Tutkija James Sherr:
– Venäjän suhteet entisen Neuvostoliiton maihin ovat nyt huonoimmat sitten Neuvostoliiton hajoamisen, katsoi Chatham Housen tutkija James Sherr puhuessaan perjantaina Helsingissä ulkopoliittisen instituutin ja Chatham Housen seminaarissa.
Taustalla on tietysti kesän 2008 sota Georgian kanssa. Tämä ei kuitenkaan Sherrin mukaan säikäyttänyt muita Venäjän ”lähiulkomaita”, vaan ne reagoivat päinvastaisesti.
Esimerkkinä Sherr mainitsi Turkmenistanin, joka tukee nyt avoimesti Nabucco-kaasuputkihanketta, joka on kilpaileva projekti Venäjän kaasuputkille.
Välit Ukrainaan kiristyneet
Tuorein esimerkki Venäjän harjoittamasta painostuksesta on presidentti Dmitri Medvedevin äskettäin lähettämä jyrkkäsävyinen kirje Ukrainan presidentille Viktor Jushtshenkolle. Sherrin mukaan painostus kuitenkin paradoksaalisesti vie Ukrainaa yhä kauemmas Venäjästä ja nostaa erillistä ukrainalaista identiteettiä.
Sherr sanoi, että kymmenen vuotta sitten Venäjän ja Ukrainan väliset ongelmat oli periaatteessa ratkaistu, mutta sen jälkeen ne on avattu uudelleen.
Sherr kertoi päätyneensä masentavaan johtopäätökseen: lisää kahnauksia on odotettavissa Venäjän ja sen kiistakumppaneiden välilllä. Tosin Medvedevin kirjettäkin arvioitaessa pitää ottaa huomioon, että sen tavoitteet varmasti olivat osaksi sisäpoliittisia.
Onko jopa sota mahdollinen?
Harva uskoi runsas vuosi sitten, että Venäjä ja Georgia päätyisivät todella sotaan. Siksi Sherriltä kysyttiinkin, pelkääkö hän sotilaallisen yhteenoton puhkeamista Venäjän ja Ukrainan välillä.
Sherr sanoi, että vaikka Venäjän kieli onkin uhkailun ja voimankäytön kieltä, ei Venäjä todellisuudessa ole valmistautumassa sotaan.
– Mutta minua huolestuttaa tilanne, että jos Ukraina jossakin vaiheessa vastaa painostukseen odottamattoman kovin vastatoimin. Ajatellaan vaikkapa, että Ukraina ei päästä Venäjän Mustanmeren laivaston aluksia palaamaan mereltä Sevastopolin satamaan. Ehkä sellaisessa tilanteessa ei enää toimi kylmän asiallinen laskelmointi, totesi James Sherr.