Toukokuun alun mielipidetiedustelujen mukaan noin kolmasosa puolalaisista käy äänestämässä eurovaaleissa. Taistelua äänistä käy näkyvimmin kaksi pääpuoluetta, Kansalaisfoorumi (PO) ja Laki ja järjestys (PiS).
PO on suosikki kaikissa mielipidetiedusteluissa lähes 40 prosentin kannatuksella. PiS:n kannatus on vajaat 20 prosenttia. Puolan Demokraattisen vasemmistoliiton ja Työväenpuolueen vaaliliitolle ennakoidaan lähes 10 prosentin kannatusta. Muut ovat kaukana jäljessä.
Väriä vaalikampanjan tuo PiS:n populismia surutta aseenaan käyttävä puheenjohtaja Jaroslaw Kaczynski, joka viime lauantaina ilmoitti perustavansa uuden, Lissabonin sopimukseen kriittisesti suhtautuvan oikeistoryhmän Euroopan parlamenttiin yhdessä Tshekin entisen pääministerin Mirek Topolanekin johtaman oikeistolaisen ODS:n (Demokraattinen kansalaispuolue) ja David Cameronin johtaman Iso-Britannian konservatiivipuolueen kanssa eurovaalien jälkeen.
Ajatus uuden puolueen perustamisesta tuli brittikonservatiiveilta näiden erottua Euroopan kansanpuolueesta. Cameronin mielestä Euroopan kansanpuolue on luomassa EU:sta supervaltiolta, mitä hän ei hyväksy. Cameron haluaa, että Lissabonin sopimuksesta järjestetään kansanäänestys, koska brittikonservatiivit ovat sen luvanneet kansalaisille, mutta hallitus ei ole sitä toteuttanut.
Kaczynski ratsastaa
saksalaisvastaisuudella
Oikeistoryhmittymää europarlamenttiin puuhaava Kaczynski ei ole tähän mennessä ollut erityisen kiinnostunut poliittisesta toiminnasta EU:ssa, mutta haluaa kaikin keinoin päästä kahden vuoden sisällä takaisin valtaan Puolassa. Kaczynski laskee, että EU:n avulla PiS pääsee pois poliittisesta marginaaliasemasta unionissa ja saa Puolassa vahvan aseman maan etujen puoltajana EU:ssa.
Kaczynski ehdottaa nyt pääministeri Donald Tuskille PO:n eroamista Euroopan kansanpuolueesta. Hänen perustelunaan on se, että Euroopan kansanpuolueen jäsenpuolue Saksan kristillisdemokraatit CDU/CSU toimii Puolaa vastaan. CDU/CSU vaatii, että saksalaisten karkottaminen toisen maailmasodan jälkeen Puolasta ja Tshekin maasta asuttamiltaan alueilta on tuomittava kansainvälisesti.
Kaczynskin mielestä kristillisdemokraatit saattavat alkaa vaatimaan myös Saksan ja Puolan vahvistettujen rajojen tarkistamista. Siksi PO:n pitäisi Kaczynskin mielestä ottaa jämäkämpi linja Saksan suhteen.
Kaczynski ehdottaa, että PO tulisi mukaan PiS:n puuhaamaan euroskeptikkojen puolueeseen. Yhdessä PO:n kanssa euroskeptikot voisivat muodostaa europarlamenttiin kolmannen suuren ryhmän, jota ilman mitään tärkeää ei voitaisi päättää.
Pääministeri Tusk ei myöskään hyväksy Saksan kristillisdemokraattien vaatimusta tuomita kansainvälisesti saksalaisten karkotukset entisiltä alueiltaan. Kaczynski uhkaa, että jos Tusk ei julkisesti tuomitse kristillisdemokraattien vaatimuksia, hän asettaa kyseenalaiseksi PO:n lojaalisuuden Puolan kansaa kohtaan.
Kaczynskin väittämää siitä, että saksalaiset saattavat vaatia myös Puolan ja Saksan välisen rajan tarkistamista, on vaikea perustella saksalaisten omilla lausunnoilla. Esimerkiksi liittokansleri Angela Merkel korostaa Saksan ja Puolan hyviä suhteita, joita ei saa vahingoittaa. Samaa sanovat myös muut kristillisdemokraattien johtajat.
CDU/CSU:n vaatimus karkotusten tuomitsemisesta ei suuntaudu saksalaisten mielestä Puolaa vastaan. Kysymys on ensi syksyn Saksan liittopäivävaaleista, joissa kristillisdemokraatit haluavat Erika Steinbachin johtaman yli miljoonan jäsenen Karkotettujen liiton kannatuksen. Tämän liiton jäsenet toivovat päätöstä karkotusten tuomitsemiseksi.
Hyvin menee,
ainakin vielä
Kaczynskin on turha toivoa, että PO eroaisi Euroopan kansanpuolueesta saksalaisten väitetyn puolalaisvastaisuuden takia. Jos PO siitä eroaisi, se ei voisi vaalikampanjassaan harjoittaa menestyksen propagandaansa. Se ei voisi mainostaa, että suuren Euroopan kansanpuolueen jäsenenä se pystyy hoitamaan hyvin puolalaisten asioita. Tämä on menestyksen politiikan toinen pääkohta.
Toinen pääkohta on vakuutus siitä, että Puolan hallituksen politiikan ansiosta maan taloudella menee tällä hetkellä parhaiten Euroopassa, koska laman aikanakin maan kansantuote kasvaa edelleen. Vielä ei tarvitse kertoa, että talousasiantuntijoiden mukaan myös Puolan kansantuote alkaa lähiaikoina supistua.
Kaczynskin räikeä saksalaisvastaisuus ja osallistuminen EU-kriittisen puolueen perustamiseen tuskin vakuuttaa tehokkaasti EU:hun myönteisesti suhtautuvia puolalaisia. Se saattaa johtaa myös PiS:n vielä nykyistä suurempaan eristymiseen unionin toiminnassa. Jaroslaw Kaczynskin, maan entisen ykkösmiehen, vallan haaveet voivat jäädä toteutumatta.