Obama nihkeä Bushin kauden toimien selvittelylle
Yhdysvaltain senaatin oikeusvaliokunnan puheenjohtaja, demokraattisenaattori Patrick Leahy esitti maanantaina, että presidentti George W. Bushin hallinnon toimia tutkimaan pitäisi perustaa totuuskomissio.
Leahyn esityksen mukaan totuuskomissio ei voisi nostaa syytteitä, mutta se saisi haastaa entisen hallinnon jäseniä todistamaan. Sillä voisi myös olla oikeus myöntää syytesuoja, jos päämäärä totuuden selvittämisestä on toteutunut.
Georgetownin yliopistossa puhuneen Leahyn mukaan totuuskomissio olisi kompromissi niiden välillä, jotka vaativat syytteiden nostamista ja niiden, jotka vastustavat minkäänlaisten selvitysten tekemistä.
”Koston sijasta meidän on rehellisesti selvitettävä, mitä todella tapahtui. Joskus paras tapa mennä eteenpäin on saada totuus esiin, selvittää mitä oikein tapahtui, jotta voimme olla varmoja, ettei se tapahdu uudelleen”, Leahy sanoi.
Leahy mainitsi esimerkeiksi suunnitelmalleen Etelä-Afrikan apartheid-hallinnon vääryyksiä selvitelleen totuuskomission sekä komission, joka tutki Ku Klux Klanin vuonna 1979 suorittamaa joukkomurhaa Pohjois-Carolinan osavaltion Greensborossa.
Kidutukset,
salakuuntelu…
Leahyn mukaan totuuskomission pitäisi tutkia mm. terroriepäiltyjen kiduttaminen, poliittisiksi epäillyt liittovaltion syyttäjien erottamiset sekä salakuuntelu ilman oikeuden määräystä. Samoin olisi tutkittava tapaukset, joissa Bushin hallinnon edustajat valehtelivat kongressin valiokunnille. Näihin kuuluvat mm. tiedustelutietoja koskevat väitteet ennen Irakin sotaa ja sen aikana.
Joulukuussa 2006 tapahtunut yhdeksän liittovaltion syyttäjän erottaminen on pyörinyt pitkään tutkinnassa. Bushin oikeusministeri Alberto Gonzales joutui eroamaan sen vuoksi syksyllä 2007. Bushin hallinnon epäillään erottaneen syyttäjät päästäkseen vaikuttamaan vaaleihin republikaanien eduksi.
Monet republikaanit sekä Yhdysvaltain tiedusteluelinten edustajat ovat vastustaneet minkäänlaisen tutkinnan tekemistä Bushin kaudesta, koska se heidän mukaansa aiheuttaisi hämmennystä ja heikentäisi moraalia terrorisminvastaisessa sodassa.
Republikaanien ykkösmies senaatin oikeusvaliokunnassa, Arlen Specter, kommentoi Leahyn ehdotusta maanantaina sanomalla, että ”jos jokainen hallinto alkaisi tutkia edeltäjänsä toimia, ei sille tulisi koskaan loppua”. ”Tämä ei ole Latinalainen Amerikka”, sanoi Specter.
Edustajainhuoneen oikeusvaliokunnan johtavan republikaanin Lamar Smithin mukaan Leahyn ehdotus on ”poliittinen juoni, jolla pyritään epäoikeudenmukaisesti parjaamaan Bushin hallinnon virkailijoita”.
Kaksiteräinen miekka
demokraateille
Yhdysvaltain liberaaleissa intellektuellipiireissä on käyty vilkasta keskustelua Bushin ja hänen napamiestensä asettamisesta syytteeseen. Kysymys on kuitenkin vaikea myös uudelle Barack Obaman demokraattihallinnolle.
Bushin kauden väärinkäytösten esillä pitäminen voisi tuoda poliittista etua korostamalla nykyhallinnon erilaisuutta. Mutta toisaalta se voisi olla arvaamaton, kaksiteräinen miekka.
Laajat tutkinnat voisivat viedä puhdin nykyhetken ongelmien ratkaisemiselta – esimerkiksi Bill Clintonin ja Monica Lewinskyn tapaus muistuttaa siitä, miten helposti vähäpätöisenkin asian tutkiminen voi johtaa koko poliittisen elämän halvaantumiseen.
Syytteiden ajaminen Bushin hallinnon jäsenille tekisi lopun Obaman pyrkimyksestä esiintyä puoluerajat ylittävänä sovittelevana presidenttinä.
Mutta toisessa vaakakupissa on periaatekysymys siitä, voiko presidentti venyttää oikeusvaltion rajoja miten lystää ja selvitä siitä rankaisematta.
Tämä voikin olla vaikein puoli asiassa. Perinpohjainen tutkinta toisi väistämättä esiin ikäviä tosiasioita toisensa jälkeen. Esiin voisi nousta kysymyksiä siitä, missä määrin Yhdysvallat todella on oikeusvaltio. Pystyykö järjestelmä itse korjaamaan itsensä, niin kuin amerikkalaisille koulussa opetetaan?
Seinää vasten voisi lopulta joutua näkemys, joka ei ole vieras demokraateillekaan: Yhdysvalloilla on erityiskohtalo eikä sitä voi mitata samoilla mittareilla kuin muita.
Obama ”katsoo
eteenpäin”
Obama sanoi jo tammikuussa vähän ennen virkaanastumistaan, ettei hän ole innostunut ”katsomaan taaksepäin” ja hakemaan syytteitä Bushin hallinnolle.
Toissayönä Suomen aikaa pitämässään lehdistötilaisuudessa Obama kommentoi Leahyn esitystä sanomalla, että ”yleisesti puhuen olen kiinnostuneempi katsomaan eteenpäin kuin taaksepäin”.
Obama ei kuitenkaan täysin sulkenut (eikä tietysti voinutkaan sulkea) pois syytteitä: ”Kukaan ei ole lain yläpuolella, ja jos on selviä väärinkäytöksiä, nämä ihmiset on asetettava syytteeseen siinä kuin tavallisetkin kansalaiset.”
Viime vuonna demokraattien johto torppasi oman puolueensa edustajainhuoneen jäsenen Dennis Kucinichin hankkeen asettaa Bushin varapresidentti Dick Cheney syytteeseen.
Toisaalta edustajainhuoneen puhemies, demokraattien Nancy Pelosi sanoi tammikuussa, ettei ”esimerkiksi oikeusministeriön politisoimista voi jättää tutkimatta”.
Edustajainhuoneen oikeusvaliokunnan puheenjohtaja, demokraattien John Conyers on esittänyt perustettavaksi komissiota tutkimaan Bushin hallinnon pidätys-, kuulustelu- ja tiedustelutoimia.
Toinen senaatin oikeusvaliokunnan demokraattijäsen Sheldon Whitehouse antoi maanantaina täyden tukensa Leahyn ehdotukselle totuuskomissiosta.
Leahy itse muistutti puheessaan maanantaina, että ”mielivaltainen vallankäyttö on demokratiaa syövyttävä voima”.