YK:n alajärjestö esittää perinpohjaista uudistusta
maailman valuuttajärjestelmään
YK:n Kauppa- ja kehitysjärjestö UNCTAD tekee radikaalin esityksensä maanantaina julkaistussa vuotuisessa kehitysraportissaan. Sen mukaan nykyinen valuuttajärjestelmä ei toimi kunnolla ja on suurelta osin vastuussa maailman finanssi- ja talouskriiseistä, mukaan lukien nykyisestä.
Nykyisessä järjestelmässä yksi maa maailmassa, Yhdysvallat, voi porskuttaa täysin erilaisten sääntöjen mukaan kuin kaikki muut. Sen ei tarvitse paljonkaan piitata valtionbudjettinsa alijäämästä, joka George W. Bushin valtakaudella kohosikin tähtitieteellisiin mittoihin.
Tämä johtuu siitä, että Yhdysvaltain dollari on maailman reservivaluutta.
UNCTAD:in raportti esittää koko järjestelmän perinpohjaista uudistamista. Dollarin tilalle maailman reservivaluutaksi luotaisiin uusi keinotekoinen valuutta, joka koostuisi useammasta maailman keskeisestä valuutasta.
Samalla luotaisiin myös mekanismi, joka pakottaisi eri maiden keskuspankit puuttumaan oman valuuttansa arvoon joko sitä tukien tai alaspäin painaen, riippuen maailmantalouden tilasta.
Ratkaisisi joukon ongelmia
Tuloksena olisi hallittu joustavien valuuttakurssien järjestelmä, jossa valuutan arvo määrittyisi aina vähintään kahden muun valuutan perusteella. Tämä johtaisi ehdotuksen tekijöiden mukaan huomattavasti nykyistä vakaampaan järjestelmään, joka veisi pohjaa valuuttoja ja kansantalouksia heiluttavilta spekulatiivisilta toimilta.
Raportin mukaan valuuttakeinottelulta häviäisi sen tärkein kannustin eli erot korkotasossa ja inflaatiossa. Uusi järjestelmä estäisi valuuttakriisit ja joidenkin valuuttojen yliarvostamisen, globaalin epätasapainon ja kehitysmaiden velkaloukut. Myöskään Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tuelleen asettamat ehdot kuten julkisten menojen leikkaaminen eivät olisi enää tarpeen.
Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Luultavasti. Vaikka monet asiantuntijat ja jopa poliitikot myöntävät nykyisen järjestelmän notkuvan liitoksissaan, perinpohjainen uudistus voi olla liian iso pala haukattavaksi.
Samaan suuntaan voi vaikuttaa se, että ensimmäisten nousun merkkien ilmaantuessa on maailman poliittisilla päättäjillä kiusaus huokaista helpotuksesta ja jatkaa sen jälkeen entiseen malliin.
Aiheesta laajemmin Viikkolehdessä 11.9.
YK:n Kauppa- ja kehitysjärjestö UNCTAD: www.unctad.org