Puola ja yhdysvallat tekivät viime elokuun 20. päivänä sopimuksen ohjuskilven rakentamisesta Puolaan. Ohjuskilpi on puolustusjärjestelmä, jonka pitäisi pystyä valmistuttuaan mahdollisesti vuonna 2012 tuhoamaan ballistiset ohjukset, joiden kohteena ovat Yhdysvallat tai Länsi-Eurooppa.
Ohjuskilpiprojekti oli presidentti George W. Bushin lippulaiva ja siksi se onkin suunniteltu torjumaan erityisesti Iranin mahdollisia ohjushyökkäyksiä, vaikka Iranilla ei vielä pitkään aikaan olekaan ballistisia ohjuksia.
Bushille Iran oli kuitenkin ”pahan valtakunta”, jota vastaan oli varauduttava. Puolassa uhkana pidetään enemmän Venäjää, jonka sota Georgian kanssa on saanut puolalaiset pelkäämään vanhaa vihollistaan.
Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden ilmaisi maan uuden hallinnon kannan ohjuskilvestä Münchenissa viime viikonloppuna pidetyssä kansainvälisessä konferenssissa. Hänen mukaansa ohjuskilven kehittämistä on määrä jatkaa ja sen taloudellisuutta ja teknistä kelpoisuutta on tarkistettava.
Kuitenkin Biden sanoi myös, että Washington tulee samalla pyrkimään kompromissiin Venäjän kanssa. Tämä tietysti merkitsisi sitä, että ohjuskilven tilalle pitäisi löytää jokin uusi ratkaisu.
Barak Obaman tultua presidentiksi Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteet ovat alkaneet lämmetä. Maita yhdistäväksi tekijäksi saattaa nousta juuri Iran.
Tiistaina Iranin islamilaisen vallankumouksen 30. vuosipäivänä puhunut presidentti Mahmud Ahmadinejad julisti, että Iranista on tullut supervalta, joka voi keskustella Yhdysvaltojen kanssa, mutta vain kuten supervalta keskustelee toisen supervallan kanssa, molemminpuolisen kunnioituksen ilmapiirissä.
Ahmadinejad julisti, että voimankäyttöratkaisut ovat päättyneet ja alkaa vuoropuhelun aika. Kuitenkin hänen puheensa jälkeen kansanjoukko huusi kuolemaa Yhdysvalloille.
Yhdysvalloilla ja Iranilla ei ole ollut virallisia suhteita Iranin vallankumouksen jälkeen. Obaman valinta on antanut toiveita liennytyksestä. Kuitenkin esteenä ovat Iranin tiukka kiinni pitäminen ydinvoimaohjelmastaan ja tuki Palestiinan ja Libanonin terroristijärjestöille.
Obama saattaa tarjota Venäjälle luopumista ohjuskilven rakentamisesta Puolassa ja Tshekin tasavallassa sekä pyytää vastapainoksi Venäjää pakottamaan Iran myönnytyksiin. Tällä hetkellä Venäjä tekee yhteistyötä Iranin kanssa rakentamalla maahan ydinvoimalaa ja toimittamalla siihen polttoainetta eli Venäjä voi halutessaan pakottaa Iranin Yhdysvaltojen toivomiin myönnytyksiin.
Ohjuskilven kohtalo riippuu Yhdysvaltojen uuden ulkoministerin Hillary Clintonin mukaan Iranin asenteista. Samalla riippuu Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteiden kehityksestä, rakennetaanko Puolaan ja Tshekkiin ohjuskilpi vai ei.
Monet politologit uskovat, että ohjuskilpi on presidentti Bushin kauden suunnitelma, josta Obama vähitellen irrottautuu.
Puolan varapuolustusministeri Stanislaw Komorowski, joka Puolan edustajana käy ohjuskilpineuvotteluja, vakuuttaa kuitenkin, ettei aikataulussa ole tullut mitään muutoksia. Seuraava neuvottelukierros käydään kuukauden kuluttua.
Suunnitelman toteuttaminen edistyy Komorowskin mukaan niin nopeasti, että sopimus saattaa olla valmis jo huhtikuussa. Siinä tapauksessa ensi syksynä Varsovan lähelle ilmestyisi ensimmäinen ohjustentorjuntapatteri yhdessä sadan amerikkalaisen sotilaan kanssa.
Ei kuitenkaan olisi mikään ihme, jos Yhdysvallat yllättäen ilmoittaisi, ettei ohjuskilvellä ole käyttöä, koska Iran Venäjän painostuksen ansiosta ei enää uhkaa länsimaita.