KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Kuntakriisin sosialistinen perspektiivi

Kunnat ovat yksityistäneet jopa hoitosektoria, kunnan toiminnan ydintä.

Kunnat ovat yksityistäneet jopa hoitosektoria, kunnan toiminnan ydintä. Kuva: Lehtikuva/ Marja Airio

Kari Arvola
24.4.2009 6.00

Kunnilla menee huonosti. Tilannetta ennakoitiin jo viime syksynä, kun maa painui taantumaan. Hallitus väisteli viimeiseen asti tosiasiain tunnustamista.

Nyt, kun ongelmaa ei enää voida ohittaa, hallitus kertoo elvytyksen päättyneen ja leikkausten alkavan. Näin jäljitellään 90-luvun alun lamapolitiikkaa kaikkine seurauksineen.

Itse asiassa kunnat eivät ennättäneet edellisestä lamasta kunnolla toipua. Lama antoi motiivin politiikalle, jonka keskeinen piirre oli kunnallisten palvelujen ohentaminen ja voimavarojen supistaminen. Samanaikaisesti valtiovalta siirsi kunnille yhä uusia velvoitteita.

Tämä pakotti kunnallisveron kiristämiseen, lainanoton lisäämiseen ja omavaraisuutta tukeneen omaisuuden hävittämiseen. Esimerkiksi energialaitosten myynti oli monien kuntien kannalta välttämättömältä näyttänyt, mutta myöhemmän kehityksen kannalta selvästi vahingollinen toimenpide.

Kuntien palveluiden yksityistämistä on toteutettu valtion kannustuksella 90-luvun alusta lähtien. Kyseessä ei ole vain kuntatalouden ongelmien hoitaminen, vaan kuntiin kohdistuva ideologis-poliittinen muokkausprosessi. Sen sisin olemus on kuntien verovarojen ohjaaminen yksityisen pääoman käyttöön palvelurakenteen uudistamisen avulla.

Yksityistäminen etenee jopa kuntien ydintoimintoihin kuuluvalla hoivasektorilla. Terveydenhoidon alueella yksityistäminen on saanut perverssit muodot. Kunnat joutuvat toimimaan yksityisten palveluntuottajien ehdoilla sen sijaan, että parantaisivat omia palvelujaan.

Nykykehitykseen kuuluu myös pyrkimys siirtää sosiaalipalveluja hyväntekeväisyysjärjestöjen vastuulle ja samalla riippuvaiseksi yksityisestä rahasta.

Hallitusten käynnistämät hallinnon uudistamishankkeet ja kuntasektorin kehittämisprojektit eivät tilannetta korjaa. Kunnat ovat kriisissä, ja kehittämisvimma puhuu kriisin syvyydestä.

Kuntien 150-vuotisesta itsehallinnosta uhkaa jäädä jäljelle juhlapuheiden luuranko elävän kudoksen kuihtuessa.

Suomessa kunnat nähdään ikään kuin valtion hallinnon jatkeena. Historiaamme luonnehtii keskusvallan voimakas rooli. Se on perua Ruotsin valtakaudelta ja vahvistui Venäjän autonomian aikana. Valtiokeskeinen näkökulma ei kuitenkaan ole ainoa mahdollinen eikä uusimman kehityksen valossa oikea.

Kunnallinen itsehallinto perustuu siihen, että kunta muodostaa sekä yksityisten ihmisten ja perheiden että yritysten toiminnan lähimmän ja tärkeimmän ympäristön. Mitä paremmin kunta toimii, sitä korkeampi on sen jäsenten hyvinvointi.

Hyvinvoinnin kunnalliset tukirakenteet astuvat elämään jo varhaislapsuudessa ja saattelevat ihmistä koulusta työn pariin. Sairauden sattuessa on totuttu hakeutumaan kunnallisen terveydenhoidon piiriin. Myös viimeisten vuosiensa palvelut työihminen tai eläkeläinen saa yleisimmin kuntansa työntekijöiltä.

