Yhdysvaltain uusi Afganistan-strategia:
Vaikutusvaltaisen pataanisuvun jäsen ja amerikkalaisten vanha yhteistyökumppani Hamid Karzai oli George W. Bushin valinta Afganistanin johtajaksi. Kun Yhdysvallat syksyllä 2001 oli lyönyt talebanit, Karzai nostettiin saman vuoden joulukuussa muodostetun Afganistanin väliaikaishallituksen johtoon.
Kesäkuussa 2002 Karzai nimitettiin heimo- ja klaanijohtajien muodostamassa Loya Jirga -kokouksessa Afganistanin väliaikaiseksi presidentiksi. Vaaleilla valittu presidentti hänestä tuli lokakuussa 2004.
Karzai oli näkyvästi vastaanotettu valtiovieras Bushin Washingtonissa. Karzain karakul-lampaan nahasta valmistetusta hatusta tuli vähäksi aikaa suorastaan muoti-ikoni.
Varoitusviesti
veljen kautta
Mutta kun tilanne Afganistanissa alkoi mennä huonosta huonommaksi, alkoi myös Karzain tähti laskea kulissien takana.
Yhtenä käännekohtana voi pitää sitä, kun viime lokakuussa julkisuuteen vuotaneissa Yhdysvaltan tiedusteluraporteissa kerrottiin Hamid Karzain veljen Ahmed Wali Karzain olevan yksi Afganistanin johtavista huumekauppiaista.
Monet tarkkailijat eivät pitäneet vuotoa sattumana, vaan Bushin hallituksen vihjauksena siitä, että Yhdysvaltain kärsivällisyys on koetuksella. Presidentti Karzai ei näyttänyt pystyvän tai haluavan puuttumaan rehottavaan korruptioon ja huumekauppaan.
Samalla kun amerikkalaisjoukot tuhoavat pienviljelijöiden unikkopeltoja, maan korkeimmissa piireissä käydään laajan mitan huumekauppaa. Lisäksi uudelleen vahvistunut Taleban rahoittaa toimintaansa huumekaupalla.
Toisin päin jännityksen kiristyminen on näkynyt siinä, että Karzai on viime kuukausina alkanut yhä äänekkäämmin arvostella Yhdysvaltoja siitä, että sen ilmavoimat sortuvat jatkuvasti kymmeniä siviilejä surmaaviin harhaiskuihin.
Obama lisää
painetta
Barack Obama sanoi jo ennen virkaanastumistaan, että hän aikoo siirtää voimavaroja Irakista Afganistaniin. Obama on ilmoittanut lisäävänsä amerikkalaisten joukkojen määrää 30 000:lla, mikä merkitsee vahvuuden kaksinkertaistumista.
Obama tapasi heti ensimmäisenä työpäivänään viime viikon keskiviikkona Central Command -alueen sotilaskomentajan David Petraeuksen, joka on uuden strategian suunnittelija.
Loppuviikosta Obama nimitti erityislähettilääkseen Afganistaniin ja Pakistaniin kovan luokan diplomaatin Richard Holbrooken. Holbrooke tuli tunnetuksi Balkanin asioiden junailijana Bill Clintonin kaudella 1990-luvulla.
Yhä enemmän kuullaan kommentteja, joiden mukaan joukkojen lisäämisellä ei saavuteta mitään, jos samalla ei tehdä muutoksia Afganistanin hallitukseen. Hallituksella on varsinaisesti hallussaan vain Kabul, ja suurin osa maaseudusta on talebanien kontrollissa.
Presidentti Karzai, 51, uskaltautuu vain harvoin pääkaupungin ulkopuolelle. Varovaisuus on sinänsä perusteltua, mistä todistavat useat murhayritykset.
Jotkut Yhdysvalloissa sanovat, ettei Karzai ole epäonnistunut sen enempää kuin muutkaan. Yhtä hyvin voi Yhdysvaltain ja muiden ulkomaiden politiikkaa Afganistanissa vuoden 2001 jälkeen pitää tempoilevana ja tehottomana.
Suorasanaista
arvostelua
Joka tapauksessa ne, joiden sanoja nyt kuunnellaan, eivät juuri peittele kritiikkiään Karzain hallitusta kohtaan.
Yhdysvaltain uusi ulkoministeri Hillary Clinton sanoi toissa viikolla senaatin virkaanastujaiskuulemisessa, että Afganistan on ”huumevaltio, jonka hallitusta piinaavat rajallinen kyvykkyys ja laajalle levinnyt korruptio”.
Samoihin aikoihin Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer kirjoitti Washington Post -lehteen artikkelin, jossa myös hän syytti Afganistanin hallitusta korruptiosta.
”Afganistanilaiset tarvitsevat hallituksen, joka ansaitsee heidän uskollisuutensa ja luottamuksensa; kun heillä on sellainen, on kapinasta imaistu happi pois… Kansainvälinen yhteisö on kuluttanut tarpeeksi verta ja rahaa vaatiakseen Afganistanin hallitukselta konkreettisempia ja lujempia toimia korruption kitkemisessä ja tehokkuuden lisäämisessä”, kirjoitti Naton pääsihteeri.
Brittilehti The Independentin mukaan Afganistanin tulevat johtajat voivat löytyä nelihenkisestä epävirallisesta valtuuskunnasta, joka kävi tapaamassa Obaman hallinnon edustajia heti viime viikolla.
Ryhmän muodostivat entinen ulkoministeri Abdullah Abdullah, entinen valtiovarainministeri Ashraf Ghani, entinen sisäministeri Ali Ahmad Jalali sekä Nangaharin maakunnan nykyinen kuvernööri Gul Agha Sherzai. Independentin mukaan Yhdysvaltain tavoitteena olisi pitää tämä joukko yhdessä haastajan saamiseksi Karzaille tämän vuoden jälkipuoliskolla pidettävissä presidentinvaaleissa. Erillisinä he söisivät toistensa kannatusta.