Teollisuuden suurliiton rakentamista aiotaan jatkaa, vaikka Metalliliitto irtautui hankkeesta keskiviikkona.
Kriittisimmin jatkoon suhtautui Kemianliiton puheenjohtaja Timo Vallittu.
– Tämä oli valitettava asia.
TEAMin rakentaminen tässä muodossa päättyy tähän. Nyt on palattava lähtöruutuun, Vallittu totesi.
Hän näki Metallin äänestystuloksen taustalla valtapoliittisen kuvion.
– Surullinen tapaus. Tässä ei painanut jäsenistön etu, vaan vasemmistoryhmän valtapoliittinen etu.
Vallitun mukaan Kemianliito pärjää omillaankin. Hän kuitenkin uskoo, että joitakin liittofuusioita tulee lähivuosina tapahtumaan.
Puuliiton puheenjohtaja Sakari Lepola oli Vallittua varmempi, että teollisuuden suurliiton rakentamista jatketaan edelleen.
– Eihän tämä voi lopettaa kehitystä, joka ammattiliitoissa on tapahduttava. On se sitten nimeltään TEAM tai mikä tahansa, uskon, että tavalla tai toisella toimenpiteitä jatketaan. Aikataulua on vielä vaikea sanoa.
Puuliiton hallitus pohtii asiaa ensi viikolla.
Myös Viestintäliiton puheenjohtaja Heikki Helkavuoren mukaan TEAM-hanke on liian arvokas heitettäväksi pois suurimman liiton myötä.
– Tässä on tehty kolme vuotta työtä. Uskon, että osa liitoista lähtee mukaan. Meillä on huomenna liiton hallitus koolla ja pohdimme jatkoa, Helkavuori kertoi.
TEAMin rakentamisen aikataulua hän ei lähde arvailemaan.
– Vaikea sanoa. Pienempi TEAM voi syntyä varsin nopeasti eli ensi vuoden alusta, jos liitot niin haluavat.
Rautatieläisten liitossa toivotaan, että teollisuusliittojen yhteistyö jatkuisi.
– Jo Sähköliiton poisjäänti herätti meillä keskustelua. Liitollamme on eniten rajapintaa Sähköliiton ja Metallin kanssa, puheenjohtaja Vesa Mauriala muistutti.
Rautatieläisten liitossa edustajakokous antoi valtuustolle vapaat kädet arvioida, onko syntyvä TEAM jäsenistön edun mukainen. Perääntymismahdollisuus jätettiin juuri Metallia ajatellen.
– Metallin poisjäänti on meille erittäin ongelmallinen asia.
Maurialan mukaan teollisuusliittojen fuusioita on joka tapauksessa odotettavissa lähivuosina.
– Toiveeni on, että syntyisi jokin järkevä reitti jatkaa toisenmallisen TEAM-liiton tai TEAM-unionin rakentamista, Mauriala sanoi.
– TEAMia rakennettaessa esillä oli myös unionimalli. Jatko riippuu, jättääkö Metalli mahdollisuuden jonkinlaiselle liittoyhteistyöhankkeelle ja miten Kemianliitto muotoilee päätöksensä.