Taantuman aikana nähdään uusin silmin kunnan keskeinen merkitys taloudellisten aktiviteettien, toimeentulon ja hyvinvoinnin kannalta. Jos ihmisellä alkaa mennä todella huonosti, kunta on viimeinen turva, jonka ”luukulta” hän hakee apua hätään.

Kuntien KESKEINEN rooli antaa aiheen kysyä, miksi niiden talouspohjaa vahvistava kunnallinen yritystoiminta ei ole nykyistä laajempaa? Se rajoittuu muutamille sektoreille kuten jätehuoltoon, jonka toiminta on siirretty kunnallisten liikelaitosten tai kuntayhtymien hoidettavaksi.

Juridisesti liikelaitokset voivat olla sekä yhtiömuotoisia, että omalla budjetillaan kuntaorganisaatiossa toimivia laitoksia.

Yhtiöittämisellä on ideologinen taustansa. Talousliberalistisesta näkökulmasta katsoen on pidetty itsestään selvänä, että yritysmuotoinen toiminta on kannattavampaa kuin palvelun tuottaminen kuntaorganisaatiossa.

Kuntien liikelaitosten historia juontaa Euroopassa juurensa jopa keskiajalle asti. Tyypillisiä kunnallisia yrityksiä myös Suomessa ovat olleet vesijohto- ja viemärilaitokset, kaasulaitokset ja sähkölaitokset.

Myös julkinen liikenne, teurastamot, kauppahallit, pesulaitokset, kylpylät, hotellit, ravintolat, myllyt, puhelinlaitokset, sahat, tiilitehtaat ja jopa turvetuotanto ovat kuuluneet kuntien taloudelliseen arsenaaliin.

Vielä 1900-luvun alussa oli normaalia, että kunnat hankkivat varoja yritystoiminnan avulla. 1800-luvulta lähtien yhä voimakkaammaksi noussut talousliberalistinen ajattelu ei kunnallista talousaktiviteettia voinut hyväksyä. 1900-luvun alun sosialistiset vallankumousliikkeet voidaankin nähdä yrityksenä pelastaa kunnalliset ja muut yhteisölliset talousrakenteet kapitalismilta ja laajentaa ne valtiovallan kautta koko yhteiskunnan kattaviksi järjestelmiksi.

Ajatus meneillään olevan yksityistämisbuumin vaihtoehdottomuudesta voidaan siis kyseenalaistaa historiallisesta näkökulmasta.

Kunnallisten yritysten toimialan rajaaminen on ideologisen ”ajan hengen” mukaista. Sen taustalta löytyy paljas yksityiskapitalistinen intressi.

Kunnallisen yritystoiminnan rajoja määrittelee myös isoveli EU. Kilpailulainsäädännön nojalla rahaa tuova kuntien yritystoiminta pyritään marginalisoimaan.

Kapitalistisen palvelusektorin kasvun sekä porvarillisen valtiovallan sanelupolitiikan voimistumisen perimmäinen tavoite ei ole kuntien ja asukkaiden hyvinvointi, vaan yksityisen pääoman vahvistaminen ja pankkien hyvinvointi.

Tässä on syy siihen, miksi hallitus on nyt siirtynyt korostamaan kuntapalveluiden leikkausten välttämättömyyttä ja huolestuu valtion yhä vieläkin maltillisesta lainanotosta.

Kahden viime vuosikymmenen kehitys on johtanut kunnat perustuslailliseen kriisiin. Kansalaisyhteiskunnan kannalta ongelma ei enää pitkään aikaan ole ollut vain kuntien taloudellinen tilanne, vaan niiden rooli yhteiskunnassa.

Markkinatalouden ajoittainen kriisiytyminen ei ole satunnainen ilmiö. Se on kapitalismin kömpelö ja sosiaalisesti tunnoton itsekorjausmekanismi. Sen avulla pääomarakenteet ja rahan kiertoa ohjaavat järjestelmät uudistetaan.

Uhreja ovat pääomasta ”vapaat” sosiaaliset kerrokset ja ryhmät. Talouskriisejä ei järjestelmän puitteissa ole mahdollista torjua. Sen sijaan kunnat voisivat omaa toimintaansa kehittämällä ja monipuolistamalla olennaisesti parantaa ja lujittaa sitä turvaverkkoa, jonka ylläpitämiseen ne alun pitäen ovat syntyneet.

Ei OLE AIHETTA uskoa, että globalisaatioprosessit voitaisiin pysäyttää edes niin haluttaessa.

Jatkossa kasvaa myös niiden ihmisten osuus, joita tämä talousjärjestelmä ei tarvitse sen paremmin työntekijöinä kuin kuluttajinakaan.

Vaikka työ edelleen on yhteiskunnan perusta ja arvojen luoja, niin työhön perustuva yhteiskunta uhkaa murentua.

Sosiaalinen tasavertaisuus ja ihmisarvoinen elämä voidaan turvata vain elinkelpoisessa ja inhimillisiä perusarvoja kunnioittavassa yhteisössä.

Luontevimmin sellainen Suomessa on pitkän yhteisöllisen perinteen omaava kunta. Haaste on mittava ja edellyttää kuntien aseman radikaalia tarkistusta.

Kunnat TULISI itsehallinnollisina yksiköinä nostaa keskusvallan kanssa tasavertaisiksi päätöksentekijöiksi. Silloin valtiovallan mahdollisuus pompotella ja lypsää niitä vaihtelevien pääomaintressien mukaisesti ja kuntalaisten kannalta vakavin seurauksin heikkenisi.

Kuntien itsehallinnon vahvistaminen ja taloudellisen pohjan laajentaminen parantaisi myös niiden yksityisten yritysten toimintamahdollisuuksia, joiden intressissä ei ole nopean rahan teko, vaan pitkäjännitteinen, kotimarkkinoitakin arvostava toiminta.

Kuntien statuksen kohottaminen tehtävien edellyttämälle uudelle tasolle vaatisi perustuslaillisia muutoksia. Niiden keskiössä voisi olla siirtyminen kaksikamariseen kansanedustuslaitokseen.

Erillisen kuntakamarin jäseninä kuntien edustajat muodostaisivat vastapainon valtionhallintoon keskittyville edustajille. Samalla he puolustaisivat paikallisia etuja kansallista varallisuutta jaettaessa.

Kuntien roolin vahvistumisen ohella ratkaisu parantaisi poliitikkojen keskinäistä kontrollia. Liian usein poliitikko eduskunnassa alkaa ajaa vain oman, kansanedustajan asemansa säilymistä ja vahvistamista.

Kunnallisten matadorien nostaminen kehiin toisi politiikkaan uusia ulottuvuuksia sekä sisällöllistä dynamiikkaa.

Myös kuntalaisen oikeus kutsua kansanedustaja takaisin (imperatiivinen mandaatti) tulisi ottaa tässä yhteydessä harkittavaksi.

Nykykehitys globalisaatioineen suosii valtion roolin voimistumista yhteiskunnassa. Tämä saattaa ruokkia autoritaaristen asenteiden sekä niihin taipuvaisten poliittisten liikkeiden voimistumista.

ILMOITUS
ILMOITUS

Kuntien aseman taloudellinen ja poliittinen lujittaminen loisi uusia edellytyksiä sosiaalisesti kestävän, ”hyvän” kansalaisyhteiskunnan puolustamiselle.

Tällä hetkellä aivan liian monien yhteiskunnallinen kehitysutopia kytkeytyy globaalin energiakriisin ja ekokatastrofin ennakointiin.

Katastrofien synnyttämän vallankumouksellisen tilanteen kautta uskotaan päästävän niukkaan, mutta ekologisempaan ihanneyhteiskuntaan.

Varovasti ilmaisten kuntakriisin ratkaisusta löytyisi realistinen perspektiivi myös sosialistiselle vasemmistopolitiikalle.

Kirjoittaja on Pohjassa asuva vapaa toimittaja.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään