Toinen maailmansota alkoi 1.9.1939 Gdanskissa Westerplattella, kun panssarilaiva Schleswig-Holstein ampui mereltä tykeillä Puolaan ja Saksan armeija hyökkäsi maalta musertavalla ylivoimalla. Syyskuun kolmantena päivänä Iso-Britannia ja Ranska julistivat sodan Saksalle vaatien hyökkääjän vetäytymistä Puolasta.
Neuvostoliitto hyökkäsi Puolaan 23.9. Tähän Saksan ja Venäjän solmima Molotov-Ribbentrop-sopimus antoi sille vapaat kädet. Varsova antautui saksalaisille 28.9.1939.
Tämän jälkeen sota kesti vielä yli viisi vuotta. Puolan historiallisten muistojen instituutin (IPN) mukaan sodassa Saksaa vastaan kuoli vuoden 1940 loppuun mennessä 5 470 000–5 670 000 puolalaista, sodassa Neuvostoliittoa vastaan vuoden 1950 loppuun mennessä 150 000. Neuvostoliittolaisia kuoli sodassa 27 miljoonaa.
Venäjällä tehtiin Puolasta Hitlerin liittolaista
Puolassa toisen maailmansodan aloittamisen muistopäivän viettäminen alkoi ikävissä merkeissä jo toista viikkoa ennen vuosipäivää. Venäjän televisio väitti, että Puola antoi ennen maailmansodan alkamista tukensa Adolf Hitlerille Neuvostoliittoa vastaan. Venäjän tiedeakatemian entinen tutkija, politologi Juri Fjodorov väittää, että pääministeri Vladimir Putin ja hänen tukijansa Kremlissä inspiroivat tätä kampanjaa.
Venäläisten historioitsijoiden enemmistö ei usko väittämään Puolan tuesta Hitlerille. Kuitenkin monet itseään historioitsijoiksi kutsuvat kirjoittavat tarinoita pahoista puolalaisista ja niitä julkaistaan esimerkiksi Komsomolskaja Pravdassa.
Venäläinen politologi Maria Lipman sanoo, että kukaan Venäjällä ei usko, että puolalaiset olisivat ennen toista maailmansotaa tukeneet Hitleriä. Lipmanin mielestä koko tämä väite ei edes koske puolalaisia, vaan on Venäjän vallanpitäjien ja Venäjän kansan välinen asia.
Katynin murhia ei pyydetty anteeksi
Tiistaina Gdanskin Westerplattelle saapui yli 31 maan edustajia kunnioittamaan toisen maailmansodan muistoa. Odotetuimpia vieraita olivat Venäjän Vladimir Putin ja Saksan liittokansleri Angela Merkel.
Puolalaiset odottivat, jatkaako Putin Puolan syyttelemistä. Ilmapiiri oli nyt kuitenkin odottamattoman sovinnollinen, vaikka Putin ei millään tavalla halunnut kommentoida puolalaisvastaista kampanjaa. Tämä kampanja oli ilmeisesti tarkoitettu enemmän venäläisille kuin puolalaisille, koska Puolassa näitä väitteitä pidetään uskomattomina.
Putin tunnusti Molotov-Ribbentrop-sopimuksen virheeksi, mutta muistutti, että muidenkin Euroopan maiden olisi tuomittava sopimukset, joita ne tekivät Hitlerin kanssa.
Jotkut puolalaiset odottivat Putinilta anteeksipyyntöä neuvostovallan 1941 tekemistä 30 000 puolalaisen upseerin, poliisin ja älymystön edustajan murhista. Katynin murhat olivat keskeinen aihe myös pääministeri Donald Tuskin listalla.
Putin ei kuitenkaan pyytänyt anteeksi. Hän lupasi vain, että murhia koskevia tutkimuksia jatketaan ja että Venäjä avaa arkistonsa vaikeiden yhteisten historiallisten asioiden selvittämiseksi sitä mukaa kuin Puola avaa omat arkistonsa.
Puolan arkistot tosin jo ovat venäläisten käytettävissä.
Sopuisampi aika lähivuosikymmeninä?
Putin sanoi ymmärtävänsä, miten puolalaiset kokevat Katynin joukkomurhat. Vastaaviin julmuuksiin syyllistyvät puolalaiset Puolan ja Venäjän vuoden 1920 sodan venäläisiä sotavankeja kohtaan. Puolalaiset tulkitsevatkin Katynin murhat Josif Stalinin kostoksi vuoden 1920 sodasta.
Putin tunsi selvästi olonsa hankalaksi käsiteltäessä yhteisen menneisyyden kipeitä asioita. Hän toivoi, että menneisyydestä siirryttäisiin maiden välisen taloudellisen yhteistyön kehittämiseen.
Samalla hän toivoi puolalaisilta enemmän kunnioitusta suuren isänmaallisen sodan uhreja kohtaan. Putin muistutti, että siinä sodassa venäläiset ja puolalaiset taistelivat yhdessä Hitleriä vastaan.
Puolalaiset ovat eri mieltä. Venäjä voitti toisen maailmansodan, vaikka hintana oli 27 miljoonaa kaatunutta. Puolalaiset kokevat, että he taas todellisuudessa hävisivät sodan ja joutuivat kommunismin aikana jälleen venäläisten uhreiksi.
Muistopäivänä lohduteltiin, että parinkymmenen vuoden kuluttua puolalaisten ja venäläisten keskinäiset suhteet voivat olla yhtä hyvät kuin venäläisten ja saksalaisten suhteet ovat tällä hetkellä.
Putinhan pitää Venäjän ja Saksan suhteita esimerkillisinä ja on uhannut, ettei tarvitse yhteistyökumppaniksi Puolaa, koska hän voi tehdä yhteistyötä Saksan ja muiden suurten EU:n jäsenmaiden kanssa.