KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Everstijuntta ja sorsanpojat

Kalevi Suomela
22.1.2009 6.00

Maanantai-iltana 12.1. jo hyvissä ajoin ennen kello 19 helsinkiläisen ravintola Juttutuvan salissa oli viimeinenkin istumapaikka varattu. Kello 19.00 sali oli tupaten täynnä. Seisojia oli enemmän kuin istujia. Alkamassa oli Poliittisen historian klubi-ilta, jonka teemana oli Ulkoministeriön 70-luvun historia. Kuulijoiksi olivat laittautuneet myös tasavallan presidentti Tarja Halonen puolisoineen sekä presidentti Mauno Koivisto puolisoineen, yksityishenkilöinä kuten kaikki muutkin.

Kuulostaako omituiselta, että niin kuivaa aihetta kuuntelemaan oli sellainen ryntäys? Sille on kuitenkin selitys. Turun yliopiston poliittisen historian professori Timo Soikkasen tilaustyönä kirjoittama ulkoministeriön presidentti Urho Kekkosen kauden historian II osa valmistui ja julkaistiin viime vuonna. Se käsittelee 70-lukua. Kirja herätti viime syksynä myrskyn vesilasissa. Siksi siis UM:n koko vanha kaarti ja joukko muita kiinnostuneita oli täyttänyt Juttutuvan.

Kuten muistetaan, vuoden 1958 yöpakkasten jälkeen presidentti Urho Kekkonen piti SDP:tä oppositiossa koko 60-luvun alkupuolen. Vuosikymmenen puolivälissä sosiaalidemokraatit tekivät suhteessaan presidenttiin ja hänen johtamaansa ulkopolitiikkaan täyskäännöksen. Vuonna 1966 vasemmisto sai lisäksi eduskuntavaaleissa murskavoiton. Tapahtumien seurauksena vuosikymmenen loppupuolen hallitukset olivat SDP-vetoisia, ensin Rafael Paasion ja sitten Mauno Koiviston. SKDL:kin oli mukana molemmissa ”kansanrintamahallituksissa”.

ILMOITUS
ILMOITUS

Ministeriöiden kannalta kehitys merkitsi, että sosiaalidemokraatteja alettiin nimittää virkoihin. Ulkoministeriö säilyi kuitenkin kepun linnakkeena vielä vuosikymmenen lopun. Vuodesta 1972 alkaen Kalevi Sorsan tultua ensin ulkoministeriksi ja sitten pääministeriksi sosiaalidemokraatteja alettiin nimittää UM:ssäkin yhä näkyvämpiin virkoihin. Sosiaalidemokraatit haastoivat ministeriössä kepun hegemonian. Juuri siksi klubi-illalle oli annettu otsikoksi ”Taistelu ulkoministeriöstä”. Alustajina olivat professori Timo Soikkanen ja 70-luvun alussa ministeriöön tullut ja siellä sittemmin vaikuttavan uran tehnyt suurlähettiläs Jaakko Blomberg.

Timo Soikkanen on hauska ja huumorintajuinen alustaja. Kun kirjoitustyö tilattiin häneltä, elettiin vuotta 1989. Ministeriöllä oli ollut mielessään kuiva ja virallisluontoinen hallintohistoria. Soikkanen oli joutunut heti ankaraan kädenvääntöön ministeriön asettaman historiatoimikunnan kanssa siitä, saako kirjassa käsitellä politiikkaa. Soikkanen oli perustellut omaa kantaansa sanomalla, että politiikka on ministeriön tuote, sitä ei voi sivuuttaa: ”Eihän Wärtsilänkään historiaa voisi kirjoittaa sanomatta jotakin laivoista!”

Toimikunta antoi periksi, mutta vaati, että sitä pitää sitten käsitellä virallisen ulkopolitiikan mukaisesti. Mitähän ohje objektiivisuuteen pyrkivälle historioitsijalle mahtaa merkitä, oli Soikkanen ajatellut itsekseen.

Lopputulos, kaksi kirjajärkälettä, on joka tapauksessa mehevää luettavaa. Kirjoissa käsitellään asiat hyvältä hallintohistorialta vaadittavalla pätevyydellä ja pikkutarkkuudella, mutta teokset eivät kaihda tuoda esiin intrigejä, poliittisia erimielisyyksiä ja valtataisteluja. Taustan niille antoi tietysti se, että UM oli Kekkosen ministeriö. Hänen ulkopolitiikkansa – ja johtajuutensa – ei jättänyt ketään kylmäksi.

Klubi-illassa Soikkasen ehkä merkittävin lausahdus kuultiin alustusten pohjalta käydyn keskustelun jo lähetessä loppuaan: ”Olen vakavasti sitä mieltä, että tasavallan presidentillä tulee olla valtaoikeuksia.” Ulkoasiainhallintoon yli viidentoista vuoden ajan liki päätyökseen paneutuneelta historiantutkijalta lausumaa voi pitää todellisen asiantuntijan kannanottona. Omasta puolestani yhdyn täysin rinnoin hänen kantaansa.

Jaakko Blomberg oli haastettu toiseksi alustajaksi lähinnä sen takia, että viime syksyn myrsky vesilasissa oli paljolti kosketellut niitä teemoja, joita hän ja Pertti Joenniemi käsittelivät 1970 ilmestyneessä Huutomerkki -kirjassaan Kaksiteräinen miekka. Lyhyessä tilassa on mahdotonta rekonstruoida kaikkia argumentteja ja niiden vivahteita, joita vesilasimyrskyssä tuotiin esiin. Puheenvuoroja aiheesta eri foorumeilla käyttivät muun muassa Max Jakobson, Ilkka Pastinen, Alpo Rusi, Jukka Tarkka ja Paavo Lipponen.

UM -taustan asialle luo se, että 60-luvulla ministeriön korkeasta virkamieskunnasta oli valikoitunut Kekkosen johtaman ulkopolitiikan ja aloitteiden valmistelijaksi ns. everstijuntta. Nimike lienee keksitty jälkikäteen, mutta perustuu siihen, että virkamiesryhmän johtaja oli Risto Hyvärinen, jolla oli sotilastausta. Ahti Karjalainen kutsui aikoinaan ryhmää Kekkosen ykköskoneeksi.

Kun 70-luvun alussa Neuvostoliitto ryhtyi suhtautumaan yhä nihkeämmin siihen, että Suomi loi etäisyyttä Neuvostoliittoon vetoamalla Yya-sopimuksen takaamaan puolueettomuuteen, nähtiin UM:n nuoremmassa virkakunnassa everstijuntan reagointi nihkeyteen – puolueettomuuden insistoiminen – epätarkoituksenmukaisena.

Kalevi Sorsan siipien suojassa edenneen UM:n nuoremman virkamieskunnan keskuudessa tilanne haluttiin hahmottaa niin, että ensisijaista on Neuvostoliiton luottamuksen säilyttäminen. Se takaisi Suomen liikkumavapauden hyvien suhteiden ylläpitämisessä ja kehittämisessä myös länteen. Presidentti Kekkosen uudelleenvalinta poikkeuslailla vuonna 1974 oli paljolti Kalevi Sorsan junailu Suomen EEC -vapaakauppasopimuksen aikaansaamiseksi.

Kekkosen uudelleenvalinta mahdollisimman suurella yksimielisyydellä tarvittiin Neuvostoliitolle takuuksi suhteiden jatkuvuudesta. Prosessi asettaa kuvaa paikoilleen. Vääntö asiasta käytiin vuosina 1972-73.

Neuvostoliiton toistuvia aloitteita 70-luvulla yhteisten sotaharjoitusten järjestämiseksi Suomen ja Neuvostoliiton kesken on pidetty eräissä myöhemmissä puheenvuoroissa todisteena siitä, että elettiin uusia ”vaaran vuosia”. Luultavasti lopulliseksi historialliseksi totuudeksi jää, että todellisia vaaran vuosia ei ollut sen paremmin 40-luvun lopulla kuin 70-luvullakaan. Mikä olisi 70-luvulla ollut Suomen sovijetisoimisen yhteiskunnallinen perusta?

SKP oli vuonna 1966 päättänyt ottaa ideologisesti ja poliittisesti etäisyyttä Neuvostoliittoon. Sen seurauksena puolue hajosi, vaikka pidettiinkin loppuun asti muodollisesti kasassa. 70- ja 80-luvuilla Neuvostoliittoon ideologisesti samastuvien taistolaisten vaaleissa mitattu kannatus pysyi noin 20 %:ssa kansandemokraattisen liikkeen kokonaiskannatuksesta. Se tarkoitti hyvin pientä osaa maan koko väestöstä, vain paria kolmea prosenttia. Eikä heidän edustajillaan ollut liittolaisia muissa poliittisissa ryhmissä.

SKDL oli perustettu 1944 ensisijaisesti ulkopoliittisista syistä, edistämään hyviä naapuruussuhteita Suomen ja Neuvostoliiton välillä. Samalla tietysti jatkamaan sisäpoliittisesti työväenliikkeen parhaita perinteitä. Porvarilliset ja sosiaalidemokraattiset skribentit halusivat alusta lähtien maalata koko SKDL:n kommunistiseksi liikkeeksi ja neuvostokommunismin kuuliaiseksi kätyriksi. Maalailu on pitkään palvellut poliittista taistelua – ja sillä on annettu uskottavuutta myös legendoille vaaran vuosista. Valitettavan yleiseksi muodostunutta kuvaa kansandemokraattisesta liikkeestä on viimeistään nyt syytä paljon tarkentaa paremman tiedon valossa.

Timo Soikkasen UM:n 70-luvun historian synnyttämä myrsky vesilasissa, erityisesti muutamat hysteeriset puheenvuorot ”uuden ulkopolitiikan” ajajien sinisilmäisyydestä ja vaarallisuudesta, voidaan ymmärtää vain tätä legendaarista taustaa vasten. Ety-prosessi kokonaisuudessaan, johon UM valjastettiin jo 1969, edellytti kuitenkin nimenomaan luottamuksen korostamista eli juuri sitä, mitä ”uuden ulkopolitiikan” ajajat tahtoivat.

Prosessissa rakennettiin eurooppalaista ja globaalia turvallisuusyhteisöä, joka nosti myös Suomen kansallisen turvallisuuskysymyksen kahdenvälistä Yya-tasoa – ja sen sotilaspoliittisia implikaatioita – korkeammalle kansainväliselle ja kansainväliseen järjestelmään liittyvälle rakenteelliselle tasolle.

70-luku on vielä niin lähellä, että siitä – ulkopolitiikasta sen paremmin kuin sisäpolitiikasta ja niiden sekä kansainvälisen politiikan monimutkaisesta yhteen kietoutumisesta – ei ole voitu sanoa mitään lopullista. Timo Soikkasen mainio kirja ja sen synnyttämä keskustelu toivottavasti virittävät tarpeen paneutua perusteellisemmin ja totuudellisemmin tuon vuosikymmenen poliittisen historian monitahoiseen problematiikkaan.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään