KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Pienen miehen pitkä varjo

Kalevi Suomela
20.7.2009 15.39

Matti Klinge: Napoleonin varjo, Euroopan ja Suomen murros 1795 – 1815, Otava 2009, 472 s.Max Engman: Pitkät jäähyväiset, Suomi Ruotsin ja Venäjän välissä vuoden 1809 jälkeen, WSOY 2009, 329 s.

HEINÄKUUN 19. PÄIVÄNÄ tulee kuluneeksi tasan 200 vuotta Porvoon valtiopäivien päättäjäisistä. Olen pitkään ajatellut, että tuo päivä sopisi nimetä Suomen kansallispäiväksi. Itsenäisyyspäivän rinnalla kasallisen olemassaolomme toisena merkkipäivänä se olisi vuosittain muistutus kansakuntamme muodostumisen historiasta.

Päättäjäisistunnon päivämäärä osuu Suomen syvimpään loma-aikaan. Sitä voi pitää historiaan syventymisen kannalta etuna. Ajankohta ei sovellu suuriin virallisiin juhliin, mutta sitäkin paremmin kotien ja kesämökkien juhlaliputukseen ja maljojen kohotteluun perhepiirissä – ja ennen kaikkea hiljaiseen historiaan paneutumiseen. Yleisradio ja muu media voisivat kantaa kortensa kekoon; ja kesälomallahan ihmisillä on aikaa myös kirjojen lukemiseen.

Kuluvana juhlavuotena olemmekin saaneet aihepiiristä kiitettävällä tavalla uusia julkaisuja. Kansallismuseossa oli lisäksi jo viime syksynä avattu hieno näyttely Suomen sodasta ja Porvoon valtiopäivistä. Tässä haluan kiinnittää huomiota erityisesti Matti Klingen ja Max Engmanin aihetta käsitteleviin teoksiin. Ne ovat vertaansa vailla olevaa herkkua niille, jotka haluavat paneutua noihin 1800-luvun ensimmäisten vuosien ja vuosikymmenien tapahtumiin pintaa syvemmälle.

ENNEN KUIN MENEN Klingen ja Engmanin teosten esittelyyn kannattaa muistuttaa, että jo muutama vuosi sitten vuonna 2006 ilmestyi WSOY:n kustantamana Henrik Meinanderin tiivis Suomen historia – linjat, rakenteet, käännekohdat. Se sisältää lyhyen – mutta tasapainoisen ja viisaan – yleiskatsauksen Porvoon valtiopäivien merkityksestä Suomen historiassa. Samalla se sijoittaa autonomian syntymisen luontevasti paikalleen Suomen kehityksen aikaisempiin ja myöhempiin vaiheisiin – jossakin määrin myös aikakauden kansainväliseen kehitykseen.

Itse Porvoon valtiopäivistä on tänä vuonna ilmestynyt SKS:n kustantamana Henrika Tandefeltin kauniisti kuvitettu Porvoo 1809, Juhlamenoja ja tanssiaisia. Tandefeltin kirja on tyylikäs juhlajulkaisu itse valtiopäivien – tai maapäivien – tapahtumista, mutta sekään ei ole vailla valaisevia kommentteja ajan poliittisiin ja kulttuurisiin taustatekijöihin

MATTI KLINGEN Napoleonin varjo ei ole aivan helppo kirja. Ainakin kustantaja olisi voinut varustaa sen monet ranskankieliset sitaatit suomennoksilla alaviitteissä. Kirja alkaakin tavallisen lukijan kannalta hankalahkosti. Klinge esittelee pitkässä alkuluvussa lukijalle maisterin, dosentin ja runoilijana jo tunnetun Franz Michael Franzénin, joka varakkaan kauppiaan pojan Carl Fredrik Bremerin matkaseuraksi valittuna saapui vallankumouksen Pariisiin joulukuussa 1795.

Kun kirjassa edetään pidemmälle selviää, miksi Klinge esittelee Franzénin. Tämä on viisas ja tarkkanäköinen aikalainen, jonka sekä runomuotoon että proosaan puettuja havaintoja Klinge tuo esiin tämän tästä. Klinge on ilmeisesti tunnistanut Franzénissa itselleen sukulaissielun, joka katselee ja tulkitsee ajan tapahtumia niiden syvällisesti nähdyssä aikalaistuntojen ja aatteiden kulttuurisessa taustassa.

Historiateoksena Klingen kirja on uraa uurtava. Siinä kerrotaan Suomen autonomian syntyprosessi ensimmäisen kerran irrottautumalla täysin vakiintuneesta ahtaasta suomalaiskansallisesta näkökulmasta. Lienee jo kohtuullisen yleistä tietoa, että Venäjän keisari Aleksanteri I:n Suomen valloitus liittyi hänen ja Napoleonin Tilsitissä tekemään sopimukseen painostaa yhdessä Ruotsi liittymään Englantia vastaan tähdättyyn ns. mannermaan sulkemukseen eli kauppasaartoon.

KLINGE SAA tämän historian elämään: Miten Tilsitiin jouduttiin ja miksi? Mitä kaikkea nuo kaksi keisaria sopimuksella tavoittelivat? Miksi keisareiden ystävyys alkoi rakoilla jo muutaman vuoden kuluttua ja miten jouduttiin ”Ranskan suuren armeijan” sotaan Venäjää vastaan, joka Moskovan valloituksen jälkeen päättyi kuitenkin Napoleonin armeijan ja hänen itsensä tuhoon?

Se valtava poliittinen ja kulttuurinen muutos, jonka Ranskan vallankumous ja sitä seuranneet Napoleonin sodat ja diplomatia aiheuttivat Euroopassa (ja laajemminkin maailmassa) kuvataan elävästi siksi taustaksi, jossa ensin venäläiset ja ruotsalaiset toimijat – olletikin keisari Aleksanteri I ja kuningas Kustaa IV Adolf – järjestelivät suhteitaan ja Suomen kohtaloa.

Sitten kerrotaan, miten yhtäältä suomalaiset ja venäläiset toimijat järjestivät uuden autonomisen Suomen hallinnon pelisäännöt ja suhteen Pietarin hoviin ja miten toisaalta ruotsalaiset ja venäläiset toimijat järjestivät uudelleen maidensa keskinäisen suhteen Ruotsin menetettyä Suomen Venäjälle. Kaikki tarinoita, jotka valistuneen suomalaisen on hyvä tuntea. Yllättäen kaikki voittivat!

Runebergin Vänrikki Stålin tarinoiden perusteella on elänyt myytti suomalaisten urheasta vastarinnasta. Todellisuudessa sotatapahtumia oli varsinkin Etelä-Suomessa vähän ja varsinkin ylemmät säädyt taipuivat nopeasti hyväksymään uuden hallinnon. Monille arvoitukselliseksi jäänyt Viaporin helppo antautuminenkin saa Klingen kirjassa luonnollisen selityksen.

VIAPORIN MERKITYSTÄ Klinge pohtii pidempäänkin. Hän toteaa, että idea Viaporista Suomen (ja koko Ruotsin) puolustuksen avainkohtana on harhaanjohtava, sillä ruotsalaiset rakensivat Viaporin (ranskalaisten rahoilla) hyökkäystä ja vuosien 1721 ja 1743 Karjalan menetykset korjaavaa revanssia varten. Se oli enemmän laivastotukikohta kuin puolustettava linnake. Ruotsin vuonna 1788 aloittama sota Venäjää vastaan sai jo monet suomalaiset, etenkin upseerit ja aateliset katsomaan Suomen asemaa Ruotsin ja Venäjän välissä uusin silmin.

Ruotsissa säätylaitos erosi 1700-luvulla sikäli mannereurooppalaisista edukseen, että talonpoikaistolla oli oma edustuksensa. Kun Ranskan vallankumouksessa kolmas sääty julistautui kansalliskokoukseksi, se aloitti Euroopassa ja Ruotsissakin säätyvaltiopäivien muutoskehityksen. Suomessa Ruotsin vanha säätylaitos ”jäädytettiin” sadaksi vuodeksi. Näin ancien regimé jatkoi Suomessa elämäänsä, toteaa Klinge. Maan olojen kehittymisen kannalta se saattoi olla onnikin.

Suorastaan shokeeraava on se Klingen toteamus, että uuden järjestelyn seurauksena syntyi itse asiassa kaksi Ruotsia, joista toisen nimi oli Suomi. Klingen näkemys on kuitenkin perusteltu kun ottaa huomioon, miten koskemattomina ruotsalainen lainsäädäntö ja instituutiot Suomessa säilytettiin. Niitähän on aina myöhemminkin kehitetty Ruotsista mallia hakien.

MAX ENGMAN toteaa, että tarkkaavainen lukija lienee havainnut hänen lainanneen kirjansa nimen Pitkät jäähyväiset Raymond Chandlerilta, jonka salapoliisiromaani The Long Good-bye ilmestyi 1953. Engman kutsuu Chandleria salapoliisikirjailijaksi naamioituneeksi filosofiksi. Hänen yksityisetsivällään Philip Marlowella kyse oli aina murhasta, mutta ei koskaan kokonaan tai edes pääasiassa murhasta.

Engman ei käsittele juuri lainkaan Suomen sotaa (siis Marlowen murhaa), mutta sanoo, että jäähyväiset muodostuivat tosi pitkiksi. Ruotsin perintö eli kauan Suomessa ja ”jossakin merkityksessä sen voi sanoa elävän edelleenkin tänä päivänä”.

Engmanin kirja on nasevalla tyylillä kirjoitettu nautittava kokoelma eri näkökulmista kirjoitettuja esseitä, jotka monessa kohdassa hätkähdyttävät tarkkanäköisyydellään. Hän esimerkiksi nimittää G. M. Armfeltiä, R. H. Rehbinderiä ja C. E. Manneheimia – Klingeä seuraten – ensimmäiseksi kansallisuusliikkeeksi. He rakensivat maata ”monarkistiseen lojalismiin ja kansalliseen hallintoperinteeseen, keisariuskollisuuteen ja suomalaisen kansallisuuden rakentamiseen” nojaten. Nämä ainesosat olivat yhdistettävissä myös tavanomaiseen nationalismiin, mikäli se ei ollut vallankumouksellista.

1800-LUVUN ENSIMMÄISILLÄ vuosikymmenillä nationalismi ei vielä ollut se valtava yleiseurooppalainen poliittis-kulttuurinen voima, jonkalaiseksi se kohosi 1930- ja 40-luvuilla. Engman toteaa, että osa aristokraattisesta hallintonationalismista jatkoi kuitenkin elämäänsä perinteessä, joka korosti liberaalia ja urbaania, instituutioita, hallintoperinnettä, kulttuuria ja valtiopäiviä. Se törmäsi lopulta lojalismiin, alkuperäisen olemuksensa toiseen osaan.

Aristokraattisen lojalismin kahtiajakoon asti, yhteensä kahdeksan vuosikymmentä, se kuitenkin oli Suomen valtion menestyksekkään rakentamisen perusta.

Klingen ja Engmanin kirjat kertovat aristokratian menneestä maailmasta, joka alkoi jo olla häviönsä partaalla. Se maailma on hyvä tuntea, jotta ymmärtäisi, miten siitä alkoi vähitellen ja hapuillen rakentua demokratiaa tavoitteleva Eurooppa ja myös itsenäinen Suomi.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään