KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Kosovo tavoittelee satamaa ja itsenäisyystunnustuksia

Tuhannet ihmiset juhlivat Kosovon ensimmäistä itsenäisyyspäivää Pristinassa 17. helmikuuta.

Tuhannet ihmiset juhlivat Kosovon ensimmäistä itsenäisyyspäivää Pristinassa 17. helmikuuta. Kuva: Lehtikuva/ Armend Nimani

TUULA NEVALA
18.3.2009 15.36

Kansakuntien joukosta nuorin, Kosovo, juhli 17. helmikuuta ensimmäistä vuottaan itsenäisenä valtiona. Juhlapuheissa korostettiin uuden albaanivaltion vakauttavaa vaikutusta lähialueilla. Kulunut vuosi olikin Balkanilla odotettua rauhallisempi sen jälkeen, kun itsenäisyysjulistusta vastustaneiden serbien mellakat vaimenivat.

Oman varjonsa itsenäisyysjuhliin yrittivät luoda Serbian parlamentin jäsenet, jotka tuona päivänä pitivät istuntonsa Pohjois-Kosovossa. Parlamentti toisti vastustavansa Kosovon itsenäisyyttä ja Eulexia, joulukuussa käynnistynyttä Euroopan unionin siviilikriisinhallintaoperaatiota, jonka on tarkoitus korvata Kosovoa hallinnut YK:n alainen Unmik-operaatio.

Serbian pääministerin Mirko Cvetkovicin mukaan Serbia ei koskaan hyväksy Kosovon albaanien ”väliaikaisen johdon lainvastaisia päätöksiä” eikä pyrkimystä luoda ”virtuaalivaltio” Serbian alueelle.

ILMOITUS
ILMOITUS

Ulkovalloilta tulleiden onnittelujen joukossa Kosovon presidentti Fatmir Sejdiu ja pääministeri Hashim Thaçi saivat vierailukutsun Yhdysvaltojen uudelta hallinnolta. Kuun vaihteessa toteutuneella vierailulla yhdysvaltalaisisännät vakuuttivat tukeaan Kosovolle ja lupasivat auttaa uusien tunnustusten saamiseksi sen itsenäisyydelle.

Venäjä toisti Kosovon itsenäisyyspäivän tienoilla, että se pitää edelleen kiinni kymmenen vuoden takaisesta Kosovoa koskevasta YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmasta 1244. Sillä ei ole aikomusta tunnustaa Kosovon itsenäisyyttä ennen Belgradia. Nämä kommentit kirposivat sen jälkeen, kun pääministeri Thaçi oli arvellut Venäjän tunnustuksen tulevan jo lähitulevaisuudessa.

Oikeustoimia
menossa

Presidentin ja pääministerin poissa ollessa Kosovon italialainen YK-johtaja Lamberto Zannier teki oman vierailunsa Belgradiin. Keskustelujen aiheena oli Serbian viime vuoden lopulla esittämä kuuden kohdan suunnitelma, joka koskee muun muassa Kosovon serbialueiden poliisitointa, oikeuslaitosta ja rajavalvontaa.

Serbiehdotuksen mukaan nämä kuuluisivat yhä Unmik-hallinnon piiriin eivätkä Eulexille tai albaanihallinnolle, jotka taas nojautuvat presidentti Martti Ahtisaaren suunnitelmaan ja viime kesäkuussa hyväksyttyyn Kosovon perustuslakiin.

Euroopan unionia on kritisoitu siitä, että se antaa Serbialle myönteisiä signaaleja integraation suuntaan, vaikka maa estää koko ajan EU:n oman Eulex-operaation toimintaa. Samoin pidetään ironisena sitä, että Ahtisaaren suunnitelmaa vastustaessaan Kosovon serbit itse jäävät ilman oikeuksia, jotka se heille takaisi.

Serbian yhteistyötä Haagin sotarikostuomioistuimen kanssa pidetään myös yhä puutteellisena, vaikka arvellaankin, että etsitty serbikomentaja Ratko Mladic pidätettäisiin tämän vuoden aikana. Viimeksi viidelle Kosovon sodan aikaiselle johtohenkilölle langetettiin Haagissa pitkät tuomiot. Serbitahot ovat kommentoineet tuomioita poliittisiksi ja serbivastaisiksi.

Kosovossa on puolestaan käsitelty Eulexin johdolla ensimmäinen sotarikossyyte, joita on sikäläisissä mapeissa odottamassa suuri määrä. Syytettynä ollut albaani tuomittiin 17 vuodeksi vankeuteen toisen albaanin surmaamisesta ja kolmen muun haavoittamisesta kesällä 1998.

Eulex on järjestänyt ensimmäisen oikeuskäsittelyn myös Pohjois-Mitrovicassa sen jälkeen, kun tuomioistuimen serbityöntekijät olivat mielenosoituksella estäneet yhden istunnon. Oikeuslaitos ei ole toiminut Pohjois-Kosovossa sitten viime vuoden helmikuun, jolloin Kfor-rauhanturvaajat ja Unmik-poliisi tyhjensivät oikeustalon serbivaltaajista. Oikeusministeri toivottaa serbit tervetulleiksi takaisin töihin, kunhan he noudattavat Kosovon lakeja eivätkä ole Belgradin ohjailtavissa.

Olot eivät ole
parantuneet

Eulex on saanut toimintaan myös kaksi raja-asemaa, jotka serbit polttivat mielenilmauksena Kosovon itsenäisyysjulistusta vastaan. Tätä kautta Kosovoon on voinut salakuljettaa mm. polttoainetta, jota on sitten myyty halvalla pohjoisen huoltoasemilla.

Salakuljetus, huume- ja ihmiskauppa ovat raporttien mukaan epäkohtia, joita uudessa valtiossa ei ole kyetty kitkemään. Itsenäisyys ei ole parantanut tavallisten kosovolaisten elämää siten kuin haaveiltiin, ja maailmanlaajuinen talouskriisi on huonontanut näkymiä entisestään.

Viimeksi Yhdysvaltain ulkoministeriö arvosteli Kosovon oloja. Raportissa mainitaan muuna muassa viranomaisiin ja poliitikkoihin kohdistuvat hyökkäykset ja uhkaukset, korruptio niin paikallisen hallituksen kuin YK-organisaationkin piirissä, oikeuslaitoksen ongelmat, sosiaalinen diskriminointi esimerkiksi vammaisia kohtaan ja alaikäisen työvoiman käyttö. Pienet välikohtaukset ovat rajoittaneet edelleen sekä serbien ja muiden vähemmistöjen liikkumista albaanialueilla että päinvastoin.

Turvallisuustilanne on kuitenkin parantunut siinä määrin, että Kfor-operaatioon osallistuvat maat ovat alkaneet esittää joukkojen vähentämistä Kosovosta vedoten erityisesti niiden tarpeeseen Afganistanissa. Kosovolaisten mielestä vähentämisen pitäisi tapahtua sovitettuna Kosovon oman armeijan luomiseen, joka sekin on parhaillaan käynnissä Ahtisaaren suunnitelman mukaisesti.

Neuvotteluja
omasta satamasta

Samaan aikaan, kun kuilu Kosovon ja entisen emämaan Serbian välillä näyttää entisestään syvenevän, Kosovo käy monen alan yhteistyöneuvotteluja erityisesti Albanian kanssa. Näitä ovat mm. maiden yhteisten energialähteiden käyttö, moottoritie- ja rautatieyhteyden rakentaminen, yhteiset projektit Albanian Alppien hyödyntämiseksi turismille ja tulliverkoston luominen. Keskustelun aiheena on myös opetus- ja kulttuuriohjelmien yhtenäistäminen.

Ilman meriyhteyttä oleva Kosovo havittelee käyttöönsä jopa omaa satamaa Albaniasta. Sellaista sille on tarjottukin pienestä Shëngjinin rantakaupungista, joka on kosovolaisille ennestään tuttu lomanviettopaikkana. Kulku sinne helpottuu sen jälkeen, kun tienparannus Kosovon rajalla olevan Kukësin kaupungin ja suuremman rannikkokaupungin Durrësin välillä valmistuu.

56 valtiota
tunnustanut

Kosovon on tunnustanut tähän mennessä 56 valtiota, mikä ei ole niin paljon kuin odotettiin. Joukossa on esimerkiksi vain muutama muslimivaltio, niistä viimeisimpänä pieni saarivaltio Malediivit, joka tunnusti Kosovon helmikuussa. Kosovon tulevan vuoden tavoitteena onkin tunnustusten hankkiminen – etenkin viideltä jäljelle jääneeltä EU-maalta – sekä Euroopan neuvoston, Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston jäsenyys.

Kävi näiden tavoitteiden miten kävi, albaanien seuraava juhlanaihe on huhtikuussa, kun Strasbourgin huippukokouksen odotetaan sinetöivän Albanian Nato-jäsenyyden. Albania on jo saanut hyväksynnän kaikilta Nato-mailta, viimeisimpänä Belgialta ja Kreikalta, toisin kuin Kroatia, jonka jäsenyyttä naapurimaa Slovenia ei vielä ole ratifioinut maiden välisen rajakiistan vuoksi.

Albania suunnittelee myös jättävänsä lähiaikoina jäsenyyshakemuksensa Euroopan unioniin, joskin EU on pyytänyt sen lykkäämistä tuonnemmaksi.

Vaikka serbipoliitikot jatkavat yhä vastaanhangoittelua, erään serbialaisen televisiokanavan kyselyssä 61 prosenttia kansalaisista oli sitä mieltä, että Serbia on menettänyt Kosovon. Vain 2,5 prosenttia vastaajista ilmoitti olevansa toista mieltä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään