TEAM-liittofuusio kaatui kahdessa äänestyksessä
Teollisuusliiton TEAM-liittofuusio ei toteudu ainakaan suunnitellussa laajuudessa. Tampereella koolla ollut Metallityöväen liiton liittokokous katsoi, että liitolla ei ole edellytyksiä jatkaa TEAM-valmisteluja.
Asia ratkaistiin kahdessa äänestyksessä. Suljetussa lippuäänestyksessä yhdistyminen TEAMiin sai 306 ääntä ja irtautuminen TEAM-projektista sai 179 ääntä. Erikseen äänestettiin avoimella äänestyksellä Metalliliiton purkukokouksen järjestämisestä. Tässä äänestyksessä kyllä-ääniä oli 303 ja ei-ääniä 181.
Kokous tulkitsi tulosta niin, että tarvittavaa enemmistöä Metalliliiton lakkauttamiseksi marraskuussa 2010 ei syntyisi, joten liiton on parasta irtautua TEAM-projektista ja jatkaa toimintaa itsenäisenä ammattiliittona. TEAMiin liittymiseksi ja Metalliliiton lakkauttamiseksi olisi vaadittu purkukokouksessa kolmen neljäsosan enemmistö.
TEAM-liittoa vastusti liittokokouksen vasemmistoryhmä lähes yksimielisesti. Kuumassa ja tunteikkaassa kokouksessa puheenjohtaja Riku Aalto (sd.) syytti vasemmistoryhmää vuosien työn turmelemisesta. Hänen mukaansa nyt on mietittävä jäsenten luottamuksen palauttamisesta liittoon, joka ei kunnioita edes jäsenäänestyksen tulosta.
Vasemmistoryhmän kommenttien mukaan talvella suoritetussa jäsenäänestyksessä ei äänestetty oikeista asioista. Heidän mukaansa jäsenäänestyksen jälkeen tapahtui muun muassa Sähköliiton irtautuminen ja paljastui muiden TEAM-liittojen heikko taloudellinen tilanne. Heidän mukaansa koko hanke olisi kaatunut metalliväen maksettavaksi.
Mäkelä perää
nyt yhtenäisyyttä
Metalliliiton sihteeri ja Metallin vasemmistoryhmän vetäjä Matti Mäkelä muistutti kuitenkin, että elämä jatkuu ja uusi arki koittaa. Hän ei syytellyt ketään, vaan halusi suunnata katseet tulevaisuuteen.
– TEAM on jakanut hallinnon ja liiton jäsenten mielipiteitä. Tästä huolimatta toivon, että jatkamme 110-vuotiaana Metallina sen perustehtävää kunniakkaasti. Tämä tarkoittaa, että kaiken toiminnan kivijalkana pitää olla jäsenten edunvalvonta, Mäkelä sanoi päätöksen jälkeen.
– Nyt on aika suunnata katseet eteenpäin Metalliliiton kehittämiseen ja uudistamiseen. Tämän tulee tapahtua hyvässä yhteistyössä eri toimijoiden kesken. TEAM-selvitysprosessi oli monelta osin opettava, ja se antaa paljon eväitä myös Metalliliiton kehittämiseen.
Mäkelän mukaan nyt tarvitaan yhteistä rintamaa jo tulevan syksyn työehtosopimusneuvotteluihin. Metallissa on ollut ennenkin erilaisia mielipiteitä niin ryhmien sisällä kuin niiden välillä, eikä tätä pidä pelätä. Tällainen keskustelu kuuluu päätöksenteon valmisteluun, Mäkelä sanoo.
– Tehdään tämän kokouksen jälkeen Metallista yhdessä entistä vahvempi toimija. Metalliliitolla on pitkä ja kunniakas historia. Pidetään huoli siitä, että teemme sille myös kunniakkaan tulevaisuuden. Yhtenäistä Metallia ei voi voittaa.
Muut liitot
pohtivat jatkoa
Metalliliiton päätös merkitsi sitä, että TEAM-liittofuusio ei suunnitellussa muodossaan toteudu. Jäljellä olevat neljä liittoa pohtivat tilannetta omissa hallintojensa kokouksissa. Tänään kokoontuu ensimmäisenä Kemianliiton valtuusto.
Metalliliiton ja aiemmin tapahtuneet Sähköliiton irtautumisen jälkeen hankkeessa ovat mukana Viestintäliitto, Kemianliitto, Puuliitto ja Rautatieläisten liitto.
Eräänä vaihtoehtona TEAMille on paluu alkuperäiseen unionimalliin, jota valmisteltiin pitkälle ennen Metalliliiton mukaantuloa. Tuolloin mukana oli myös Paperiliitto ja jonkin aikaa Rakennusliitto. Mikäli tämä malli toteutuisi, syntyisi Metalliliiton rinnalla yhtä suuri toinen teollisuusliitto.
Vaihtoehtoja on myös muita. Rautatieläisten liitossa pohditaan nyt fuusioitumista muihin kuljetusalan unionissa toimiviin rautatieläisten liittoihin. Selvää on, että ainakin monien toimintojen yhdistämiset ovat liittojen pohdinnassa.