ANC:n presidenttiehdokas valittaa oikeuden päätöksestä
Etelä-Afrikan hallitsevan puolueen ANC:n presidenttiehdokas Jacob Zuma voidaan jälleen haastaa oikeuteen mm. korruptiosta, petoksesta ja rahanpesusta. Maan korkein vetoomustuomioistuin kumosi maanantaina alemman vetoomusoikeuden syyskuussa tekemän päätöksen. Kaatuneen päätöksen mukaan valtakunnan syyttäjän haasteet Zumaa vastaan olivat vailla todisteita, eikä Zumaa sen vuoksi voitu asettaa syytteeseen.
Zuma ehti jo keskiviikkona ilmoittaa, että hän valittaa tuomiosta perustuslakituomioistuimeen. Asianajajat eivät ole ilmoittaneet yksityiskohtia siitä, mihin tuomion osaan valitus kohdistuu.
Zuman kujanjuoksu on jatkunut vuodesta 2003 lähtien, kun silloinen valtakunnansyyttäjä Bulelani Ngcuka arvioi Zuman syyllistyneen armeijan hankintoihin liittyviin talousrikoksiin. Ngcuka ei kuitenkaan nostanut syytettä Zumaa vastaan, koska riittävästi todisteita ei löytynyt.
Zuman taloudellinen neuvonantaja Zhabir Shaik tuomittiin vuonna 2005 15 vuodeksi vankilaan samoihin hankintoihin liittyvistä rikoksista. Tämän jälkeen myös Zuma sai syytteen epäiltynä useista talousrikoksista. Silloinen presidentti Thabo Mbeki erotti Zuman varapresidentin paikalta, mutta Zuma säilytti ANC:n varapuheenjohtajan aseman.
Zuma on vuodesta 2005 lähtien ollut 38 kertaa oikeussaleissa joko syytettynä tai erilaisten vetoomusten vuoksi. Viime syyskuussa tuomari Chris Nicholson vapautti kuitenkin hänet kaikista syytteistä. Sen sijaan Nicholson väitti Mbekin ja silloisen oikeusministerin Penuell Madunan syyllistyneen poliittiseen peliin Zumaa vastaan.
Nicholsonin päätöksen sanotaan muuttaneen Etelä-Afrikan historiaa, sillä tuomarin epäilemät poliittiset kytkennät johtivat ainakin osaltaan presidentti Mbekin eroon vain muutamaa kuukautta ennen hänen toisen vaalikautensa loppua. Mbeki on koko ajan kieltänyt poliittisen sotkeutumisensa Zuman rikosepäilyihin. Maanantainen oikeusistuimen päätös vahvisti Mbekin väitteet.
Armeijan hankintojen
musta varjo
Etelä-Afrikan hallitus teki 1990-luvun lopussa päätöksen miljardien randien arvoisista asehankinnoista pääasiassa ranskalaisilta asetoimittajilta. Mukana neuvotteluissa oli myös englantilaisia, saksalaisia ja ruotsalaisia asetoimittajia.
Alusta lähtien on epäilty asekauppiaiden antaneen lahjuksia joillekin puolustusministeriön virkamiehille ja jo lahjuksista tuomitulle Zhabir Shaikille. Näihin epäilyihin liitettiin myös Zuma. Lahjomaepäilyt eivät kuitenkaan ole johtaneet Shaikin ja Zuman lisäksi muihin syytteisiin.
Etelä-Afrikassa on toistuvasti vaadittu lisätutkimuksia hankintoihin liittyvästä korruptiosta. Sekä Mbeki että nykyinen presidentti Kgalema Motlanthe ovat kieltäytyneet asettamasta erityiskomiteaa tutkimaan tapausta, koska asia on edelleen rikostutkijoiden käsissä.
Zuman
vaihtoehdot
Korkeimman vetoomustuomioistuimen päätös merkitsee sitä, että valtakunnan syyttäjäviranomainen voi jälleen aloittaa oikeudenkäynnin Zumaa vastaan, sillä syytteet ovat edelleen voimassa. Zumalla ja ANC:llä on kuitenkin edessään myös muita vaihtoehtoja siinä tapauksessa, että valitus perustuslakituomioistuimeen ei johda Zuman haluamaan tulokseen. Monet epäilevät maanantaisen päätöksen muuttumista perustuslakioikeudessa.
Yksi vaihtoehto on, että Zuma menee oikeuteen puolustamaan itseään. ANC ja Zuma voivat myös vaatia oikeuskäsittelyn lopettamista kokonaan vetoamalla siihen, että asian käsittelyä on kohtuuttomasti venytetty.
Eräs mahdollisuus on, että ANC neuvottelee syyttäjäviranomaisen kanssa nk. plea bargainista. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että Zuma myöntää syyllistyneensä joihinkin pieniin rikoksiin, mutta hänet vapautetaan varsinaisesta oikeudenkäynnistä. Tämä merkitsisi lain mukaan sitä, että Zuma ei voisi olla enää ANC:n presidenttiehdokas. Tämän vaihtoehdon ANC:n on kokonaan torjunut.
On olemassa myös mahdollisuus, että kahden kolmasosan enemmistöllä parlamentissa hallitseva ANC muuttaa perustuslakia niin, että istuvaa presidenttiä ei voi syyttää oikeudessa.
Mbekin maineen
puhdistus
Vetoomustuomioistuimen maanantainen päätös merkitsi myös sitä, että keskeinen syy Mbekin presidenttikauden päättymiseen ennen aikojaan oli virheellinen.
Tiistaina antamassaan lausunnossa Mbeki sanoo nyt vapautuneensa kaikista Zuman oikeusjuttuihin liittyneistä poliittisista epäilyistä. Hän varoittaa nykyiseen poliittiseen kulttuuriin kuuluvan valehtelemisen korruptoivan ja johtavan harhaan kansaa.
Johannesburgin yliopiston politiikan tutkijan Adam Habibin ennustuksen mukaan Mbeki tullaan ajan kuluessa näkemään suurena presidenttinä, joka erityisesti aidsiin ja Zimbabween liittyvistä virheitään huolimatta kehitti ratkaisevalla tavalla Etelä-Afrikkaa.
Mbeki käytännössä johti Etelä-Afrikan hallintoa vuoden 1994 vaaleista lähtien, sillä Nelson Mandela keskittyi presidenttikaudellaan ennen kaikkea kansan eheyttämiseen ja kansainvälisten suhteiden luomiseen.
Vaalitaistelu sai
uuden sisällön
ANC on sanonut kunnioittavansa oikeuden päätöstä, mutta samalla yksiselitteisesti ilmoittanut, että Zuma on edelleen puolueen presidenttiehdokas kevään vaaleissa.
ANC korostaa, että tuomio koski vain oikeutta haastaa Zuma kolmannen kerran oikeuteen, ei sitä, onko Zuma syyllinen rikoksiin vai ei. ANC:n edustajan Mathews Phosan mukaan on liian myöhäistä edes ajatella presidenttiehdokkaan vaihtamista.
ANC:n liittolaiset hallituksessa, keskusammattiliitto Cosatu ja kommunistinen puolue, tukevat edelleen Zumaa. Cosatun mielestä kaikki Zumaan liittyneet syytteet ovat olleet poliittisia. Kommunistinen puolue on puolestaan ilmoittanut, että Nicholsonin päätös oli oikea ja ylimmän vetoomusoikeuden maanantainen päätös sen sijaan poliittinen.
Oppositiopuolueet ovat luonnollisesti reagoineet voimakkaasti oikeuden päätökseen ja vaatineet uuden oikeudenkäynnin aloittamista. Vaalitaistelu tullaan käymään erittäin vahvasti Zuman oikeusjutun ympärillä ja korruptio tulee nousemaan kaikkien puolueiden keskeiseksi vaaliteemaksi.
Asiantuntijoiden arviot vetoomustuomioistuimen päätöksen vaikutuksista vaihtelevat. Jotkut näkevät oikeusjuttujen vähentävän investoijien uskoa talouteen ja kansainvälisen rahan tuloa maahan. Myös maan kansainvälisen maineen pelätään vahingoittuvan Zuman ehdokkuuden vuoksi.
ANC:sta eronnut osa, Kansankongressi eli Cope voi tarkkailijoiden mielestä hyötyä nykyisestä tilanteesta, jos se pystyy hoitamaan korttinsa oikein. Erityisesti keskiluokan äänestäjien uskotaan vieroksuvan tällä hetkellä ANC:n sisällä tapahtuvaa kehitystä.
Toiset puolestaan arvioivat, että Zuman suosio ANC:n kannattajien keskuudessa entisestään kasvaa ja se samalla aktivoi jäseniä vaalityöhön. Erityisen suurta aktiivisuutta odotetaan nuorisojärjestöltä, jonka puheenjohtaja viime syksynä ilmoitti järjestön olevan valmis jopa tappamaan Zuman puolesta. Puheenjohtaja pyysi muutaman kuukauden miettimisen jälkeen anteeksi lausuntoaan.
ANC:n
vaalilupaukset
ANC juhli lauantaina puolueen 97:tta vuosipäivää ja antoi samalla julki kevään vaalilupauksensa. Puolue näyttää keskittyvän vaalijulistuksessaan kotimaan asioihin ja jättävän Mbekin aktiivisesti harrastaman ulkopolitiikan vähemmälle. Zumalla oli oma osuutensa mm. Ruandan kriisien ratkaisussa, mutta muutoin hänen ulkopoliittinen kokemuksensa on varsin vähäinen.
ANC keskittyy viiteen keskeiseen alueeseen tulevan vaalitaistelun aikana: kunnollisten työpaikkojen luomiseen, maaseudun olojen kehittämiseen, maanjakokysymykseen, koulutukseen, terveydenhoitoon ja rikollisuuteen.
ANC aikoo uudella vaalikaudella tukea työvoimavaltaista yritystoimintaa ja tiukentaa työlakeja. Cosatu ja kommunistinen puolue ovat näistä syistä ilmoittaneet vahvasti tukevansa ANC:n vaaliohjelmaa; talouselämän keskuudessa tiukennukset herättävät kysymyksiä maailman talouslaman heijastuessa myös Etelä-Afrikkaan.
Erityisen myönteisenä pidetään ANC:n lupausta yleisen sairasvakuutusjärjestelmän luomisesta viiden seuraavan vuoden aikana sekä lapsilisien ulottamisesta 18 ikävuoteen.
Ohjelman pääkohdat ovat suunnilleen samoja kuin ANC:n viitenätoista hallinnon vuotena ennenkin, mutta nyt painotusten sanotaan olevan sävyltään jonkin verran entistä vasemmistolaisempia. Toinen kysymys on, onko maalla vieläkään varaa kaikkiin luvattuihin uudistuksiin.