Muut olivat hiljaa Moskovan Priden tapahtumista
Moskovan Gay Pride -paraatin järjestäjä, juristi Nikolai Aleksejev kiittää Moskovan parin viikon takaisessa paraatissa pidätettyjä suomalaisia siitä, että nämä nostivat julkisesti esille Venäjän sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen aseman puutteita.
– He taisivatkin olla ainoat ulkomaiset vieraat, jotka näin tekivät, Aleksejev arvioi. Kolme suomalaista mielenosoittajaa pidätettiin 30 venäläismielenosoittajan mukana ja he olivat pidätettyinä muutaman tunnin.
Esimerkiksi Minna-Leena Sigona ehti kommentoida tapahtumia medialle, kun miliisi kuljetti häntä autoon. Myös Tarja Koivumäki on kertonut tapahtumista suomalaiselle medialle.
– Moskovassa oli paljon muita, jotka eivät tehneet mitään. He olisivat voineet puhua asiasta palattuaan kotimaihinsa, joissa on itsestään selvää, että voi osoittaa mieltään. Minusta nämä muut joutavat hävetä, itsekin pidätetyksi joutunut ja oikeusprosessia odottava Aleksejev toteaa.
Kansainvälistä väkeä Moskovaan oli tuolloin tuonut samaan aikaan Gay Priden kanssa järjestetyt Euroviisut, jotka ovat monessa maassa homoyhteisön erityisessä suosiossa.
Aleksejev toivookin, että ensi vuonna Moskovan Prideen saadaan Suomesta kokonainen delegaatio.
– Se ilahduttaisi meitä.
Monimutkaisia
hämäyksiä
Aleksejev osallistuu paraatien toisen järjestäjän Nikolai Bajevin kanssa Helsingissä maanantaina ja tänään suomalais-venäläiseen kansalaisfoorumiin, jonka aiheita ovat kansallisten, uskonnollisten ja seksuaalisten vähemmistöjen oikeudet sekä poliittisten vankien tilanne Venäjällä.
Aleksejev sanoo, että tunnelma aurinkoisessa Helsingissä on rento. Se on vaihtelua hektiseen menoon Moskovassa.
– Gay Pride oli kuin sotilasoperaatio.
Piti vaihtaa puhelinnumeroita ja kotiosoitteita, piti järjestää monimutkaiset kuljetukset Moskovaan, vaihtaa busseista juniin, jotta osallistujat pääsivät kaupunkiin, piti hämätä vastamielenosoittajia vaihtamalla paraatin lähtöpaikkaa.
– Toimimme näin, koska meidät haluttiin pidättää, jottei viestimme kulkeutuisi ulkomaille Moskovasta, joka oli täynnä euroviisuvieraita, Bajev sanoo.
Viranomaiset pelkäsivät, että ulkomaiset vieraat osoittaisivat sympatiaa aktivisteille. Aleksejevin mukaan aktivistit haluttiin pysäyttää ennen kuin mielenosoitus edes alkoi, koska Moskovasta ei haluttu maailmalle kuvia, joissa poliisi pidättää rauhallisia mielenosoittajia. Tässä poliisi kuitenkin epäonnistui ja sanoma kiiri maailmalle.
– Poliisi toimi hyvin väkivaltaisesti, Aleksejev sanoo.
Monimutkaisilla järjestelyillä ja hämäyksillä kuitenkin vältettiin vastamielenosoittajien uhka. Tavoite oli pitää mielenosoittajat ja sivulliset turvassa ja se onnistui.
– Nyt neljännessä paraatissa ensimmäistä kertaa vastustajat eivät päässeet vahingoittamaan mielenosoittajia, Aleksejev sanoo.
Muutosta
ilmapiirissä
Hän toteaa, että seksuaalivähemmistöjen sanomaan suhtaudutaan nyt suhteellisen asiallisesti verrattuna siihen, mitä suhtautuminen oli ensimmäisen paraatin aikaan kolme vuotta sitten.
– Vuonna 2006 paraati oli vain skandaali. Nyt venäläinen uutisointi on jo neutraalia tai jopa positiivista.
Aleksejev toteaa, että myös vastapuolen retoriikka on muuttunut aiempaa asiallisemmaksi. 2006 homofobiset tahot kielsivät julkisesti seksuaalisilta vähemmistöiltä kaikki oikeudet, vaativat homojen telkeämistä vankiloihin, puhuivat jopa tappamisesta.
– Heidän viestinsä oli, että meillä ei ole oikeutta olla olemassa. Nyt he sanovat, että heillä ei ole mitään homoja vastaan, he vain vastustavat mielenosoituksia ja propagandaa. Muutos on ollut valtava kolmessa vuodessa.
Muutosta yleisessä mielipiteessä kuvaa sekin, että kun Aleksejevin organisaatio vuonna 2005 järjesti ensimmäisen tiedotustilaisuuden, paikalle ei tullut yhtään toimittajaa.
– Nyt paikalla on satoja toimittajia ja kymmeniä kuvausryhmiä eri puolilta maailmaa.
Seksuaalisten vähemmistöjen oikeudet eivät enää ole tabu.
– Niistä puhuvat poliitikot, media, ihmisoikeusaktivistit ja jopa tavalliset ihmiset, Bajev sanoo.
Henkilötasolla elämä ei kuitenkaan ole ihan näin suloista.
– Itse pelkään menettäväni työpaikkani, jos työnantajat saavat tietää, että teen vapaaehtoistyötä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen puolesta. Sitä on tapahtunut monille, tulkkina toimiva Bajev sanoo.
Sitä tapahtuu Suomessakin.