KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Innovaatioita yrityksille vai vapaata tiedettä?

Mikko Lindström, Solja Kovero  ja Martina Reuter haluavat uudistaa yliopistoa, mutta eivät samalla tavalla kuin porvarihallitus esittää.

Mikko Lindström, Solja Kovero ja Martina Reuter haluavat uudistaa yliopistoa, mutta eivät samalla tavalla kuin porvarihallitus esittää.

Suomalaista yliopistomallia ollaan muokkaamassa nopeassa aikataulussa kokonaan uuteen uskoon. Helsingin yliopistossa osa opiskelijoista ja henkilökunnasta on ryhtynyt kampanjoimaan lakiuudistusta vastaan. He sanovat sen heikentävän demokratiaa sekä alistavan opetusta ja tutkimusta taloudellisille pyrkimyksille. Aktivistit toivovat laajaa keskustelua yliopistolaitoksen kehittämisestä.

ELIAS KROHN
26.1.2009 11.34

Kamppailu yliopistouudistuksesta tiivistyy

Yliopistomaailma on ollut viime vuosina monien muutosten kourissa: on ollut tutkinnonuudistusta, opiskeluaikojen rajaamista, Aalto-yliopiston perustamista, yliopistofuusioita, valtion tuottavuusohjelmaa, uutta palkkausjärjestelmää, laadunvarmistusta…

Uusliberalistiseksikin luonnehdittu myllerrys jatkuu: nyt ollaan uudistamassa perusteellisesti yliopistolakia. Hallitusohjelmaan kirjattua suurhanketta viedään läpi pikavauhtia: sitä käsitellään eduskunnassa keväällä, ja sen on tarkoitus tulla voimaan jo elokuun alussa.

Uudistuksessa yliopistot muuttuvat valtion tilivirastoista itsenäisiksi oikeushenkilöiksi. Uudesta Aalto-yliopistosta tulee yksityisoikeudellinen säätiö, muista itsenäisiä julkisoikeudellisia laitoksia. Tämä muuttaa opinahjojen hallintoa perusteellisesti. Esimerkiksi virkasuhteet muuttuvat yksityisoikeudellisiksi työsuhteiksi, ja yliopistojen hallituksiin tulee lisää yliopiston ulkopuolisia jäseniä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Tärkeimpänä perusteluna on yliopistojen taloudellisen autonomian lisääminen.

Yliopistojen johto suhtautuu jokseenkin myötäsukaisesti uudistuksen keskeisiin elementteihin, mutta henkilöstö ja opiskelijat ovat kriittisempiä. Vastarintaa on viritelty erityisesti Helsingin yliopistossa.

Opiskelijatoiminta-nimen alle järjestäytynyt löyhä verkosto on nostanut hankkeen ongelmia esiin muun muassa suoralla toiminnalla. Uudistuksen kritiikki oli yhtenä teemana marraskuussa järjestetyssä ”uudessa Vanhan valtauksessa”. Pari viikkoa sitten hanketta kritisoivat opiskelijat valtasivat estradin Tieteen päivien avajaistilaisuudessa, jossa opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) oli juuri aloittamassa puhettaan. Yleisöltä he saivat raikuvat aplodit.

Tuotekehittelyä
yrityksille

Aktivisteja mietityttää uudistuksessa erityisesti yliopistodemokratian kohtalo sekä tutkimuksen ja koulutuksen kaupallistaminen ja tuotteistaminen. Uudistusta ei ole heidän mukaansa myöskään valmisteltu riittävän avoimesti, ja aikataulu on ollut liian kiireinen.

Aktivistien käsitys autonomiasta on toinen kuin lain valmistelijoiden. Vaikka taloudellinen riippuvuus valtiosta vähenisi, itsehallintoa rajoittaisi entistä voimakkaampi kytkentä valtion innovaatio- ja kilpailukykypolitiikkaan sekä rahoittajayrityksiin.

– Opiskelijan kannalta uudistus merkitsee sitä, että opiskelijoista muokataan karjaa, joka tuottaa tietoa ja tutkintoja yritysmaailman hyväksi, jotta saadaan mahdollisimman paljon taloudellisesti irti heidän osaamisestaan, sanoo Opiskelijatoiminta-verkoston aktiivi Mikko Lindström.

Lindström opiskelee humanistisessa tiedekunnassa suomen kieltä ja teoreettista filosofiaa.

– Tiedekuntamme oppiaineet jakautuvat nyt 17 eri laitokselle. Uudistuksen myötä jää jäljelle vain neljä suurlaitosta, mikä voi olla katastrofi varsinkin pienille oppiaineille. Tehokkuus- ja tuottavuusajattelussa pienet epäkaupalliset aineet kärsivät, kuten vaikkapa folkloristiikka tai assyrologia, vaikka ne ovat tieteellisesti ihan yhtä merkittäviä aineita kuin muutkin, Lindström ennakoi.

Aktivistit muistuttavat, etteivät tieteen kriteerit ja elinkeinoelämän tarpeet ole aina sopusoinnussa keskenään. Kun yritykset rahoittavat opinnäytetöitä, sopimukseen saattaa kuulua tutkimustulosten salaaminen yleisöltä määräajaksi.

– Kuuluu modernin tieteen ihanteisiin, että tiede on kaikkia varten ja tutkimustulosten täytyy olla julkisia. Lakiluonnoksen perusteluosassa on 15 kertaa sana innovaatio, joka merkitsee kaupallisesti hyödynnettävissä olevaa keksintöä, mutta ei kertaakaan sanaa totuus tai mainintaa tutkimustulosten julkisuudesta, huomauttaa teoreettista filosofiaa opiskeleva Solja Kovero.

– Jos tutkimus ei ole julkista, se ei ole tiedettä, tähdentää Lindström.

Lindströmin mukaan esimerkiksi tietojenkäsittelytieteessä opiskelijat joutuvat jo nyt tekemään opinnäytetöitä yrityksille pakollisena osana opetusohjelmaa.

– Aalto-yliopistossa tulee olemaan yhä voimakkaammin tällaista, että opiskelijat valjastetaan tekemään tuotekehittelytyötä yrityksille. Se on osa uusliberalistista trendiä, jossa yksityistetään voitot ja sosialisoidaan menot.

Valtasuhteet
muuttuvat

Päätöksenteko yliopistoissa on tähän saakka perustunut kolmikantaan, joka merkitsee professorien, muun henkilökunnan ja opiskelijoiden tasapuolista edustusta päätöksenteossa. Uudistuksen myötä yliopiston hallituksen jäsenistä puolien tulisi olla yliopistoyhteisön ulkopuolisia henkilöitä. Kolmikantaperiaate koskisi vain toista puolta. Koska myös puheenjohtajan on oltava ulkopuolinen, ulkopuolisilla olisi enemmistöasema.

Valtasuhteet muuttuvat muutenkin täysin: kun nyt yliopistoyhteisön jäsenet saavat valita kolmikantamallin mukaan laitosten ja tiedekuntien sekä koko yliopiston johtajat, uudessa mallissa johto valitseekin alaisiaan: rehtori tiedekuntien dekaanit ja dekaanit laitosten johtajat.

Kampanjointiin opiskelijoiden kanssa osallistuva filosofian historian tutkija Martina Reuter sanoo, että tällainen hierarkkinen organisaatiomalli heikentää merkittävästi yliopistoyhteisön vaikutusmahdollisuuksia omiin asioihinsa. Henkilöstöä ja opiskelijoita kyllä kuullaan, mutta se ei hänestä riitä tekemään hallinnosta demokraattista.

– Olen käynyt kuulemistilaisuuksissa, joissa hallintojohtajat Powerpointilla esittävät, mitä on suunnitteilla. Jos kuuleminen jatkossa tulee olemaan sitä mitä tässä valmisteluprosessissa, niin se on kyllä demokratian irvikuva.

Hallinnon sanotaan kevenevän, mutta opiskelijan tai työntekijän näkökulmasta asia ei välttämättä näytä siltä, jos asioihin vaikuttaminen tulee entistä hankalammaksi, aktivistit pelkäävät.

Reuter pitää merkittävänä ongelmana sitäkin, että virkasuhteiden muuttuessa työsuhteiksi yliopistotutkijat ja -opettajat olisivat vastuussa esimiehilleen eivätkä enää julkiselle vallalle. Esimerkiksi oppiriitojen yhteydessä tämä voisi rajoittaa yksittäisen tutkijan tai opettajan vapautta päättää omasta työstään.

