Brittilehti The Times julkaisi torstaina nettisivuillaan lisää todisteita siitä, että Israel on käyttänyt hirvittäviä palovammoja aiheuttavia fosforiammuksia tiheään asutuilla alueilla Gazassa. Sama lehti kertoi ensimmäisenä epäilyistä nettiversiossaan maanantaina.
Alun perin epäilyt heräsivät, kun sotilasasiantuntijat katsoivat Israelin maahyökkäyksestä julkaistuja kuvia. Niissä näkyi Gazan kaupungin yläpuolella räjähdyksiä, jotka heidän mukaansa ovat tyypillisiä valkoiselle fosforille: syvänkeltainen leimahdus ja sen jälkeen paksu valkoinen savupilvi.
Nyt The Timesissä on tutkittu lisää kuvia. Eräissä Israelin tykistöä esittävissä kuvissa näkyy vaaleansinisiä 155 mm:n ammuksia, joissa on selvästi nähtävissä tyyppimerkintä M825A1. Lehden sotilasasiantuntijat sanovat, että M825A1 on valkoista fosforia sisältävä amerikkalaisvalmisteinen ammus.
Kyseisiä ammuksia näkyy riveihin asetettuna kuvassa, joka on otettu Israelin puolelta Gazan rajaa viime sunnuntaina. Toisessa kuvassa ammuksia näkyy pinottuna israelilaisen moottoroidun haupitsin taakse.
Fosforiammusten käyttäminen siviilejä vastaan on kielletty Geneven sopimuksessa vuodelta 1980. Niiden sallittu sotilaallinen käyttö on savuverhon luominen sekä kohteiden valaiseminen.
Fosforiammukset ovat kiistanalaisia, koska ne räjäytetään ilmassa ja niistä roiskuu fosforin pisaroita. Iholle joutuessaan valkoinen fosfori palaa kunnes se on kulunut loppuun. Tämän vuoksi se tyypillisesti aiheuttaa syvälle, aina luuhun saakka ulottuvia palovammoja.
Tiheästi asutuilla alueilla fosforiammukset vaarantavat siviilit, vaikka niitä käytettäisiinkin vain savuverhon luomiseen.
Lisätietoa fosforiammuksista on nettisivuillamme www.kansanuutiset.fi sekä torstain 8.1. KU:ssa.
Hyvin syviä
palovammoja
The Times on haastatellut puhelimitse Gazassa työskenteleviä lääkäreitä, jotka ovat nähneet viime päivinä siviileillä sellaisia palovammoja, jotka eivät ole heille ennestään tuttuja. Lääkärit puhuvat ”vaikeasti kontrolloitavista kolmannen asteen palovammoista” sekä ”hyvin syvistä palovammoista”.
Lehden haastatteleman Israelin armeijan edustajan mukaan M825A1 ei ole fosforiammus. Hänen mukaansa kyseessä on ammus, joita ammutaan tyhjänä pari kolme ennen varsinaisia tykinammuksia osumatarkkuuden testaamiseksi.
Lehden kysyessä, mitä tv-kuvissa näkyvät savuverhoammukset sitten sisältävät, armeijan edustaja vastaa: samaa kuin muutkin armeijat käyttävät, ei mitään sopimuksissa kiellettyä.
Arvostetun Jane’s -lehden asiantuntija sanoo kuitenkin The Timesille, että M825A1 on amerikkalaisten aiemmista fosforiammuksista parannettu malli. Siinä fosfori ei ole säiliössä, vaan kiinnitettynä 116 huovanpalaan. Ne palavat 5–10 minuuttia muodostaen erittäin vahvan savuverhon.
Asiantuntijoiden mukaan fosforiammusten tietoista käyttämistä tiheään asutuilla alueilla voidaan pitää sotarikoksena.
Lääkintämiesten
pääsy estetään
Israelin epäillään myös käyttävän Gazassa uutta tehokasta metalliräjähdettä. The Timesin haastattelema norjalaislääkäri Mads Gilbert kertoo nähneensä paljon irti leikkautuneita raajoja, joiden hän epäilee johtuvan tästä.
Kansainvälinen Punainen Risti kertoi torstaina, että sen pelastusmiehistö oli vihdoin keskiviikkona päässyt sortuneisiin taloihin, joista löytyi 15 ruumista ja neljä elossa olevaa lasta. Pelastajat olivat jo lauantaista saakka yrittäneet päästä tähän Zaytounissa Gazan kaupungin eteläpuolella sijaitsevaan taloryhmään, mutta Israelin armeija oli estänyt ambulanssien pääsyn paikalle.
Yleensä varovaisesti kantansa muotoileva Punainen Risti pitää tapausta ”mahdottomana hyväksyä” ja sanoo Israelin armeijan toimineen vastoin kansainvälisen oikeuden velvoitetta.
Geneven sopimusten mukaan haavoittuneita ei saa tahallaan jättää ilman lääkärinapua.
Silminnäkijät ovat kertoneet myös useista muista tapauksista, joissa Israelin joukot ovat estäneet auttajien pääsyn haavoittuneiden luo tuntien tai jopa päivien ajan.
Ambulansseja ja
kouluja tulitetaan
Israelin armeija on useita kertoja ampunut YK:n tunnuksilla varustettuja kouluja, joihin gazalaiset siviilit ovat kerääntyneet suojaan. Tunnetuin tapaus oli Jabaliyan pakolaisleirillä tiistaina, jolloin yli 40 palestiinalaista kuoli.
YK on ilmoittanut suojeluksessaan olevista kohteista tarkat koordinaatit Israelin armeijalle. Lisäksi ne on merkitty YK:n lipulla. YK:n edustajat ovat vakuuttaneet, etteivät he ole päästäneet Hamasin taistelijoita näihin suojapaikkoihin.
Neljä palestiinalaista lääkintämiestä kuoli ambulanssissaan sunnuntaina Beit Lahiassa Israelin ampumaan rakettiin. Toisessa tapauksessa kuoli kaksi Palestiinan Punaisen Puolikuun jäsentä, vaikka heillä oli selvästi merkityt vaatteet ja ambulanssi.
Tiistaina Israel pommitti Tanskan kirkon avustusjärjestön klinikkaa Gazan kaupungissa.
Tietoja sotarikoksiksi epäiltävistä tapauksista tihkuu maailmalle, vaikka Israel ei päästäkään Gazaan ulkomaisia toimittajia. Miksi Israel toimii näin, vaikka siitä seuraa kielteistä julkisuutta?
Yksi selitys voi olla maksimaalisen pelotevaikutuksen tavoittelu, koska maailmalla esitetty lievä paheksunta on aina ennenkin pian unohtunut.
Toisena selityksenä on esitetty, että vaikka Israel ei nimenomaisesti tähtäisikään siviileihin, ei se myöskään erityisemmin vältä siviiliuhreja. Omien sotilaiden turvaaminen on entistäkin enemmän etusijalla sen jälkeen kun Israelin yleinen mielipide alkoi 2006 kääntyä Libanonin sotaa vastaan omien tappioiden kasvaessa.