Sarkozy hallinnut Ranskaa jo kaksi vuotta
Tasan kaksi vuotta sitten Ranskan uudeksi presidentiksi valittiin viisikymppinen, ylienerginen, Napoleon Bonaparten pituinen pieni mies. Ainakin hän itse pitää itseään uutena Napoleonina. Kahdessa vuodessa hän on muuttanut Ranskaa sellaisella vauhdilla, että oppositioon jäänyt vasemmisto on tipahtanut kelkasta jo kauan sitten.
Nicolas Sarkozy pääsi pitkään himoamalleen presidentinpallille voitettuaan niukasti sosialistien naisehdokkaan Ségolène Royalin. Tällä viikolla tehdyn mielipidetiedustelun mukaan Sarkozylla on yhä ranskalaisten enemmistön kannatus, mutta Royal on yhä kakkonen.
Sarkozya pidetään ”dynaamisena ja rohkeana”, mutta hänen ei oleteta ratkaisevan Ranskan ongelmia. Seuraaviin vaaleihin on kolme vuotta ja Sarkozyn tuleva toiminta ratkaisee, jääkö hän Ranskan historiaan tähdenlentona vai todellakin Ranskaa pohjiaan myöten uudistaneena hallitsijana.
Bling-blingistä
talouskriisiin
Presidenttikausi ei alkanut lainkaan odotetulla tavalla. Nykyaikamme suurin talouskriisi iski kun kokematon presidentti tuskin oli ehtinyt tottua valtaistuimeensa. Hän aloitti kautensa varomattomasti juhlimalla voittoaan näyttävästi hienostoravintolassa lähimpien ystäviensä eli maan tunnetuimpien show-tähtien ja miljardöörien kanssa. Hän rehvasteli rannekellokokoelmallaan ja lensi yksityiskoneella lomalle miljonääriystävänsä lainaamalle luksusristeilijälle.
Luksusta ei unkarilaisen siirtolaisen pojalta ole puuttunut, vanha vaimokin vaihtui huippumalli Carla Bruniin. Tältä ajalta käytetään yhä nimitystä bling-bling, keinotekoista kimallusta.
Kun talouskriisi iski toden teolla, Ranskassakin alettiin systemaattisesti siirtää tehtaita halvempiin maihin ja tuhansia työntekijöitä irtisanotaan ilman selityksiä lähes päivittäin. Suuri osa ranskalaisista tehtaista on ulkomaalaisessa omistuksessa. Sijoittajat ovat tulleet maahan runsaan valtionavun houkuttelemana. Kun subventiot on käytetty, siirrytään uuteen maahan ja jopa koneet viedään mukana.
Mutta työntekijät eivät enää hyväksyneetkään tällaista ulosheittoa ilman neuvotteluja, ilman selityksiä. Niinpä paikalla olleita ranskaa puhuvia johtajia alettiin pistää toimistoarestiin, kunnes jotain selitystä irtoaa.
Ikävää on, että nämä toimistotuolilla yönsä viettäneet johtajat eivät hekään usein tiedä mistä on kysymys. Päättäjät ovat kaukana ulkomailla ja tavoittamattomissa.
Kireästä ilmapiiristä todistaa monta mielipidetiedustelua, joiden mukaan ranskalaisten suuri enemmistö hyväksyy tällaiset vapaudenriistot.
Yritysjohtajien
huippupalkkiot
Kun pankit alkoivat kaatua niin muualla maailmassa kuin Ranskassakin, valtion miljoonatuella pelastettiin monta uppoavaa pankkia. Sarkozy pisti silloin työnantajaliiton MEDEFin puheenjohtajan suostumuksella tuen ehdoksi, että johtajien huikeille palkkioille ja bonuksille on pantava joku raja.
Uusia huippupalkkioita valuu silti koko ajan julkisuuteen. Eräskin juuri palkattu johtaja sai tervetuliaisbonusta 400 000 euroa, ennen kuin oli edes ehtinyt aloittaa työnsä.
Sarkozy on yrittänyt pitää tiukkaa kapitalisminvastaista pokkaa. Se ei vain tunnu onnistuvan, pääsihän hän presidentiksi juuri näiden samaisten henkilöiden tuella.
Vallankumouksen
tuoksua
Ranskan ilmassa on vallankumousta, myönsi jopa entinen oikeistolainen pääministeri Dominique de Villepin. Lähes kaikki lakkoilevat, kulkevat punalippuja heiluttaen mielenosoituksissa. Yleislakosta on puhuttu, mutta siitä ei ole toistaiseksi päätetty. Mielenosoitukset sen sijaan ovat suurimpia moneen vuoteen.
Maaliskuun mielenosoituksiin osallistui kaksi miljoonaa marssijaa ympäri maata, vapun mielenosoituksiin miljoona. Pitkään aikaan ensimmäistä kertaa yhdessä marssineet ay-keskusjärjestöt ovat sopineet kahdesta muustakin suurtapahtumasta kesän aikana.
Lakot eivät koskaan ole Ranskassa täydellisiä ay-liikkeen heikon järjestäytymisasteen takia. Mutta opiskelijat ovat tällä hetkellä huolissaan siitä, voivatko he suorittaa loppututkintonsa opettajien ja opiskelijoiden lakkojen takia.
Vanginvartijat osoittavat mieltään, sillä lakkoilu on heiltä kielletty. Ranskan vankilat ovat vanhoja ja täysin ylikuormitettuja. Vankeja on jopa kuusi samassa sellissä, moni joutuu nukkumaan lattialla ja raiskaukset ovat yleisiä.
Kymmenet vangit ovat jo tehneet tutkintavankeudessa itsemurhan epäinhimillisten elinolosuhteiden takia. Myös vanginvartijat ovat alkaneet tehdä itsemurhia. Vankien määrä senkun kasvaa, mutta uusia vanginvartijoita ei ole palkattu. Sarkozyn nimittämä oikeusministeri Rachida Dati näyttää olevan ihan pihalla.
Ranskan sairaaloiden henkilökunta johtoa myöten on myös valmis vallankumoukseen vastustaessaan Sarkozyn uudistusehdotusta, joka tähtää budjettileikkauksien avulla kannattavuuteen. Ranskan sairausvakuutuskassa on aina ollut miinuksella, mutta se luokiteltiin OECD-maiden parhaaksi järjestelmäksi vielä vuosituhannen alussa.
Köyhien määrä on kohonnut lähes kahdeksaan miljoonaan, yli 13 prosenttiin asukkaista. Köyhyysraja on 880 euroa/kk.
Vappumielenosoituksen suosituin iskulause oli: ”Luiki tiehesi, köyhä typerys!” Kehotus on suunnattu suoraan Sarkozylle, joka tiuskaisi samat sanat vuosi sitten eräälle ranskalaiselle, joka ei halunnut presidentin kättä puristaa.