Koulutuksesta
kauppatavaraa

Uuteen yliopistolakiin kuuluu myös lukukausimaksukokeilu: erillisiin maisteriohjelmiin osallistuvilta EU- ja ETA-maiden ulkopuolisilta opiskelijoilta voidaan periä lukukausimaksuja.

– Se johtaa siihen, että räätälöidään tutkintoja, joita voidaan myydä ulkomaille. Taiteentutkimuksen laitoksella ja Kauppakorkeakoululla on jo valmiiksi suunniteltu syksyllä alkava englanninkielinen maisteriohjelma Art Theory, Criticism and Management. Siinä ei ole mitään tuntua taiteen tutkimuksesta, vaan se on räätälöity suoraan yrityselämän tarpeisiin, Solja Kovero sanoo.

Kovero epäilee, että tällainen malli muuttaa myös maksuttomien tutkintojen luonnetta.

– Opiskelijat nähdään asiakkaina, jotka ostavat tutkinnon ja sitten lähtevät yritysmaailmaan ja elinkeinoelämään.

Reuter lisää, että maisteriohjelmissa ei sinänsä ole mitään pahaa, kunhan ne täyttävät akateemiset kriteerit. Kun lähtökohta on kaupallinen, niistä tulee kuitenkin helposti liian suppeita, ammattikorkeakoulutyyppisiä.

Yleiskokouksesta
manifesti

Kaikki kolme aktivistia korostavat, että heidän kampanjointinsa tarkoituksena ei ole pelkästään vastustaa lakiuudistusta, vaan herättää keskustelua siitä, mihin suuntaan yliopistolaitosta tulisi kehittää. Teemaa pohditaan yliopistoväen yleiskokouksessa, jonka Opiskelijatoiminta-verkosto on kutsunut koolle ensi torstaiksi.

– Siinä määritellään, miten konkreettisesti haluamme uudistaa yliopistoa parempaan suuntaan. Laadimme varmaankin kollektiivisesti manifestin, Lindström kaavailee.

Keskeisinä lähtökohtina Lindström, Kovero ja Reuter pitävät tiedeyhteisön mahdollisimman pitkälle vietyä autonomiaa ja kyseenalaistavaa tieteellistä otetta. Vuorovaikutusta muun yhteiskunnan kanssa he eivät vastusta, vaikka bisneksen ehdoilla toimiminen ei miellytäkään.

– Yhtenä tavoitteena voisi olla se, miten tutkimuksen avulla voidaan lisätä oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa, eikä se, miten tutkimus hyödyttää kaupallisia intressejä tai lisää pääomaa, joka jakautuu epätasaisesti ja harvoille, Kovero linjaa.

Aktivistien akuutein toive on nyt kuitenkin aikalisä.

– Kiireinen aikataulu tuhoaa demokratian, koska ihmiset eivät ehdi osallistua ja ottaa selvää asioista. Ei ehdi syntyä keskustelua, koska se menee niin vauhdilla läpi, Kovero harmittelee.

Reuter huomauttaa, että Aalto-yliopistoa valmistellaan täyttä päätä, vaikka sen toiminnan mahdollistavaa lakia ei vielä ole hyväksytty.

Samoin yliopistojen johtosääntöjä uudistetaan vastaamaan vielä valmisteluvaiheessa olevan lain vaatimuksia.

– Se tuntuu käsittämättömältä, mutta se kertoo hyvin paljon päätöksentekokulttuurista ja siitä, mikä on demokratian tila Suomessa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Sara Koiranen

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

Susikanta puhuttaa niin Euroopassa kuin Suomess.

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

Pia Lohikoski.

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

Minja Koskela.

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

Uusimmat

Sara Koiranen

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

Susikanta puhuttaa niin Euroopassa kuin Suomess.

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

Pia Lohikoski.

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

Minja Koskela.

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

 
05

Vappuarvio Orpon hallituksesta: ”Häikäilemättömästi työnantajan hyväksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

06.05.2025

Li Andersson kummastelee demareiden touhua: ”SDP on tekemässä strategisen virheen”

06.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään