KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Parempaan aikaan?

Entinen presidentti Martti Ahtisaari ja uusi presidentti Tarja Halonen tarkistivat kunniakomppanian Eduskuntatalon edessä vuonna 2000.

Entinen presidentti Martti Ahtisaari ja uusi presidentti Tarja Halonen tarkistivat kunniakomppanian Eduskuntatalon edessä vuonna 2000. Kuva: Jarmo Lintunen

Kalevi Suomela
29.7.2009 10.00

On toki itsestään selvää, että ”perustuslain uudistus vie Suomea uuteen aikaan”, kuten Helsingin Sanomat (17.7.) totesi pääkirjoituksensa otsikossa. Mutta viekö se Suomea parempaan aikaan? Sitähän lehti ilmeisesti tarkoitti.

Helsingin Sanomat ei ollut ensimmäistä kertaa asialla patistamassa ministeri Christoffer Taxellin johdolla työskentelevää parlamentaarista komiteaa ja suuria poliittisia puolueita konsensukseen sellaisen perustuslain uudistamisen taakse, joka riisuisi oleellisesti tasavallan presidentin nykyisiä valtaoikeuksia. HS on palannut asiaan toistuvasti viime vuosien aikana. Hesaria näyttää ärsyttävän, että SDP asiassa pitkään jahkailtuaan päätyi joitakin kuukausia sitten pitämään presidentin valtaoikeuksien nykykäytäntöä hyvänä, koska se näyttää vastaavan puolueen kannattajakunnan suuren enemmistön näkemystä.

SDP:n täsmentynyttä kantaa on pidettävä erittäin tervetulleena. Se antaa vihdoinkin mahdollisuuden sellaiseen julkiseen keskusteluun, jossa asiaa punnitaan rauhallisesti puolelta ja toiselta. Tähän mennessähän presidentin valtaoikeuksia koskevassa keskustelussa keskeisenä esiintynyt sana ”parlamentarismi” on sokaissut niin, että lähes kaikki näyttivät jo taipuneen pitämään presidentin melkeinpä mitä tahansa valtaoikeuksia vain menneisyyden jäänteinä – ja loukkauksina demokratiaa kohtaan.

Mutta onko parlamentarismi tässä keskustelussa edes relevantti käsite? Tiukasti tulkittunahan parlamentarismi tarkoittaa sitä, että hallituksen on nautittava eduskunnan luottamusta. Sen jälkeen kun perustuslaki muutettiin sellaiseksi, että presidentti ei enää ole avaintekijä hallituksen nimittämisprosessissa, eikä hänellä ole eduskunnan hajotusoikeutta. Meillä on täysparlamentarismi sanan tässä merkityksessä. Toivoa sopii, että eduskunta vielä joskus oppii myös käyttämään välikysymysmenettelyn tarjoamaa mahdollisuutta hallituksen vaihtamiseen. Se antaisi parlamentarismille todellista sisältöä.

Se parlamentarismin käsite, joka on hallinnut käytyä keskustelua presidentin valtaoikeuksista mm. Helsingin Sanomissa, on kuitenkin toinen. Sillä on viitattu demokraattisten poliittisten järjestelmien jaotteluun yhtäältä presidenttivaltaisiin ja toisaalta ”parlamentaarisiin” järjestelmiin; ensin mainituthan ovat tuttuja mm. USA:sta ja Ranskasta. Voidaan kuitenkin asettaa kyseenalaiseksi, missä määrin sana ”parlamentarismi” näissä vertailuissa on onnistunut käsite. Mitä taas demokratiaan tulee, niin ketkä ovat ylpeämpiä demokratiastaan kuin juuri amerikkalaiset ja ranskalaiset?

Jo tehtyjen perustuslain uudistusten jälkeen ei voida mitenkään sanoa, että Suomen järjestelmä olisi presidenttivaltainen, eikä se koskaan edes Suomen alkuperäisen hallitusmuodonkaan aikana ollut läheskään niin presidenttivaltainen kuin USA:n ja Ranskan järjestelmät ovat tänä päivänä. Suomen järjestelmää nykymuodossaan voidaankin pitää erittäin tasapainoisena.

Maamme poliittista järjestelmää – tai paremminkin poliittista kulttuuria – on kyllä syytä kohentaa, mutta ponnistelujen tulisi kohdistua ennen muuta parlamentin tason ja poliittisen julkisuuden laadun kohottamiseen. Ne ovat kieltämättä vaikeita haasteita, mutta eivät ehkä täysin mahdottomia.

Tunnettu totuushan on, että suurinta osaa kansasta politiikka kiinnostaa lisääntyvästi vain mediaviihteenä. Keinoja tämän tilanteen parantamiseksi löytyy varmasti, jos niitä paneudutaan etsimään. Demokratian kannalta on oleellisen tärkeätä, että politiikka sanan aidossa merkityksessä palautetaan politiikkaan ja että kansalaisuuden arvostus saadaan palautetuksi.

Sinänsä hyvää tarkoittava muodikas kampanjointi vaaliosallistumisen kohottamiseksi ei ole lainkaan niin tärkeää, kuin sellaisen poliittisen kulttuurin määrätietoinen edistäminen, jossa äänestämässä käyvät ihmiset tekevät tietoisia ja valistuneita valintoja erilaisten tarjolla olevien poliittisten vaihtoehtojen välillä. Matti Vanhasen edellisen hallituksen politiikkaohjelma, joka koski kansalaisvaikuttamisen edistämistä, oli sellaisen kulttuurin edistämisessä askel oikeaan suuntaan. Uusia askelia, ja syvällistä asiaan paneutumista, tarvitaan paljon lisää.

Jo toteutuneiden perustuslain uudistusten myötä tasavallan presidentistä on tullut leimallisesti ulkopoliittinen toimija. Näin muodostuneen presidentin roolin demokratialle tarjoamia mahdollisuuksia ei kuitenkaan vielä tiedosteta riittävästi. Se selittynee sillä, että kun presidentin valtaoikeuksia sinänsä aivan oikein karsittiin hallituksen muodostamisessa (ja siten myös suhteessa hallituksen toimintaan), ei huomattu ajatella, mitä jäi jäljelle.

Voi siis olla, että nykyisen perustuslain mukainen presidenttiys syntyi ikään kuin vahingossa. Silti Helsingin Sanomat voi olla täysin väärässä kirjoittaessaan, että: ”Presidentin aseman heikentäminen ja hallituksen aseman vahvistaminen ovat olleet perustuslain uudistuksen pitkä linja. Sillä linjalla pitää nyt uskaltaa rohkeasti jatkaa ja luoda EU-Suomelle sopiva presidenttiys.”

Presidenttiydessä ei nykyisellään ole mitään EU-Suomeen sopimatonta, ja demokratian kannalta olisi kovin onnetonta, jos presidentin ulkopoliittinen johtajuus romutettaisiin vain sen takia, että mekaanisesti seurattaisiin presidentin valtaoikeuksien heikentämisen pitkää linjaa.

Suomessa presidentti on nykyisessä perustuslaissa kansan suoraan valitsema valtioelin. Virka on siis niin demokraattinen kuin se vain voi olla. Kun keskustelussa on haikailtu ulkopoliittisille päätöksille ”parlamentaarista katetta”, joka niiltä nykyisellään muka puuttuu, on kysymys joko näköharhasta tai tietoisesta sumutuksesta. Paitsi että presidentillä on täysi ”demokraattinen kate”, on hänen johtamallaan ulkopolitiikalla myös ”parlamentaarinen kate”’, koska päätökset tehdään yhdessä hallituksen kanssa. Meillä on siis tasapainotettu järjestelmä, checks and balancies, demokratian eduksi ja kansan onneksi.

Demokratian kannalta presidentin ulkopoliittisessa johtajuudessa on kaksi erinomaisen tärkeää näkökohtaa. Ensinnäkin presidentin vaalista voidaan kehittää ulkopolitiikkaan keskittyvät vaalit. Toistaiseksi vanhat mielikuvat presidentistä jonkinlaisena maan isänä tai äitinä ovat estäneet oikean luonteen antamisen presidentin vaalille. Tässä on puolueille (tai presidenttiehdokkaita asettaville kansanliikkeille) iso haaste.

Suuria ulkopoliittisia kysymyksiä, jotka eivät poistu politiikan päiväjärjestyksestä, ovat Suomen rooli globaalina toimijana mm. YK:ssa, sekä maamme suhteet itäiseen naapuriin. Näihin kysymyksiin kietoutuu tietenkin myös pitkään ajankohtaisena pysynyt kysymys maamme suhteesta Natoon. Ei kai kukaan väitä, että demokratialle on vain eduksi, jos kansalaiset eivät presidentin vaalissa pääse ottamaan kantaa näihin kysymyksiin? Globaalipoliittisesti valistunut kansalaisuus on tänään oleellisempaa kuin koskaan aikaisemmin.

Toinen presidentin vaalin kiistämätön etu demokratian kannalta on siinä toteutuva erilainen poliittinen logiikka eduskuntavaaleihin verrattuna. Valintamenettely tarvittaessa kahdessa kierroksessa pakottaa puolueet liittoutumiin. Valitsijoiden kannalta se selkiyttää terveellisellä tavalla kuvaa poliittisesta kentästä, joka muuten näyttäytyy täysin hajanaisena.

Lehdistössä on pitkään pidetty esillä ”kahden lautasen ongelmaa” Eurooppa-neuvoston kokouksissa. Ongelma on lehdistön rakentama olkinukke. Käytännössä ongelmaa ei ole. Jos presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa, on tietysti luonnollista, että hän osallistuu myös EU:n ulkopolitiikkaa koskevaan valmisteluun ja päätöksentekoon, koska Suomen ja EU:n ulkopolitiikka kulkevat käsi kädessä.

On mielenkiintoista, että HS palasi viime sunnuntain (26.7.) pääkirjoituksessaan asiaan, nyt hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallbergin juhlapuheen takia, jonka tämä oli pitänyt K. J. Ståhlbergin 90 vuotta sitten tapahtuneen valinnan johdosta tasavallan presidentiksi. HS esitteli erittäin suopeasti Hallbergin ”kompromissiesitystä”, jossa presidentillä olisi toimivaltansa alueella erimielisyystapauksissa vain lykkäävä veto-oikeus, ei siis päätösvaltaa. HS:n uutta kantaa voi pitää merkittävänä perääntymisenä sen aikaisemmasta jyrkästä linjasta. Olisiko ”Hallbergin kompromissi” demokratian kannalta parannus nykytilanteeseen, on kuitenkin kyseenalaista.

Käydyn julkisen keskustelun perusteella voi ennustaa, että Taxellin johtama parlamentaarinen komitea tekee syksyllä esityksiä presidentin valtaoikeuksien muuttamisesta. Toivottavasti esitykset ja niistä käytävä keskustelu eivät johda demokratian kaventamiseen. Suomalaisen demokratian tilassa on paljon huolestuttavaa, mutta huolen aiheisiin eivät sisälly presidentin ulkopoliittiset valtaoikeudet.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään