Euroopan Parlamentissa nuorimmat ikäluokat ovat heikosti edustettuina. Eurovaalien jälkeen siellä kuitenkin hyvin todennäköisesti istuu ainakin yksi 25-vuotias tanskalainen: Sosialistista Kansanpuoluetta (SF) edustava Emilie Turunen, joka on toiminut aiemmin muun muassa puolueensa nuorisojärjestön puheenjohtajana.
SF on asettanut hänet listallaan toiselle sijalle nykyisen mepin Margrete Aukenen jälkeen, ja SF:lle ennustetaan kahta paikkaa. Turunen sanoo pitävänsä kolmeakin paikkaa mahdollisena.
Viikkolehden sähköpostihaastattelussa hän nimeää keskeiseksi vaaliteemakseen vihreän New Dealin.
– Ilmastonmuutos ja talouskriisi pitäisi ratkaista samanaikaisesti. Investoinnit pitää keskittää kestävään tuotantoon, vihreään kasvuun ja tulevaisuuden energiaratkaisuihin, kuten tuuli- ja aurinkoenergiaan.
SF:n vaaliohjelman mukaan tällaisin keinoin voidaan luoda Eurooppaan viisi miljoonaa työpaikkaa viidessä vuodessa.
Työntekijöiden oikeuksia Turunen ja hänen puolueensa parantaisivat takaamalla lakko-oikeuden kaikkialla EU:ssa. Itäisen Euroopan työntekijät he toivottavat tervetulleiksi Tanskaan, mutta ei itäisen Euroopan palkkatasolla. Turunen on erityisen vihkiytynyt ihmisoikeuskysymyksiin ja naisten asemaan. Näihin asioihin hän sai käytännön tuntuman työskennellessään muutama vuosi sitten lyhyen aikaa Kambodžassa naisten kriisikeskuksessa. Europarlamentissa hän toimisi aktiivisesti ihmiskaupan torjumiseksi.
– Noin 600 000 naista ja lasta myydään joka vuosi, ja uhrien määrä kasvaa. Meidän pitäisi toimia sitä vastaan enemmän yli rajojen, esimerkiksi poliisit yhdessä Europolissa.
Yhteistyön pitää ulottua myös EU:n rajojen ulkopuolelle. Globaali oikeudenmukaisuus on Turusen sydäntä lähellä.
– EU:n pitää lopettaa protektionismi, käynnistää reilu kauppa ja tarjota enemmän taloudellista tukea köyhille maille, Turunen vaatii.
Euroopan Parlamentissa Turunen aikoo puoluetoveriensa tavoin liittyä Vihreiden ryhmään. Erilaisesta ryhmävalinnasta huolimatta SF tekee yhteistyötä muiden Pohjoismaiden vasemmistopuolueiden kanssa. Se on muun muassa pohjoismaisten punavihreiden puolueiden allianssin NGLA:n jäsen.
Kuten nimestä voi päätellä, Turusellakin on yhteispohjoismaisia juuria: hänen äitinsä on Suomesta. Hän on itse kuitenkin varttunut Tanskassa eikä puhu suomea.