KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Yritys vallankaappaukseksi nosti Hamasin yksinvaltaan

Presidentti George W. Bushin kuva sai kengästä mielenosoituksessa keskiviikkona.

Presidentti George W. Bushin kuva sai kengästä mielenosoituksessa keskiviikkona. Kuva: Lehtikuva/ MIGUEL ALVAREZ

Yhdysvallat on itse ollut sytyttämässä useimpia niistä liekeistä, joita se terrorismin vastaisen taistelun nimissä yrittää sammuttaa. Sota Gazassa ei ole poikkeus. Bushin hallinto sai aikaan palestiinalaisten sisällissodan, jonka seurauksena Israelin kammoama Hamas johtaa yksin Gazaa.

KAI HIRVASNORO
9.1.2009 6.00

Bushin hallinnon viimeinen virhe Gazan sodan siemen

Israelin hyökkäys Gazaan on nyt kestänyt kaksi viikkoa.

Tämänkertaisen sodan perimmäinen syy ei löydy Hamasin ampumista raketeista Israeliin, vaan Yhdysvaltain hallinnon uhkapelistä, jolla se runsas vuosi sitten yritti aseellisesti syrjäyttää rehelliset vaalit voittaneen Hamasin vallasta. Tapahtumat muistuttivat 1980-luvun Iran-Contra-skandaalia ja osa pelimiehistäkin oli samoja.

Uhkapelin seurauksena palestiinalaisten välillä käytiin lyhyt sisällissota kesällä 2007 ja sen seurauksena lännessä terroristijärjestöksi laskettu Hamas pitää yksin valtaa nyt sotanäyttämönä olevassa Gazassa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Julmaa ironiaa tässä on se, että islamistinen Hamas nousi vasemmistolaisen Fatah-liikkeen haastajaksi 1980-luvun alussa Israelin ja Yhdysvaltojen tuella. Silloin ne laskivat, että palestiinalaisten on parempi rukoilla moskeijoissaan kuin osallistua vasemmistoviritteiseen kansanliikkeeseen Israelin miehitystä vastaan.

Saudi-Arabian kautta Hamasille kanavoitiin varoja, joilla se saattoi perustaa suosionsa pohjana olevia sosiaaliohjelmia, kouluja ja klinikoita.

Bush halusi
Arafatin syrjään

2000-luvun alussa tuore presidentti Geoge W. Bush halusi päästä eroon silloin palestiinalaisia johtaneesta Jasser Arafatista. Arafatia syytettiin edellisen presidentin Bill Clintonin rauhanhankkeiden kaatamisesta ja uudesta palestiinalaisten kansannoususta. Kesäkuussa 2002 Bush ilmoitti, että palestiinalaisten on pidettävä vaalit, joissa he valitsevat itselleen uudet terrorismista vapaat johtajat. Yksinvaltaisen Arafatin tilalle on saatava parlamentti.

Arafat kuoli vuonna 2004.

Tammikuussa 2006 järjestetyissä vaaleissa voittajia eivät olleetkaan uuden presidentin Mahmud Abbasin ”maltilliset”, vaan kovan linjan Hamas, joka sai 56 prosenttia parlamentin paikoista ja oikeuden valita joukoistaan pääministeri. Aiemmin palestiinalaishallinnossa ei tunnettu pääministerin virkaa. Se otettiin käyttöön Yhdysvaltain vaatimuksesta, koska silläkin tavalla oli mahdollista kaivaa maata Jasser Arafatin jalkojen alta.

Bush halusi
Hamasin syrjään

”Väärän” vaalituloksen myötä Bushin hallinto muutti taas mieltään. Hamas oli raivattava tieltä ja Fatah takaisin valtaan. Ensin Hamasin johtamaa hallitusta painostettiin ja sitten se asetettiin taloussaartoon. Tämä syöksi tavalliset palestiinalaiset kurjuuteen, kun työpaikkoja suljettiin ja palkat jäivät maksamatta.

Lokakuussa 2006 Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice tapasi presidentti Mahmud Abbasin Ramallahissa. Ricen viesti kuului, ettei Hamasin kansainvälinen saarto toimi. Siksi palestiinalaispresidentin on ryhdyttävä toimiin hallituksen kaatamiseksi ja uusien vaalien järjestämiseksi. Abbas lupasi, mutta ei Ricen vaatimassa kahdessa viikossa.

Muutama viikko myöhemmin Yhdysvaltain ulkoministeriö lähetti Abbasin puheille Jake Walles -nimisen diplomaatin Jerusalemin konsulaatista. Walles oli saanut ministeriöstä mukaansa ”talking points” -muistion, jossa Abbasia kehotettiin ryhtymään nopeisiin toimiin Hamasin syrjäyttämiseksi. Viime kädessä presidentin oli määrä julistaa hätätila palestiinalaisvaltioon ja asettaa hätätilahallitus.

