GUE/NGL saattaa kasvaa lähes 50 edustajan ryhmäksi
Euroopan Parlamentin isoimpien ryhmien järjestys tulee kaikkien ennusteiden mukaan säilymään vaalien jälkeen entisellään. Konservatiivit siis jatkaisivat suurimpana, sosialistit toiseksi ja liberaalit kolmanneksi suurimpana ryhmänä.
Pienemmissä ryhmissä tapahtunee sen sijaan muutoksia. Vasemmistoryhmällä (Euroopan yhtynyt vasemmisto / Pohjoismaiden vihreä vasemmisto eli GUE/NGL) on hyvät mahdollisuudet kasvattaa kokoaan. Nyt se on 41 paikallaan kuudenneksi suurin niukasti Kansakuntien Eurooppa- sekä Vihreät/Euroopan vapaa allianssi -ryhmien jälkeen.
EUobserver-verkkolehden ennuste näytti alkukeväästä GUE/NGL:n nousevan neljänneksi suurimmaksi. Nyt neljännen sijan näyttää kuitenkin ottavan uusi liittovaltiokielteinen konservatiiviryhmä, joka on syntymässä brittikonservatiivien päätettyä irtaantua vanhasta konservatiiviryhmästä.
Arvostettujen politiikan tutkijoiden internetsivuston www.predict09.eu tuorein ennuste, joka pohjautuu kansallisiin gallup-tuloksiin, näyttää uudelle ryhmälle 62 paikkaa. GUE/NGL kuuluisi myös voittajiin ja saisi 44 edustajaa. Vihreät jäisivät 42:een. Enimmillään GUE/NGL:lle on povattu lähes 50.tä paikkaa. Tällä hetkellä siihen kuuluu 41 meppiä.
Koska parlamentin kokonaispaikkamäärä tippuu 785:stä 736:een, jo ryhmän koon säilyminen ennallaan merkitsisi sen suhteellisen aseman paranemista.
Lisää saksalaisia
ja ranskalaisia
Vasemmistoliiton poliittinen sihteeri Turo Bergman on vakuuttunut, että europarlamenttiin syntyy vaalien jälkeen hyvä ja toimintakykyinen vasemmistoryhmä. Vasemmistoliitto on päättänyt jatkaa sosiaalidemokraateista vasemmalle sijoittuvassa ryhmässä, joka hyvin todennäköisesti on edelleen GUE/NGL.
– Se tulee olemaan suuruudeltaan ihan toista luokkaa kuin esimerkiksi Timo Soinin Libertas-porukka.
Tähänastisten ennusteiden valossa irlantilaismiljonääri Declan Ganleyn vetämä Libertas ei saa europarlamenttiin edes 25:tä edustajaa, joka vast’edes on alaraja parlamenttiryhmän muodostamiselle.
Vaalien jälkeisessä vasemmistoryhmässä isoimmat delegaatiot tullevat Saksan Die Linkestä ja Ranskan Uudesta Antikapitalistisesta Puolueesta (NPA). Die Linkelle ennustetaan 9–12 paikkaa nykyisten seitsemän sijasta ja Ranskan vasemmistolle noin kymmentä, joista suurimman osan saisivat NPA:n edustajat. Nyt ryhmässä on kolme ranskalaista, jotka edustavat kommunistipuoluetta.
Menestystä ennustetaan myös Hollannin Sosialistiselle puolueelle (SP), joka on ollut myötätuulessa jo joitakin vuosia. Sille odotetaan neljää edustajaa nykyisen kahden sijasta. Puolue on noussut kannatusarvioissa sosiaalidemokraattienkin edelle.
Tappioita Italiassa
ja Tšekissä
Kaikilla vasemmistovoimilla ei kuitenkaan mene hyvin. Varmoja menettäjiä ovat Italian kommunistit sisäisten ongelmiensa vuoksi. Italialaisia on tähän saakka ollut ryhmässä seitsemän, mutta nyt määrä uhkaa tippua kolmeen. EU:n kolmanneksi suurimman maan vasemmistoedustus saattaa siis jäädä pikkuista Hollantia pienemmäksi.
Isoa tappiota odotetaan myös Tšekin kommunistipuolueelle, joka sekin on kuudella edustajallaan kuulunut ryhmän suurimpiin kansallisiin delegaatioihin.
Pienemmät delegaatiot näyttävät säilyttävän asemansa tai kasvavan hitusen. Kyproksen vasemmistopuolue AKEL, jonka riveistä tulee maan viime vuonna valittu uusi presidentti, nauttii lähemmäs 30 prosentin kannatusta. Nykyistä kahta paikkaansa se ei kuitenkaan pystyne ylittämään, koska maasta valitaan kaikkiaan vain kuusi edustajaa europarlamenttiin.
Kreikasta GUE/NGL:ään kuuluu vanhakantaisena pidetty kommunistinen puolue kolmella sekä modernimpi Synapsismos yhdellä edustajalla. Synapsismoksella on mahdollisuus toiseen paikkaan. Myös Portugalissa on erikseen kahden edustajan kommunistipuolue ja yhden edustajan Vasemmistoblokki. Jälkimmäinen saattaa napata yhden lisäpaikan. Espanjan alamaissa oleva vasemmisto pitänee edustuksensa yhdessä paikassa.
Irlannin Sinn Fein on säilyttämässä kaksi paikkaansa, joista toinen tulee Irlannin tasavallasta ja toinen Pohjois-Irlannista Ison-Britannian kiintiöstä.
Pohjoismainen
blokki kutistuu
Suomen vasemmiston kannalta harmillinen uutinen on, että pohjoismainen edustus tullee tippumaan. Se tippui jo menneen parlamenttikauden aikana Tanskan Sosialistisen Kansanpuolueen (SF) edustajan siirryttyä Vihreiden ryhmään. SF on todennäköinen vaalivoittaja, mutta sen edustajat aikovat asettua jatkossakin Vihreiden ryhmään.
Nyt GUE/NGL:ssä on yksi EU:n vastaista kansanliikettä edustava tanskalainen, mutta liikkeen ennustetaan menettävän paikkansa. Vasemmistoliitto säilyttää kaikkien gallupien valossa ainoan paikkansa, mutta Ruotsin Vänsterpartiet saattaa menettää toisen kahdesta edustajastaan. Tällöin ryhmään jäisi vain kaksi pohjoismaalaista: yksi suomalainen ja yksi ruotsalainen. Irlantilaisten ja hollantilaisten mahdollinen osallistuminen kuitenkin laajentaisi pohjoista yhteistyötä.
Norjassa ja Islannissa Vasemmistoliiton sisarpuolueilla menee hyvin, mutta nämä maat eivät ole EU:n jäseniä.
– Meidän kannaltamme ryhmässä saisi olla vähän pohjoismaisempi painotus, Turo Bergman myöntää.
Hän uskoo, että yhteistyö GUE/NGL:ssä tulee joka tapauksessa sujumaan hyvin ja erityisesti saksalaiset, joiden edustus kasvaa, tulevat olemaan suomalaisille keskeisiä kumppaneita. Yhteistyöstä Die Linken ja myös Hollannin SP:n kanssa on hänen mukaansa tähänkin mennessä hyviä kokemuksia.
Eteläisestä Euroopasta Bergman mainitsee Kreikan Synapsismoksen modernina ja edistyksellisenä sisarpuolueena. Kyproksen AKEL on hänen mukaansa ulkoiselta olemukseltaan vanhahtava kommunistipuolue, mutta käytännön politiikassaan pragmaattinen.
Portugalilaistenkin kanssa suomalaiset ovat Bergmanin mukaan usein löytäneet yhteisen sävelen. Pieni koko ja äärisijainti yhdistävät.