Bushin oppi laajentaa terrorismin vastaista ristiretkeä
Syyskuun 11. päivän jälkeen omaksuttu sotilaallinen doktriini, ”Bushin oppi” tähtäsi Yhdysvaltoihin iskeneiden al-Qaidan terroristien ja heitä suojelleen Afganistanin talebanhallituksen rankaisemiseen.
Vaikka pääkonnat ovat edelleen vapaana, on Yhdysvaltain johtama liittokunta saanut paljon aikaan. Afganistan julistettiin keskiviikkona ”Talebaneista vapaaksi vyöhykkeeksi”. Terroristijahti on nyt siirtymässä Filippiineille, Indonesiaan ja Somaliaan, hallitusten luvalla.
Pahan akseli
Terrorismin vastaisen sodan alkaessa Bush nimesi vihollisiksi valtiot, jotka suojelevat, rahoittavat, kouluttavat tai varustavat Yhdysvaltoja vastaan taistelevia terroristeja. Afganistan täytti kaikki kriteerit, mutta toista yhtä selvää tapausta on vaikea löytää.
Bush helpotti tehtävää määrittelemällä keskiviikon puheessaan oppinsa uudelleen. Hän nosti terrorismin rinnalle uhkakuvaksi joukkotuhoaseet, joiden valvontaan hän aiemmin on suhtautunut varsin nihkeästi.
Buhsin hallinto esti viime vuonna biologisten aseiden kieltoa koskevan kansainvälisen sopimuksen toimeenpanon ja romutti ABM -torjuntaohjussopimuksen, jolle koko ydinasevalvonta on perustunut. Yhdysvaltojen väitetään harkitsevan ydinasekokeiden aloittamista.
Laajennetussa Bushin opissa vihollisia ovat nyt myös sellaiset maat, jotka omistavat tai kehittelevät Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia uhkaavia joukkotuhoaseita, samalla kun ne tukevat terroristeja.
Tämä ei tarkoita Pakistania, Intiaa tai Israelia, joilla kaikilla on ydinase, ja joista kaikkia on syytetty terrorismin tukemisesta tai valtioterrorista siviilejä vastaan.
Bush nimesi ristiretken uusiksi vihollisiksi kolme ”maailman vaarallisinta hallitusta”, jotka löytyvät mullahien hallitsemasta Iranista, Saddam Husseinin Irakista ja stalinistisesta Pohjois-Koreasta.
Bushin mielestä kolmikko muodostaa liittokunnan, ”Pahan akselin”, joka nyt on Yhdysvaltain vihollinen numero yksi. Vanhaa päävihollista, pakomatkaansa jatkavaa Osama bin Ladenia ei mainittu kertaakaan Bushin puheessa.
Terroristeja tukevat akselivallat kehittelevät kemiallisia-, biologisia- ja ydinaseita sekä niiden kuljettamiseen tarvittavia ballistisia ohjuksia, väittää Bush. Hän vannoi, ettei Yhdysvallat seuraa touhua sivusta, vaan lopettaa sen vaikka yksin.
Pyhä yksinkertaisuus
Bushin puhe herätti sen verran hämminkiä, että Valkoisen talon tiedottaja Ari Fleischer kiirehti vakuuttamaan, ettei välittömiä sotatoimia ole tekeillä. Hänen mukaansa presidentti harjoitti enemmän retoriikkaa kuin politiikkaa ja suostuu edelleen neuvottelemaan ainakin Iranin ja Pohjois-Korean kanssa.
Puhe aiheutti myös ärtymystä, muidenkin kuin uusien akselivaltojen piirissä. Eräät eurooppalaiset lehdet syyttivät eilen Bushia liioittelusta ja perusteettomasta yksinkertaistamisesta. Niiden mielestä perivihollisia Irakia ja Irania on vaikea panna samaan nippuun edes keskenään, Pohjois-Koreasta puhumattakaan.
”Tällainen yksinkertaistaminen vieraannuttaa uudet liittolaiset Aasiassa, Euroopassa ja Lähi-Idässä”, kirjoitti Lontoossa ilmestyvä Financial Times.
Amerikkalaisissa lehdissä ihmeteltiin Bushin väitteitä, joiden mukaan ”kymmeniä tuhansia” al-Qaidan kouluttamia terroristeja on edelleen vapaana ja valmiina toimimaan. Lehtien mukaan viranomaisilla ei ole mitään käsitystä siitä, montako terroristia bin Laden heti kymmenessä vuodessa kouluttaa ja paljonko heistä on edelleen aktiivisia.
Pentagon jyräsi
Bushin puhe heijasteli puolustusministeriö kovan linjan näkemyksiä, ja Iranin osalta myös Israelin toivomuksia. Donald Rumsfeldin johtama Pentagon jyräsi Colin Powellin ulkoministeriön, joka on ajanut sovittelevampaa linjaa suhtautumisessa ”roistovaltioihin”.
Bushin opin pohjana on kaksi keskustiedustelupalvelun CIA:n raporttia. Maanantaina julkistetussa puolivuotiskatsauksessa varoitetaan, että vaara joukkotuhoaseiden joutumisesta terroristien käsiin on kasvanut syyskuun 11. päivän jälkeen.
CIA:n mukaan ydinaseen rakentamisessa tarvittavaa tietoa saa nykyisin internetistä tai entisistä neuvostotasavalloista. Al-Qaidan luolista löydettiin kaavioita alkeellisista ydinaseista, mutta CIA:lla ei ole mitään näyttöä siitä, että tällaisia aseita olisi terroristien käsissä. Enemmänkin terroristeja näyttävät kiinnostaneen kemialliset aseet.
Joulun alla CIA vuodatti julkisuuteen arvion, jonka mukaan Iran, Irak tai Pohjois-Korea voivat iskeä ballistisilla ohjuksilla Yhdysvaltoihin 15 vuoden sisällä.
Israel iskisi Iraniin
Iran on CIA:n mielestä yksi innokkaimmin joukkotuhoaseita tavoittelevia maita. Sitä syytetään raportissa kemiallisten- biologisten- ja ydinaseiden sekä niiden kuljetusvälineiden kehittelystä.
Yhdysvaltojen arvion mukaan Iran pystyy kehittämään ydinaseen kahdeksassa vuodessa. Israelin mielestä siihen menee enää kolme vuotta. Kantolaitteeksi on tekeillä Shihab-3 -ohjus, jonka kantomatka on 1 300 kilometriä.
Israelin ydinasemonopolin murtumisesta on huolestunut mm ulkoministeri Shimon Peres, jonka mielestä ”ajatollahallitus” uhkaa Israelia ”ydinkansanmurhalla”. Ennalta ehkäisevää iskua Teheraniin ovat vaatineet muutkin kuin äärioikeisto, sen jälkeen kun Israel kaappasi Punaisella merellä Palestiinaan matkanneen aselastin.
Bushin puheessa Irania syytettiin terrorismin viennistä. Aselastin ohella se tarkoittanee tukea Libanonista toimivalle Hizbollah -liikkeelle, jonka Israel väittää saaneen Iranista 10 000 lyhyen kantaman ohjusta. Yhdysvallat syyttää Irania myös tuesta palestiinalaisten islamistijärjestöille ja Turkin kurdien PKK:lle.
Pohjois-Korealla ydinkärki?
Pohjois-Koreaa Bush syytti ohjusten ja joukkotuhoaseiden kehittelystä. Maa on edelleen Yhdysvaltojen mustalla listalla, vaikka se ei viime vuosina ole jäänyt kiinni terrorismin tukemisesta. Aikaisemmin Yhdysvallat on syyttänyt Pohjois-Koreaa Japanin punaisen armeijakunnan suojelusta ja aseiden myymisestä terroristiryhmille.
Eräiden amerikkalaisten arvioiden mukaan Pohjois-Korealla on ainakin yksi ydinkärki ja Yhdysvaltoihin asti kantava ballistinen ohjus. Kummankin kehittäminen olisi ollut melkoinen saavutus konkurssiin ajautuneelle diktatuurille, varsinkin kun se on avannut ydinlaitoksensa tarkastuksille ja keskeyttänyt ohjuskokeensa.
Saddam tähtäimessä
Pahan akselilla tiukimmin Yhdysvaltojen tähtäimessä on Irak, johon Pentagon halusi siirtää Afganistanin sodan jo viime syksynä. Bush syytti maata mm vihamielisestä asenteesta, terrorismin tukemisesta ja kaikkien mahdollisten joukkotuhoaseiden kehittelystä ”yli vuosikymmenen ajan”.
Terroristijärjestöistä Iran on suojellut enää Irania vastaan sotivaa MEK:ia, sen jälkeen kun Abu Nidalin ryhmä siirtyi muualle. Iranin ydinaseohjelma tuhottiin perusteellisesti Persianlahden sodassa ja jäljelle jäänyt uraani on YK:n ydinenergiajärjestön IAEA:n valvonnassa.
Aihetta epäilyille antaa kuitenkin se, että Irak ei ole päästänyt YK:n asetarkastajia maahan vuoden 1998 jälkeen. Yhdysvaltain minimivaatimus on tarkastusten aloittaminen, mutta se tuskin riittää.
Yhdysvaltain ulkoministeriö aloitti heti Bushin puheen jälkeen 2,5 miljardin dollarin maksatukset Saddam Husseinia vastaan taistelevien liikkeiden ryhmittymälle, Irakin kansalliskongressille. Apu oli välillä jäissä, kun rahat katosivat johtajien taskuihin.
Amerikan apua ei saa käyttää toimintaan Irakissa, mutta siellä vastarintaa järjestää CIA, joka yrittää saada pohjoisen kurdit ja etelän shiat yhteisrintamaan.