukrainaan, ohjeistivat Vaclav Havelin vaatimaan Irakin pommituksia… Luettelo on pitkä.
Vondran ja Schwarzenbergin siunauksella Tshekki toimitti Ukrainan Jushtshenkon tapaan yhteiselle ystävälle Georgian Miheil Saakashvilille armeijan raskasta ”ylijäämäkalustoa” ennen elokuun sotaa.
Tutka kytketty
Lissaboniin
Kun Vondra ja EU esittävät kaasukiistan osapuolet Venäjän ja Ukrainan tasavertaisesti syyllisiksi, läntinen valtamedia käyttää asetelman tuttuun mustamaalaustyyliin otsikoin ”Venäjä sulki hanat”.
Kiistan käänteet voi tulkita myös venäläisten epäluottamukseksi Tshekin ja Vondran EU-isännyyttä kohtaan. Harva Tshekissäkään uskoo, etteikö Vondra yrittäisi pelata Jushtshenkon pussiin.
Kaasukiistassa presidentti Klaus otti EU-ohjakset kutsumalla linnaan ystävänsä Venäjän Prahan-suurlähettilään Aleksei Fedotovin. Venäjällä on tahto ja valmius asian pikaiseen ratkaisuun, miehet totesivat. Myöhemmin Klaus soitti myös Jushtshenkolle. Korkeimmalla valtiotasolla venäläiset voivat luottaa ainakin Klausiin.
EU-komissaarien keskiviikkoista Prahan-matkailua ryydittivät kokouspaikkojen liepeille kokoontuneet kaksi mielenosoitusryhmää.
Toinen ryhmä kantoi Yhdysvaltain Tshekin-tukikohtaa vastustavia tunnuksia. Toisen ryhmän julistelakana vaati EU:n Lissabonin sopimuksen hautaamista.
Topolanekin ODS-puolue on sitonut nämä asiat yhteen. Ensin parlamentin on hyväksyttävä Yhdysvaltain tukikohdan perustaminen. Vasta sitten hallituksen johtava oikeistopuolue suostuu käsittelemään Lissabonin sopimusta.
Tukikohdan vastustajia tukee sotilaspoliittisen aikakauslehden ATM (Armeija, tekniikka, militaria) haastattelu, jossa Tshekin tunnustetut sotilasasiantuntijat yhdessä yhdysvaltalaisen professorin Theodore A. Postolin kanssa käyvät läpi tutkakeskustelun kiistakysymykset.
Postol valittelee amerikkalaiskenraalien syöttäneen Tshekille tutkatukikohdasta pajunköyttä. Hän häpeää maansa upseerien käyttäytymistä.
Hallitusrintama
horjahtelee
Lissabonin sopimuksen osalta näyttää ilmeiseltä, että sen käsittelyn aloituskin venyy parlamentissa entisestään. Kansanedustajat vienevät sopimuksen uudelleen perustuslakituomioistuimeen. Viime kädessä Klausin odotetaan toimivan samoin, jos sopimus tulee joskus parlamentissa vahvistetuksi.
Topolanekin asema pääministerinä on viime päivinä heikentynyt entisestään. Jo tällä hetkellä hallitus on vähemmistönä, joka ei pysty viemään läpi mitään poliittisesti kiistanalaista lakia tai päätöstä.
Hallituskumppani kristilliset on jakautumassa kahtia. Jos osa puolueesta jättää hallituksen, se rampautuu lopullisesti. Tuorein kannatusmittaus näyttää vihreiden hallituspuolikkaalle alle kolmen prosenttia tulosta.
Jos Tshekki ajautuu uusiin vaaleihin, demareiden ja kommunistipuolueen vasemmisto-oppositio saisi yhteensä 124 paikkaa 200:sta.