Prahan huippukokousten aattona Tshekin parlamentin ylähuone senaatti hyväksyi Lissabonin sopimuksen vahvistamisen. Parlamentin alahuoneessa vahvistus meni läpi jo helmikuussa, mutta senaatissa oikeiston ODS:n senaattorit vaativat ja saivat läpi lakivarmistuksia Lissabonin varalle.
ODS:n puheenjohtajan Mirek Topolanekin oli kuitenkin turvauduttava rajuun pelotteluun saadakseen omat miehensä rikkomaan puoluepäätökset ja presidentti Vaclav Klausin Lissabonia vastustavan kannan.
Topolanek tiivisti äänestystilanteen primitiiviseksi valinnaksi: joko Lissabon tai Moskova. Jos Lissabonia ei vahvistettaisi, ajaisi EU Tshekin sivuraiteelle pois Euroopasta.
Sopimuksella ja EU:lla on kuitenkin edessään vielä kimurantti, kivinen taival. Lissabon pätee vasta sitten, kun Klaus on allekirjoittanut sopimuksen.
Lissabonia vastustava ODS:n senaattori Jiri Oberfalzer kertoi jo ennen äänestystä, että nyt koko sopimus viedään perustuslakituomioistuimeen. Korkein oikeusaste käsitteli sopimusta jo kerran, mutta vain kuuden kohdan pohjalla, jotka tuolloin esitettiin valituksessa.
Senaattorit uskovat Klausin odottavan tuomioistuimen lopullisia päätöksiä. Kerettiläiset senaattorit eivät kiirehdi, eikä myöskään Klaus. Joka tapauksessa hän odottanee ensin Irlannin uusitun kansanäänestyksen tuloksia ja sen jälkeistä pyykinpesua.
Kun uteliaat poliitikot tai mediaväki tivaavat Klausilta allekirjoitusaikeita, hän toistuvasti vastaa shakkimiehen rauhallisesti, ettei kukaan voi paljastaa etukäteen mitä hän tekee kolmannella tai kymmenennellä siirrollaan.
Ilmeisen varmaa on, että Tshekin ja mahdollisesti Klausin isännöimästä EU:n kesäkuun huippukokouksesta tulee kiintoisa tapahtuma. Ehkä Klaus muistuttaa isokenkäisille, että Euroopan yhteisiin arvoihin kuuluu myös oikeus olla eri mieltä. Tai että Euroopan kansat eivät enää kaipaa Kremlin tapaista uutta ”pääkonttoria”.
Omiaan Klaus läksytti kovin sanoin: hänen mukaansa Tshekin eliitti petti jälleen kerran. Hän rinnasti Lissabonin hyväksymisen Münchenin 1938-sanelun nielemiseen, kun Adolf Hitler sai Ranskalta ja Iso-Britannialta vapaat kädet Tshekin miehitykseen. Tai vuoden 1968–69 sopimuksiin, kun puoluejohtajat nöyrtyivät Moskovan komentoon.
Yhtä kovaa kieltä käytti sunnuntaina kuumaverinen demarisenaattori, joka luonnehti Klausin viivyttelyn maanpetokseksi.
Tshekin sisäpolitiikassa senaatin äänestys jakaa politiikan kenttää uusiksi.
Klaus hylkäsi jo joulukuussa oman, aikaisemmin voittoisan ODS-puolueensa. Topolanek asetti silloin Lissabonin vahvistamisen ehdoksi, että parlamentti ensin hyväksyy Yhdysvaltain tutkatukikohdan perustamisen Tshekin maaperälle.
Yhdysvaltain Barack Obaman uuden hallinnon uudet elkeet hämmensivät myös ODS:n. Sittemmin Topolanek ja hänen apupuolueensa kristilliset ja vihreät sekaantuivat niin pahasti korruption sotkuihin, että hallitus lopulta sai epäluottamuslauseen.
Nyt vihreiden rivit hajosivat lopullisesti, kristilliset ovat sekaisin ja ODS-puolueesta irtoaa osia perustamaan Lissabonin vastaisia ryhmiä. Puolueet hapuilevat muutenkin ulkopolitiikassa.
Sotkun täydellisti entinen presidentti Vaclav Havel, joka innostui kannattamaan Topolanekin ODS-puoluetta. Jotkut pelottelevat Havelin antavan ODS:lle ”kuoleman suudelman”. Tshekin poliittisessa historiassa jo kirjataan ilmiö, että kaikki Havelin kannattamat puolueet ovat pian hajonneet ja kuihtuneet. Viimeksi vihreät.