Koska kaikki tiesivät tällaisen uhkavaatimuksen johtavan verenvuodatukseen, Yhdysvallat lupasi lisäksi voimistaa Fatahin turvallisuusjoukkoja ”poliittisesti ja materiaalisesti.”

Aseita Egyptin
kautta Fatahille

Hamas ja Fatah taistelivat vallasta koko syksyn 2006. Vuoden lopussa Yhdysvallat lupasi yli 80 miljoonaa dollaria Fatahin turvallisuusjoukkojen vahvistamiseen ”terrorististen rakenteiden hajottamiseksi sekä lain ja järjestyksen palauttamiseksi Länsirannalla ja Gazassa.”

Rahoja ei kuitenkaan saatu perille. Ne pysähtyivät Yhdysvaltain edustajainhuoneeseen, jossa epäiltiin aseiden ja muun materiaaliavun kääntyvän lopulta palestiinalaisten käsissä Israelia vastaan. Huhtikuussa 2007 Bushin hallinto sai läpi pienemmän apupaketin sillä ehdolla, ettei siihen sisälly aseita.

Väliajan Bushin hallinto oli käyttänyt muiden teiden etsimiseen asetoimituksille. Ulkoministeriölle annettiin tehtäväksi tehdä mitä tahansa, jotta Fatah pystyy lyömään Hamasin sotilaallisesti. Jo vuoden 2006 lopulla Condoleezza Rice oli aloittanut Egyptin, Jordanian, Saudi-Arabian sekä Arabiemiraattien taivuttelun Fatahin jäsenien sotilaskoulutukseen ja asevarusteluun.

Bushin hallinnossa turvallisuusneuvonantaja Elliot Abramsilla oli jo Iran-Contra-ajoilta kokemusta siitä, miten ystäviä aseistetaan ohi kongressin määräysten.

Ensimmäiset asekuljetukset Egyptistä Gazaan ja Fatahin turvallisuusjoukoille tulivat perille joulukuussa 2006. Israelin tieten ja luvalla.

B-suunnitelmana
vallankaappaus

Fatahin ja Hamasin taistelut kiihtyivät helmikuun 2007 alussa. Sisällissodan välttämiseksi presidentti Mahmud Abbas ja pääministeri Ismail Hania pääsivät sopimukseen, jonka mukaan Fatah saa omia ministereitään Hanian johtamaan hallitukseen.

Yhdysvaltain ulkoministeriölle yhtenäisyyshallitus ei sopinut. Alettiin valmistella B-suunnitelmaa, jonka tavoitteena oli asettaa uusi palestiinalaishallitus valtaan vuoden 2007 loppuun mennessä. Tässä tarkoituksessa Yhdysvallat sitoutui siihen, että arabimaissa koulutetaan 6-9 kuukauden kuluessa 15 000 miestä Abbasin tueksi ottamaan valta Hamasilta. Lisäksi oli määrä erikoiskouluttaa 4 700 miestä Jordaniassa ja Egyptissä.

Huhtikuun lopulla suunnitelma vuoti julkisuuteen. Hamasin näkökulmasta kysymyksessä oli Yhdysvaltain tukema aseellinen vallankaappaus. Väkivaltaisuudet alkoivat uudelleen ja kiihtyivät toukokuun puolivälissä, kun 500 uutta Egyptissä koulutettua Fatahin sotilasta uusine aseineen saapui Gazaan.

Kesäkuun alussa toinen uutisvuoto sytytti täysmittaisen sisällissodan. Israelilainen Haaretz-lehti kertoi Abbasin ja Yhdysvaltain pyytäneen Israelia hyväksymään suuren asekuljetuksen Egyptistä Gazaan.

Hamasin ja Fatahin lopullinen välienselvittely Gazassa oli ohi alle viikossa kesällä 2007. Sen seurauksena Hamas valtasi palestiinalaisten hallintorakennukset Gazassa ja karkotti Fatahin alueelta.

Hamasin yksinvalta sai Israelin tiukentamaan alueen saartoa. 90 prosenttia Gazan tehtaista ja työpaikoista oli konkurssissa vuoden loppuun mennessä. Kansa köyhtyi ja radikalisoitui. Ja Fatahille tarkoitetut uudet aseet päätyivät Hamasin haltuun.

Uusi erä kostonkierteessä oli valmis alkamaan.

Lähteet: Vanity Fair 4/2008: The Gaza BombshellStephen Zunes: America´s Hidden Role in Hamas´s Rise to Power. AlterNet 3.1. 2009

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään