EU-Tshekki ja pääministeri Mirek Topolanek kompuroivat maan EU-isännyyden alkumetreillä pahasti jo toista kertaa.
Tshekki-vetoisen EU:n käyttäytymistä Gazan sodassa luonnehdittiin muun muassa ”diplomatian kirppusirkukseksi”. Topolanekin uusi töppäily Ukrainan-Venäjän kaasukriisin selvittelyssä siirsi hanojen aukaisua ainakin parilla päivällä.
Maanantaina kriisin ratkaisut siirtyivät Topolanekin käsistä Brysseliin, Venäjän kannalta luotettavampaan EU:n virkamiesportaaseen.
Pääministeri Topolanek yhdessä teollisuusministerinsä ja maan energia-suurlähettilään kanssa sukkuloi Moskovan ja Kiovan välillä koko viikonvaihteen. Aluksi Topolanek sai Ukrainasta pääministeri Julija Tymoshenkon ja presidentti Viktor Jushtshenkon suulliset suostumukset kaasuliikenteen kansainvälisten tarkkailijoiden kutsumiseen.
Moskovassa Topolanek neuvotteli pääministeri Vladimir Putinin kanssa usean tunnin ajan ja sai allekirjoitukset sikäläisten valmistamaan sopimuspaperiin jo lauantaina.
Ukraina livautti
liitteen mukaan
Kiovassa pääministeri Tymoshenko kuitenkin järjesti Ukrainan allekirjoituksiin lisäyksen, jonka mukaan ”julistus on liitteenä”. Kun Moskova pitkään odoteltuaan sai Ukrainan liitteen käsiinsä, presidentti Dmitri Medvedev kielsi avaamasta hanoja ennen kuin liite on poistettu tai kumottu ja kaikki osapuolet eli EU, Venäjä ja Ukraina allekirjoittavat yhtäläiset sopimukset.
Liitteessä Ukraina muun muassa selitti itsensä viattomaksi, maksaneensa Venäjälle jo kaiken, rajoittavansa kaasutoimitusten valvonnan yhdeksi kuukaudeksi ja vaativansa Venäjältä niin sanotun teknisen kaasun oman putkistonsa ylläpitämiseksi.
Myöhemmin Topolanek selitti Ukrainan liitteen yksipuoliseksi julistukseksi, joka ei vaikuta sopimuksen perustekstiin. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov oli kuitenkin täysin eri mieltä.
Topolanekin töppäilyä tai uhkapeliä on vaikea selittää. Pilkkakirveet väittävät hänen yrittäneen matkia Ranskan presidenttiä Nicolas Sarkozya, joka katkaisi kärjen Georgian tilanteen kiristymiseltä esittämällä kaksia papereita. Maailmanmies Sarkozy osasi kuitenkin pelata taitavasti, kun taas maakuntasarjan ”Svejk”, Topolanek menetti vähäisenkin luottamuksen.
Kotikentällä oppositiojohtaja Jiri Paroubek arvostelee Topolanekin kaasukriisitoimia vika-arvioiksi. Paroubekin mielestä kaasukiistan ydin olisi heti pitänyt käsittää poliittiseksi.
Topolanekin toimissa epäilemättä kuultaa Tshekin EU-vastuullisten avainhenkilöiden erityinen, ideologinen läheisyys Ukrainan oranssijohtajiin Jushtshenkoon ja Tymoshenkoon. Paroubekin vitsailun mukaan yhteydet Putiniin piti sen sijaan tilata Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kautta.
Topolanekin sekoilu diplomatian pelloilla myöhensi olennaisesti Ukrainan putkien avautumista.
Slovakia palaa
ydinvoimaan
Slovakiassa pääministeri Robert Ficon hallitus oppositiojohtajien tukemana jo päätti käynnistää uudelleen Jaslovske Bohunicen V1-ydinvoimalan toisen, uudemman reaktorin. Slovakia täytti 31.12.2008 lupauksensa sen alas ajamisesta.
Nyt kaasukriisin pitkittyessä Slovakia on kuitenkin koko energiajärjestelmän luhistumisen partaalla. Maassa on mittavat kaasuvarastot, mutta putkiverkon rakenne ei salli kaasun kuljetusta itäsuuntaan. Lisäydinvoimaa saataneen apuun jo tällä viikolla.
Tshekki voi sen sijaan nauttia 1990-luvulla toteutetuista ratkaisuista, kun kaasu ja öljyputket kytkettiin länteen Saksan verkkoihin.