KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Syrjäytetty puoluejohtaja ajoi monipuoluejärjestelmää

Zhaon salaiset muistelmat julkaistiin Hongkongissa viime torstaina.

Zhaon salaiset muistelmat julkaistiin Hongkongissa viime torstaina. Kuva: Lehtikuva/ TED ALJIBE

Zhao Ziyang menetti paikkansa Kiinan puoluejohtajana 1989, koska hän ei halunnut Tiananmenin opiskelijamielenosoitusten väkivaltaista hajottamista. Muistelmissaan Zhao kertoo, että hän ryhtyi 1980-luvun lopulla kannattamaan talousuudistusten ohella myös radikaaleja poliittisia uudistuksia.

ARTO HUOVINEN
20.5.2009 10.00

Zhao Ziyangin salaiset muistelmat pääsivät julkisuuteen

Zhao Ziyang ehti toimia Kiinan kommunistisen puolueen pääsihteerinä vain runsaat kaksi vuotta tammikuusta 1987 lähtien. Syrjäyttämisen jälkeen hänet laitettiin kotiarestiin Pekingiin. Zhao kuoli tammikuussa 2005.

Zhaon Kiinasta salakuljetetut muistelmat julkaistiin viime torstaina Hongkongissa englanninkielisinä nimellä Prisoner of the State. Kiinassa Zhao on edelleen epähenkilö, ja kiinankielisinäkin muistelmat julkaistaan vain Hongkongissa.

Zhaon muistelmat rikkovat perinteen, jonka mukaan puolueen johtomiehet eivät kerro puolueen sisäisistä valtataisteluista ja politbyroon kädenväännöistä julkisuuteen, olivatpa he eläkkeellä tai syrjään heitettyjä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Viimeinen vetoomus
Tiananmenin aukiolla

Huhtikuun puolivälistä lähtien vuonna 1989 opiskelijoita alkoi kerääntyä Pekingin Tiananmenin (Taivaallisen rauhan) aukiolle. Pienestä alusta kasvoi nopeasti protestiliike, jonka Kiinaa hallitseva kommunistipuolue alkoi kokea uhaksi vallalleen.

Puoluejohtaja Zhao Ziyang kävi aukiolla toukokuun 19. päivänä vetoamassa opiskelijoihin, jotta he palaisivat koteihinsa. Tämä jäi Zhaon viimeiseksi julkiseksi esiintymiseksi. Puoluejohdon vanhoilliset syrjäyttivät Zhaon patriarkka Deng Xiaopingin siunauksella.

Kesäkuun 4. päivän vastaisena yönä tankit jyräsivät opiskelijat alleen. Tiananmenin verilöylynä tunnettu tapahtuma vaati virallisen version mukaan 241 ihmisen hengen. Epävirallisten arvioiden mukaan kuolleita oli 2 000–3 000.

Zhaon motiiveja on arvuuteltu. Muistelmissaan hän sanoo ajaneensa vuoropuhelua opiskelijoiden kanssa. Zhaon mielestä opiskelijoiden huolenaiheet olivat oikeutettuja ja heidän olisi pitänyt saada vapaasti tuoda ne esille.

Zhao kertoo vakuutelleensa muulle puoluejohdolle, että suurin osa mielenosoittajista halusi vain korjauksia ongelmiin, ei poliittisen järjestelmän kumoamista.

”Minä en
lähetä sotilaita”

Zhaon muistelmien mukaan silloinen pääministeri Li Peng ja tämän kovan linjan liittolaiset sabotoivat jatkuvasti hänen työtään. He myös ”pettivät” Zhaon ja käänsivät Deng Xiaopingin häntä vastaan.

Zhao oli periaatteessa puolueen korkein johtaja. Käytännössä viimeinen sana oli kuitenkin Dengillä, jonka muodollinen asema oli puolueen keskussotilaskomission puheenjohtajuus.

Muistelmissaan Zhao kertoo olleensa vierailulla Pohjois-Koreassa, kun Li Peng teki 26.4. Kansan Päivälehteen pääkirjoituksen, jonka mukaan protestit ovat puolueen- ja sosialisminvastaisia. Tämä suututti Zhaon mukaan opiskelijat, jotka olivat olleet jo aikeissa poistua Tiananmenilta. Tämän jälkeen osapuolet olivat törmäyskurssilla.

Zhaon muistelmien mukaan toisin kuin on yleisesti luultu, puolueen korkein elin, politbyroon pysyvä komissio ei koskaan tehnyt virallista päätöstä armeijan käyttämisestä protestiliikettä vastaan. Deng ei saanut tälle kannalle enemmistöä, eikä asiasta äänestetty. Päätös oli näin Zhaon mukaan laiton.

Deng kutsui Zhaon luokseen 17.5. Zhao luuli tapaamista yksityiseksi, mutta paikalla oli muitakin politbyroon avainhenkilöitä. Zhao kertoo tuolloin tajunneensa, että Deng oli jo tehnyt päätöksen poikkeustilan julistamisesta.

”Minun tehtäväni historiassa on päättynyt”, Zhao kirjoittaa sanoneensa ystävälleen. ”Sanoin itselleni, että oli miten oli, minusta ei tule pääsihteeriä joka lähettää sotilaat opiskelijoita kukistamaan”.

Kesäkuun 4. päivän vastaisena yönä Zhao oli jo kotiarestissa. Hän kertoo kuulleensa kiivaan ammunnan ja ajatelleensa, että ”maailmaa järkyttävää tragediaa ei ollut vältetty”.

”Talousuudistusten
dynamo”

Zhao sanoo muistelmissaan, että itse asiassa hän oli Kiinan markkinatalousuudistusten kantava voima. Niiden dynamona on yleensä pidetty Dengiä, mutta Zhaon mukaan tämä oli pikemminkin hänen linjansa myötäilijä ja tukija, välillä vastahakoinenkin.

Zhao kirjoittaa, että hänen oma ajattelunsa muuttui Euroopan vierailulla vuonna 1978. Euroopassa osattiin esimerkiksi maataloudessa sopeutua olosuhteisiin ja saada siten tehokkain tulos aikaan toisin kuin Kiinassa, jossa yritettiin esimerkiksi väkisin viljellä vehnää alueilla, joille se ei soveltunut.

Zhao kertoo suunnanneensa ponnistelunsa ensimmäiseksi maatalouden uudistamiseen sekä erikoistalousalueiden perustamiseen rannikkokaupunkeihin. Zhao kirjoittaa, että vastustajien vuoksi hän joutui verhoamaan hankkeensa marxilaisen kielenkäytön mukaisiin fraaseihin.

Zhao kertoo lopulta tajunneensa, ettei Kiinaa riivaavaa korruptiota saada milloinkaan kitkettyä, jos maahan ei luoda oikeusvaltion periaatteita ja riippumatonta oikeuslaitosta. Näiltä uudistuksilta Zhaon aika loppui kesken.

”Vuoropuhelua
ja demokratiaa”

Zhao kirjoittaa muistelmissaan olleensa aluksi taloudellinen uudistaja, mutta poliittisesti konservatiivi. Vasta vuoden 1985 tienoilla hän alkoi ajatella, että talousuudistusten toteuttamiseksi tarvitaan myös poliittisia uudistuksia.

Vuoteen 1989 mennessä Zhaosta oli jo tullut radikaalien poliittisten uudistusten kannattaja. Hän kertoo halunneensa poistaa ”monotonisen yhtenäisyyden”, jolla kaikki yhteiskunnalliset järjestöt oli sidottu kommunistiseen puolueeseen – kansalaisjärjestöjen ja ammattiliittojen olisi sen sijasta todella edustettava niitä ihmisiä, joita ne sanovat edustavansa.

Zhao kertoo kannattaneensa yhdistymis-, kokoontumis- ja mielenosoitusvapautta sekä lakko-oikeutta, samoin sananvapautta tietyin rajoituksin. Kommunistisen puolueen pitäisi tehdä päätöksensä läpinäkyvästi, ja sen pitäisi käydä vuoropuhelua muiden kanssa.

Zhaon mukaan sosialististen maiden demokratia oli pinnallista, ne eivät todellisuudessa olleet kansan, vaan muutaman henkilön tai jopa vain yhden miehen johtamia.

Zhaon mukaan Deng ei ajanut todellisia poliittisia uudistuksia, vaan lähinnä hallinnollisia korjauksia. Deng kavahti erityisesti monipuoluejärjestelmää ja parlamentaarista demokratiaa. Neuvostoliiton kaaduttua 1991 Deng piti entistäkin tärkeämpänä, ettei Kiínassa puututa kommunistisen puolueen yksinvaltaan, kirjoittaa Zhao.

Zhao tuntuu kuitenkin itsekin ajatelleen samansuuntaisesti kuin aikalaisensa Mihail Gorbatshov Neuvostoliitossa: jollain tavalla kommunistisella puolueella olisi yhä ”johtava rooli” kaikkien uudistusten jälkeenkin.

Salaisesti
c-kaseteille

Zhaon muistelmien tarina on jännittävä. Vuoteen 1999 saakka hänen valvontansa oli niin tiukkaa, että hän ei voinut tallentaa mitään. Vuoden 2000 tienoilla Zhao alkoi sanella muistelmiaan lastenlauluja ja Peking-oopperoita sisältäneiden c-kasettien päälle.

Parin vuoden kuluttua kasassa oli 30 tunnin mittaista kasettia. Zhao jakoi nauhoitteet vähitellen luotetuille ystävilleen, osan kullekin. He pitivät niitä vielä useita vuosia piilossa, kunnes ne Zhaon kuoleman jälkeen koottiin yhteen paikkaan ja myöhemmin salakuljetettiin länteen.

Muistelmaprojekti toteutettiin niin salaisesti, että esimerkiksi Zhaon perhe ei tiennyt siitä mitään. Jotkut hankkeessa mukana olleet ovat tulleet julkisuuteen, mutta yksityiskohtaista tarinaa nauhojen kulkureiteistä ei ole kerrottu.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään