Nuori gazalaisjournalisti katastrofin keskeltä:
Sameh A. Habeeb vastaa matkapuhelimeen keskiviikkona kotonaan Gazan kaupungissa.
– Tilanne on kauhea. Mitään perustarvikkeita ei ole tällä hetkellä saatavissa, ei vettä, ruokaa, kaasua tai sähköä. Emme voi elää tällä tavalla.
Habeeb on 23-vuotias englannin kielen ja kirjallisuuden kandidaatti. Hän on työskennellyt uutistuottajana ja journalistina palestiinalaisessa uutistoimisto Ramattanissa. Hän pitää internetissä blogia, johon hän on Israelin hyökkäyksen alkamisesta saakka kirjannut tapahtumien kulkua.
Habeeb on perheineen samassa ahdingossa kuin muutkin Gazan siviilit.
– Pelkäämme koko ajan, että pommi tai raketti osuu taloomme. Meillä on pulaa vedestä ja leivästä, eikä meillä ei ole pommisuojia, joihin voisimme mennä turvaan, Habeeb kertoo.
Muut perheenjäsenet eivät uskaltaudu ulos, mutta Habeeb kävelee päivittäin neljä kilometriä päästäkseen lataamaan kannettavan tietokoneensa, jolta hän lähettää raporttejaan maailmalle. Hän myöntää sen olevan vaarallista.
Muutaman minuutin puhelun aikana taustalta kuuluu pariin otteeseen ohjusten vihellyksiä. Maanantain blogimerkinnässään Habeeb kertoi kranaatteja satelevan aivan hänen kotinsa vieressä ja kehotti lukijoita rukoilemaan puolestaan. Sillä kertaa koti säästyi.
– Tulevaa ei pysty nyt ennustamaan. On elettävä vain tässä hetkessä. Mutta mitä kauemmin tämä operaatio kestää, sitä ankarampia ovat seuraukset, sitä enemmän ihmisiä kuolee ja haavoittuu, sitä enemmän nähdään nälkää, Habeeb sanoo.
Lääkintäsektori on Habeebin mukaan täysin halvaantunut eikä kaikkia apua tarvitsevia pystytä hoitamaan. Hän ei usko, että kansainväliset avustusjärjestötkään pystyisivät kovin merkittävästi helpottamaan tilannetta.
– Täällä on kilometreittäin katastrofialuetta, ja Israel ei anna edes mahdollisuutta kartoittaa tuhoja kunnolla.
– Israel sanoo hyökkäävänsä Hamasia vastaan ja tappavansa taistelijoita, mutta valtaosa uhreista on siviilejä, kun taas taistelijat jatkavat toimiaan, Habeeb toteaa.
Hän kehottaa suomalaisiakin painostamaan omaa hallitustaan aktiivisuuteen EU:ssa ja muilla kansainvälisillä areenoilla Gazan katastrofin pysäyttämiseksi.
Puhelun jälkeen uutiset kertovat pienestä helpotuksesta: kolmen tunnin tulitauosta, jonka aikana Gazaan toimitetaan humanitääristä apua.