Köyhyys ja rajoitukset tekevät kaiken hankalaksi, kertovat Suomessa vierailleet aktiivit
Palestiinalainen nuorisojärjestö Youth Development Association (YDA) tekee työtä paikallisten lasten ja nuorten sosiaalisten olojen parantamiseksi. Sen yksi tärkeä yhteistyökumppani on viimeiset kolme vuotta ollut Suomen Vasemmistonuoret.
Kolme YDA:n aktiivia vietti vast´ikään toista viikkoa Suomessa Vasemmistonuorten vieraana. He osallistuivat muun muassa Vanun liittokokoukseen sekä Maailma kylässä -festivaaleille ja kävivät paljon keskusteluja suomalaisten kanssa.
– Olen hyvin onnellinen, että saan olla täällä ja osallistua näiden nuorten ihmisten työhön ja aktiviteetteihin, sanoo 27-vuotias Ihsan Naser Viikkolehdelle Helsingissä.
Aktiivit ovat tyytyväisiä kehitysyhteistyön tuloksiin, jota Vasemmistonuoret on tehnyt YDA:n kanssa Suomen ulkoministeriön avustuksella. Sen ansiosta YDA on voinut rakentaa Länsirannalle kolme uutta nuorisokeskusta ja saanut näihin ja muihin keskuksiin tietokoneita, internetyhteyksiä ja huonekaluja.
– Vapaaehtoistyöntekijämme ovat saaneet vasemmistonuorilta hyvää valmennusta keskusten ylläpitämiseen, kiittelee YDA:n koordinaattorina työskentelevä Ismail Soboh.
Keskuksissa nuorille on tarjolla internetin käytön lisäksi kirjastopalveluita, kokoontumistiloja järjestötoimintaa varten sekä monenlaisia kursseja. Kursseilla opiskellaan muun muassa englannin kieltä, yhdistystoimintaa ja yhteiskunnallista vaikuttamista. Myös lapsille on tarjolla aktiviteetteja.
Naisetkin mukaan
toimintaan
YDA ja sen nuorisokeskukset patoavat uskonnollisten ääriryhmien vaikutusvaltaa, jotka aiemmin ovat tarjonneet miltei ainoan kanavan nuorten yhteiskunnalliselle toiminnalle. YDA:n toimintatavat ovat rauhanomaisia. Se tekee yhteistyötä vasemmistolaisen Palestiinan Kansanpuolueen (PPP) kanssa.
Nuorisokeskuksilla on suuri merkitys erityisesti maaseudulla, jossa nuorten toimintamahdollisuudet ovat muuten kaikkein heikoimmat. Tällä hetkellä viritellään uusien, kulttuuriin painottuvien nuorisokeskusten perustamista. Ensimmäinen on syntymässä Nablushin kaupunkiin.
– Toivomme, että keskukset auttaisivat myös kouluja ja yliopistoja käyviä nuoria preppaamaan sekä järjestämään aikaansa ja puhumaan keskenään ongelmista, Soboh sanoo.
Vasemmistonuorten ja YDA:n yhteistyössä on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, että keskuksia käyttäisivät yhtä lailla nuoret naiset kuin miehetkin. Aktiivien mukaan tyttöjen ja naisten osallistuminen onkin huomattavasti lisääntynyt. Samoin todetaan yhteistyöhankkeen viimevuotisessa arviointiraportissa. Poikien ja miesten osuus käyttäjistä on kuitenkin vielä tyttöjä ja naisia suurempi.
Nuorisokeskustoiminnan lisäämiselle on edelleen tarvetta: resurssit eivät vielä riitä siihen, että kaikki toiminnasta kiinnostuneet lapset ja nuoret voisivat siihen osallistua.
Nuoret haluaisivat
päästä pois
Aktiivien mukaan palestiinalaisten nuorten elämä on monin tavoin ankeaa ja näköalatonta. Työttömyys on neljänkymmenen prosentin luokkaa.
– Koulutustaso on korkea, ja monet opiskelevat yliopistoissa. Joka vuosi valmistuu yli 10 000 opiskelijaa, mutta suuri osa heistä ei saa työtä, Soboh kertoo.
Monet joutuvat myös jättämään opintonsa kesken huonon taloudellisen tilanteen vuoksi.
– Useimmat haluaisivat päästä pois Palestiinasta toteuttaakseen unelmiaan ja löytääkseen työtä, Ihsan Naser sanoo.
Arjessa on runsaasti käytännön hankaluuksia, jotka rajoittavat elämää. Niitä aiheuttavat erityisesti Israelin rakentama Länsirantaa pirstova muuri ja lukuisat tarkastuspisteet.
– Kun menen yliopistolle, minun pitää ylittää viisi tarkastuspistettä ja matka vie siksi yli kolme tuntia, kertoo delegaation naispuolinen jäsen,19-vuotias Alah Shehada Sebastian kylästä Nablusin kaupungin läheltä.
Kaikkialla kontrollia
ja rajoituksia
Kolme tuntia on todella paljon, koska matkaa Nablusiin on vain viitisentoista kilometriä. Opiskelijoiden matkat yliopistolle olisivat kuitenkin usein verraten pitkiä jo ilman tarkastuspisteitäkin, enimmillään kuudenkymmenen kilometrin luokkaa. Toisin kuin meillä, nuoret eivät muuta opiskelijabokseihin tai soluasuntoihin, vaan asuvat vanhempiensa luona kunnes menevät naimisiin, yleensä noin 25-vuotiaina.
– Meidän perinteemme ja arvomme ovat sellaisia, Naser selittää.
Opiskelija-asuntokysymystä ei siis Palestiinassa tunneta, mutta asunto-ongelma on monella edessä avioliittoon astuttaessa. Työttömyydestä ja köyhyydestä kärsivien on vaikea saada kunnollista asuntoa. Nopean väestönkasvun vuoksi koteja ei riitä kaikille, ja rakentaminen on kallista. Siirtokuntiaan pystyttävä Israel on tietyillä alueilla kieltänyt palestiinalaisia rakentamasta taloja.
– Jos palestiinalainen rakentaa sinne talon, Israel purkaa sen, Soboh sanoo.
Perussyy palestiinalaisten ahdinkoon on nuorten mukaan Israelin ylläpitämä laiton miehitys.
– Puhutaan mistä tahansa asiasta Palestiinassa, kontrolli on tiukkaa ja rajoituksia on paljon. Sairaalaankin pääsemiseksi tarvitaan erikoislupa. Raskaana olevat naisetkaan eivät välttämättä pääse ajoissa sairaalaan synnyttämään tarkastuspisteiden ja muiden hidasteiden vuoksi. Ihmiset kärsivät jokapäiväisessä elämässään, Soboh summaa.
Miehitys, liikkumisrajoitukset ja luonnonvaroiltaan hyvin niukkojen alueiden eristäminen ovat keskeisiä syitä myös työttömyyteen ja köyhyyteen.
Hätä jatkuu
Gazassa
Länsirantaakin pahemmassa ahdingossa ovat pienellä Gazan kaistalla asuvat palestiinalaiset. Humanitaarinen luhistuminen alkoi, kun Israel asetti alueen saartoon vuonna 2007 Hamasin noustua siellä valtaan. Israelin massiivinen sotilaallinen hyökkäys viime talvena synnytti tunnetusti yhden maailman lähihistorian pahimmista humanitaarisista katastrofeista.
Se näkyi myös YDA:n toiminnassa. Kolme YDA:n toimipistettä joutui hävityksen kohteeksi. Kalusteita ja sähkölaitteita rikkoutui ja osa toimitiloista tuhoutui kokonaan.
– Jäsenillämme ja ystävillämme Gazassa oli hyvin paha tilanne. He yrittivät kuitenkin auttaa loukkaantuneita ihmisiä, Naser kertoo.
Gazalaisten hätä jatkuu, vaikka verilöyly onkin ohi.
– Ihmiset ovat ilman asuntoja, eivätkä saa hyvää hoitoa sairaalassa, koska sairaaloita ei ole riittävästi, Soboh toteaa.
Miehitykselle
ei näy loppua
YDA:n aktiivit eivät suhtaudu Palestiinan tilanteeseen kovin optimistisesti. Oikeudenmukainen rauha ja itsenäinen palestiinalaisvaltio eivät näytä häämöttävän ihan lähitulevaisuudessa.
– Israel kontrolloi rajoja, vettä, kaikkea. Se jatkaa miehitettyjen alueiden hallussa pitämistä, Soboh sanoo.
– Me hyväksymme YK:n sopimukset, mutta Israelin hallitus ei hyväksy, jatkaa Naser.
Molemmat muistuttavat, että YK:n yleiskokous on satoja kertoja tuominnut Israelin miehitystoimet, mutta sillä ei ole ollut mitään vaikutusta.
Entä voisiko Yhdysvaltojen presidentin Barack Obaman ulkopoliittinen linja osoittautua palestiinalaisten kannalta suotuisammaksi kuin edeltäjänsä George W. Bushin? Tätäkin aktiivit epäilevät.
– Obama puhuu muutoksesta, Bush puhui kriisin ratkaisemisesta. Olennaista ei ole, mitä he sanovat, vaan mitä käytännössä tapahtuu.
Sobohin mukaan Yhdysvaltojen täytyisi käskeä Israel vetäytymään miehittämiltään alueilta ja kunnioittamaan kansainvälistä oikeutta, mutta tätä tuskin tulee Obamankaan kaudella tapahtumaan.
Ruohonjuuritason
työ tehoaa
Euroopassa palestiinalaisten asemaa ymmärretään aktiivien mielestä paremmin kuin Yhdysvalloissa.
– He ymmärtävät ja tietävät ongelman ja ovat enemmän selvillä siitä, mitä Palestiinassa tapahtuu. Monet organisaatiot työskentelevät Palestiinan auttamiseksi, Soboh sanoo.
Tieto ja ymmärtämys ei hänen mukaansa kuitenkaan näy politiikan suurissa linjoissa, koska eurooppalaiset eivät halua asettua voimakkaasti poikkiteloin Yhdysvaltojen kanssa.
Vaikka kansainvälisen politiikan isoja kuvioita ei niin vain muuteta, YDA:n aktiivit uskovat mahdollisuuksiin tehdä palestiinalaisnuorten elämästä ainakin nykyistä siedettävämpää. Siinä on monien kohdalla onnistuttukin.
– Rakastan tätä yhdistystä, koska se tarjoaa nuorille kykyjensä mukaista toimintaa ja valmiuksia elämään, sanoo Shehada, joka on itsekin oppinut YDA:ssa paljon.
Yhteistyö eurooppalaisten kanssa on YDA:laisille tärkeää. Shehadalle Suomen-reissu oli ensimmäinen käynti Euroopassa. Soboh ja Naser ovat sen sijaan aiemminkin kiertäneet Euroopassa puhumassa palestiinalaisnuorten ongelmista. Yhteistyötä on tehty muun muassa brittiläisten nuorten kanssa. Naser muistelee myös käyntiään Saksassa, jossa hän osallistui YK:n nuorisokonferenssiin.
– Yritimme ratkaista kansainvälisiä konflikteja Darfurista Iraniin ja Pohjois-Koreaan. Meillä ei nuorina ihmisinä ollut mitään kaupallisia, taloudellisia tai muitakaan intressejä, joten olimme vapaita miettimään ja kehittämään mitä tahansa ratkaisuja. Se oli minulle hyvin rikas kokemus.