Euroopan unionin komissio julkisti toissa päivänä ennusteen, jonka mukaan unionin 27 jäsenmaan kansantulo kutistuu tänä vuonna keskimäärin neljä prosenttia. Huonointa tulevaisuutta luvataan tietysti Itäisen keski-Euroopan maille, joista Latvian talouden arvioidaan supistuvan 13, Liettuan 11 ja Viron 10,3 prosenttia.
Puolassa toivottiin, että komission ennuste lupaisi Puolan kasvun jatkuvan tänä vuonna. Odotukset saivat kuitenkin kylmän suihkun, kun ennusteen mukaan Puolan talous supistuu tänä vuonna 1,4 prosenttia. Tämä ei ole laman oloissa huono ennuste, mutta se on kuitenkin ikävä yllätys maalle, joka talouden taantuman aikana on halunnut korostaa, että sillä menee paremmin kuin itäisillä naapureillaan.
Puolan valtiovarainministeri Jacek Rostowski uskoo, että Euroopan komissio on tehnyt virheen ennusteessaan ja että Puolan kansantulo kasvaa todellisuudessa edelleen noin prosentin vuosivauhtia. Rostowski väittää, että ministeriössä tunnetaan maan talouden tila. Vielä tammikuussa Puolan kansantulon ennakoitiin kasvavan tänä vuonna kaksi ja puoli prosenttia. Näin nopeaa muutosta on vaikeaa ymmärtää.
Euroopan komission talousennusteosaston johtajan Annika Melanderin mukaan Euroopan komissiossa tiedetään paremmin Puolan kansantalouden tila kuin Puolan hallituksessa. Melander vakuuttaa, että hallituksen kanssa on myös konsultoitu.
Samoin komissio on konsultoinut OECD:n ja Kansainvälisen Valuuttarahaston (IMF) kanssa. Puolan valtiovarainministeri väittää kuitenkin, että ennuste yllätti hallituksen.
Tusk antoi
neuvoja Brownille
Varsinainen kylmä suihku Puolalle oli ennuste, jonka mukaan maan talouden vajeen arvioidaan tänä vuonna kasvavan 6,6 prosenttia.
Puolan uusliberalistista säästöpolitiikkaa on viime aikoina seurattu kiinnostuksella. Pääministeri Donald Tusk antoi äskettäin tavatessaan Iso-Britannian pääministerin Gordon Brownin tälle ohjeita kriisin estämiseksi.
Tusk arvostelee Länsi-Euroopan maita siitä, että ne rahaa pumppaamalla yrittävät tukahduttaa laman. Puolan uusliberalistisen säästöpolitiikan seurauksena on kuitenkin talouskasvun väheneminen ja työttömyyden kasvu. Nehän juuri ovat laman oireita, joita vastaan esimerkiksi pääministeri Brown toimi ja jotka panevat Puolan hallituksen etsimään virhettä Euroopan komission ennusteesta.