Kyseessä oli nigerialaisen Ibrahim Gambarin seitsemäs matka sen jälkeen, kun hänet vuonna 2006 nimitettiin erityislähettilääksi. Edellisen matkan jälkeen YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon sanoi, ettei Gambari matkusta Burmaan ennen kuin voidaan odottaa, että vierailu tuottaa konkreettisia tuloksia YK:n vaatimien ihmisoikeuksien kunnioittamisen ja kansallisen sovinnon suuntaan.
Gambari ei tälläkään kertaa tavannut Burmaa hallitsevan sotilasjuntan johtaja Than Shweta.
Sen sijaan hän ensimmäistä kertaa tapasi rauhannobelisti Aung San Suu Kyin johtaman Demokraattisen oppositiopuolue NLD:n yhdessä koolla olleen johdon. Vuosia kotiarestissa pidetty Suu Kyi kyydittiin armeijan erikoisjoukkojen saattamana kotoaan tapaamiseen puolueensa neljän muun johtajan ja Gambarin kanssa.
Viime vuoden syksyllä tapahtuneen Gambarin edellisen matkan aikana Suu Kyi ei suostunut häntä tapaamaan. Suu Kyin sanotaan ajatelleen, ettei tapaamisesta olisi ollut mitään hyötyä. Hänen kerrottiin myös närkästyneen siitä, että Gambari oli ottanut myönteisen kannan sotilasjuntan vuodeksi 2010 suunnittelemiin vaaleihin.
Sotilasjuntta hyväksytti viime toukokuussa raivonneen ja 140 000 kuolonuhria vaatineen Nargis-hirmumyrskyn aikana maalle uuden perustuslain. Sen mukaan vaaleissa eivät voi asettua ehdolle burmalaiset, jotka ovat olleet aviossa ulkomaalaisen kanssa. Suu Kyin edesmennyt aviomies oli britti. Perustuslain mukaan armeijalle jäisi myös huomattavaa valtaa sekä parlamentissa että sen ulkopuolella.
Opposition taktiikka
muuttumassa
Oppositiovaikuttajien asenteet vaaleja kohtaan ovat kuitenkin alkaneet lieventyä. Monet heistä sanovat, että vaaleihin osallistumista harkitaan, jos sotilasjuntan vuonna 1990 kumoamissa vaaleissa murskavoiton ottanut NLD pääsisi edes jollain tapaa vaalien kautta osallistumaan Burman päätöksentekoon ja edistämään ajatustaan kansallisesta sovinnosta.
Myös yli sadan NLD:sta lokakuussa eronneen nuoren ryhmä vaatii entistä puoluettaan osallistumaan vaaleihin.
Äskettäin joukko shan-kansaan kuuluvia vanhemman polven oppositioaktivisteja ilmoitti uuden, vaaleihin osallistuvan kansallisen puolueen perustamisesta. Ryhmän puhemies Shwe Ohn sanoo Irrawaddy-julkaisussa, että he kuitenkin odottavat ensin uuden vaalilain hyväksymistä.
80-vuotiaan Ohnin Shan-puolue sai vuoden 1990 vaaleissa NLD:n jälkeen suurimman kannatuksen. Ohn on ollut useasti pidätettynä ja hänen läheinen työtoverinsa Htun Oto tuomittiin 93 vuodeksi vankeuteen vuonna 2005.
Opposition muuttuneet asenteet kertovat siitä, etteivät he usko sotilasjunttaan kohdistuvan kansainvälisen painostuksen tuottavan toivottuja tuloksia. Lännen sanktiot eivät ole muuttaneet juntan politiikkaa. Sen sijaan sotilasjuntta kilpailuttaa yhteistyökumppaneitaan ja taloudellisia etuja Burmasta hakevia Kiinaa, Intiaa ja Kaakkois-Aasian maiden Asean-järjestöä keskenään.
Than Shwen sotilashallituksen tärkein tukija Kiina sanoo virallisesti, ettei se sotkeudu Burman sisäisiin asioihin. Kiinan hallitus toimii kuitenkin juntan taloudellisen elinkelpoisuuden takaajana.
Kiina on suurin Burman kaasun ostaja ja Burman joet on padottu Kiinan energiatarpeita tyydyttämään. Kiinalaisilla yrityksillä on Burmassa huomattavia rakennusprojekteja, ja maassa lienee nykyään noin neljä miljoonaa kiinalaista siirtotyöläistä.
Edes Pekingin olympialaisten viherrysprojektit eivät olisi onnistuneet ilman Burman apua. Tuhansia suuria puita Burman pohjoisosien jo ylihakatuista metsistä tuotiin Pekingiin uudelleen istutettaviksi.
NLD:llä on
neljä vaatimusta
NLD vaatii kansallisen sovinnon edistämisen nimissä junttaa keskustelemaan kanssaan neljästä asiakokonaisuudesta. Näitä ovat yli 2 000:n poliittisen vangin vapauttaminen, todellisen vuoropuhelun käynnistäminen sotilasjuntan ja oppositioryhmien välillä, taloudellisen kehityskomitean perustaminen ja YK:n pääsihteerin toimiston avaaminen Burmassa.
Viimeksi syyskuussa sotilashallitus vapautti kymmenen poliittista vankia. Vuoden lopussa se kuitenkin tuomitsi 200 toisinajattelijaa pisimmillään jopa 104 vuoden vankeusrangaistuksiin.
Erityislähettiläs Gambarin keskustelujen yksityiskohtia sen enempää sotilasjuntan ministerien kuin oppositionkaan kanssa ei kerrottu julkisuuteen.
NLD:n puhehenkilö Nyan Win tosin totesi Gambarin toimintaympäristön muuttuneen, koska yhteinen tapaaminen Aung San Suu Kyin ja NLD:n keskuskomitean kanssa oli ensimmäinen laatuaan. Tähän asti Burman kenraalit eivät ole päästäneet päivittäin vakoilemaansa NLD:n johtoa edes tervehdyskäynnille arestissa olevan Suu Kyin luokse.
Nyan Win kuitenkin arvioi olevan vielä liian aikaista sanoa, onko Gambarin vierailu tuottanut sellaisia tuloksia, jotka voisivat avata oven YK:n pääsihteerin Burman vierailulle.
Vuoden 1991 rauhannobelisti Suu Kyin kerrotaan sanoneen Gambarille, että Ban Ki Moonin kannattaa tulla Burmaan vain, jos hänet ja maan muut poliittiset vangit vapautetaan.