KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Terveyspolitiikka hukassa

Paras-hanke suurentaa terveyskeskuksia, mikä toivottavasti tuo osaamista ostamiseenkin ja ennakoitavuutta koko järjestelmään. Kuvassa potilaskansioita Kallion terveysasemalla Helsingissä.

Paras-hanke suurentaa terveyskeskuksia, mikä toivottavasti tuo osaamista ostamiseenkin ja ennakoitavuutta koko järjestelmään. Kuvassa potilaskansioita Kallion terveysasemalla Helsingissä. Kuva: Eeva Suorlahti

Kari Jokinenpsykiatrian ylilääkäriJyväskylä
28.1.2009 11.18

TERVEYDENHUOLLOSSA kuntien omistajuus on näyttäytynyt lähinnä kilpailusta vetäytymisenä. Terveyspolitiikka ei ole tukenut ihmisten johtamista, ja varsinkin terveyskeskukset ovat kriisissä. Rakenteet ovat valinkauhassa, mutta kenen käsi kauhaa pitää? Kuka peliä hallitsee?

Terveydenhuollon organisaatiot ovat nopean muutoksen kourissa. Perusterveydenhuolto mullistuu toisaalta Paras-hankkeen mukaisesti, toisaalta syvenevän yksityistämiskierteen takia. Myös erikoissairaanhoidossa ollaan piirejä järjestelemässä. Kaupankäynnillä tai sen simuloimisella tilaaja–tuottaja-mallin muodossa halutaan saada kulut kuriin. Kilpailuttaminen on tuotu vahvasti mukaan palvelutuotantoon. Varsinkin henkilöresurssien rajallisuus johtaa samalla väistämättä kamppailuun terveydenhuoltomme rakenteesta ja terveyspolitiikan suunnasta. Uudet luottamuselimet ovat paljon vartijoina.

JULKISEN TERVEYDENHUOLLON NIMENOMAINEN tehtävä on sairauksien hoitaminen ja terveyden edistäminen. Rahallisen panostuksen ja terveyshyödyn suhdetta ei kilpailutuspäätöksissä kuitenkaan aina osata tai haluta arvioida. Tilaaja–tuottaja-mallin suunnitelmat taas muistuttavat usein samaa silmänlumetta kuin muukin tietoinen alibudjetointi. Palveluprosessien hallinta ulkoapäin määrätyillä mekaanisilla juustohöyläyksillä – ”niukkuusjohtaminen” – keskittyy rahaan ja syrjäyttää kilpailun tavoitteenmukaisista tuloksista.

Raha- ja suoritemääräiset mittarit tuottavat julkiseen palvelujärjestelmään liikaa rangaistustyyppistä ”motivointia”. Jos säästöä onnistuu saamaan, joutuu todennäköisesti seuraavalla kierroksella taas säästämään lisää. Palveluyksikön paras ja varmin tulevaisuudenturva on jono, niin tuhlaava kuin se kokonaisuuden kannalta onkin. Tarkoitukseni ei missään nimessä ole väittää jonoja ylläpidettävän tahallisesti vaan kuvata kannustimien ristiriitaisuutta.

JOHTAMISJÄRJESTELMIEN lisäksi terveydenhuollon rahoituksen monikanavaisuus (kunta, Kela, potilas itse, vakuutuslaitokset) on omiaan tuottamaan tuhlaavia osaoptimointeja. Jokavuotisella alibudjetoinnilla maustettua käärmekeittoa syötetään kur(j)istettavalle julkiselle sektorille, kunnes henkilöstö on kurkkuaan myöten sitä täynnä ja äänestää jaloillaan.

Yksityinen yritys tavoittelee rahallista tuottoa, jolloin motivaatiotekijät on helpompi saada johdonmukaisiksi. Niinpä varsinaisesta tai ainakaan tasaveroisesta kilpailuasetelmasta ei yksityisen ja julkisen sektorin välillä voi puhua.

SILTI ON YKSITYISELLE perusterveydenhuollon yritykselle melkoinen haaste olla julkista järjestelmää halvempi, saati parempi.Ylivertaisuuden tulisi kattaa kilpailutus- ja laadunvalvontakulut, verotukselliset menetykset (pääomavero ei koidu lainkaan kunnan hyväksi), liikevoitto sekä usein vielä hoitosuhteen jatkuvuuden vaarantuminen, erikoissairaanhoidon käytön lisääntyminen ym. kokonaistulosta heikentävät vaikutukset. Ilman julkisen järjestelmän johtamiskulttuurin ongelmia olisi ideologiauskoisenkin vaikea liputtaa yksityistämisen paremmuuden puolesta.

Sitä paitsi yksityissektorin kasvu Kelakorvausten ja vakuutusten tuella tuottaa meneillään olevan epätasa-arvoistumisen syvenemistä, mikä terveydenhuollon kokonaisuudessa tulee todella kalliiksi. Kun yritykset julkisen järjestelmän ruokkimina käenpoikasina kasvavat kyllin isoiksi, ei yksityistämiskehitykselle enää ole vaihtoehtoa ja puheet säästämisestä voidaan unohtaa.

YKSITYISEN TERVEYDENHUOLLON kasvua ja tietoisia yksityistämispäätöksiä pienin ja isommin askelin tapahtuu lähes joka kunnassa toisaalta prosessin jatkumisen ja hoitotakuun luomassa pakkoraossa ja toisaalta fantasian lumoissa, kun kuluerä näyttää muuttuvan tuotannoksi ulkoistamisen ja yksityistämisen taikasauvan kopautuksella. Yksityistämiskehitys on nykyisin siirtymässä entistä isompien yksiköiden ja toimintojen ulosliputukseen. Tämän luulisi vihdoin herättävän terveyspolitiikan päättäjät tarkistamaan tavoitteitaan.

Peruspalveluihin kaupankäynti soveltuu huonosti, mutta menestymisen kokemukset, palkkiot ja jossain määrin myös kilpailu ovat kaikessa toiminnassa keskeisiä kannustavuuden elementtejä. Tehtäväkentän hallinta, oma autonomia ja vaikutusmahdollisuudet ovat tärkeitä työssä viihtymisen lähteitä. Tärkein motivaatiotekijä lienee kuitenkin arvostus ja myönteinen palaute.

Näistä kannustinporkkanoista koostuu terveellinen keitos, joka vielä voisi elvyttää perusterveydenhuollon tasaveroiseen mutta ylivoimaiseen kilpailuun yksityissektorin kanssa, jos päättäjät niin haluaisivat.

PROVOKATIIVISESTI voisi toivoa lisää kilpailua terveydenhuoltoon. Lienee monia kuntia, joita voisi verrata jalkapallojoukkueen omistajaan, joka tekee kaikkensa varmistaakseen oman joukkueensa häviön. Näin ei synny kilpailua vaan sopupeli, joka voi olla kunnan ja kuntalaisten edun vastainen.

Paras-hanke suurentaa terveyskeskuksia, mikä toivottavasti tuo osaamista ostamiseenkin ja ennakoitavuutta koko järjestelmään. Ostamisessa on hintaakin tärkeämpää tietää, mitä tarvitsee ja mitä saa. Palvelusetelilaki on valmisteilla. Sitä yritetään varmasti soveltaa myös terveydenhoitoon. Kun ostamisosaamisen vastuu siirtyy potilaalle, tulevat näennäistekijät ja mielikuvat korostumaan vaikuttavuuden kustannuksella.

”Kuluttajan” valintaa tukemaan on jo syntynyt yritystoimintaa: viidellä eurolla saa netistä tietoa yksityislääkärien taidoista. Voi hyvin kuvitella millaisiin näennäisyyksiin kilpailu väärin toteutettuna voi johtaa.

ON VAIKEA LÖYTÄÄ järkiperusteita sille, että ulkoistaminen on lähtenyt vauhtiin juuri perusterveydenhuollossa. Samalla kun yhä erikoistuneemmat toiminnot lisääntyvät, korostuu perusterveydenhuollon kokoava merkitys ja terveyspoliittinen keskeisyys. Silti esimerkiksi omalääkärijärjestelmää on ruvettu purkamaan ennen kuin se saatiin edes valmiiksi. Lisäksi perusterveydenhuollon ja sairaaloitten lääkärimäärien suhde on vahvasti siirtynyt sairaaloitten suuntaan. Voisi luulla, että terveyspolitiikka on valtakunnasta puuttunut!

Tehokkuuden tarvetta ei varmasti kukaan kiellä. Sama koskee oikein ymmärrettyä kilpailua. Harvinaisia toimintoja on mielekästä hankkia jostakin, missä niitten tuottamiseen on keskitytty ja määrä ylläpitää osaamista ja tuottavuutta. Sellaisia ”osaamiskeskuksia” voi olla vaikea käskyttämällä rakentaa. On luontevaa, että sairaanhoitopiirit voivat osittain erikoistua ja osaamisellaan kilpailla. Sama koskee järjestökentän toimijoita ja miksei myös yksityisiä tuottajia, kunhan keinotekoista kysyntää ei markkinoinnilla lisätä. Eriytyneissä toiminnoissa kilpailun positiivisia mahdollisuuksia ja kannusteita on järjestelmään integroitu ehkä turhankin vähän.

KESKI-SUOMESSA ON suunniteltu seututerveyskeskusta sairaanhoitopiirin liikelaitoksena. Kokoavana muutoksena se varmaan on mielekästä kehitystä, mutta historiaa tuntematon potilas voi ihmetellä näin syntyvän kaupankäynnin kehää mennessään vaivoineen entisen kunnanlääkärin vastaanottohuoneeseen reppulääkärin luo. Vastuu järjestelmätason ongelmista voi hävitä kuin mafian tilaustöissä.

Puhtaalta pöydältä ajatellen luontevampi tavoite on alueellinen peruspalvelupiiri, jolla olisi erikoissairaanhoito hallussaan tai käytössään vaikkapa sitten liikelaitoksena.

Organisaatioilla on kuitenkin kehityshistoriansa, eivätkä tämänkaltaiset ajatusleikit ole kovin realistisia. Ylipäätään ei hallintojärjestelmiä pitäisi aiheetta muutella, mutta kun niitä kuitenkin muutellaan, on hyvä aika ajoin miettiä laajemmasta näkökulmasta päämäärää, nykytilaa ja seuraavia askeleita eteenpäin. Liike-elämä tietää jo omansa.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Pommiryhmän miehet tauolla. Yhdysvaltojen rahoituksen keskeytyminen vaikeuttaa pomminraivausta Laosissa.

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

Sara Koiranen

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

Susikanta puhuttaa niin Euroopassa kuin Suomess.

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

Pia Lohikoski.

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

 
05

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

06.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään