Norjan keskustavasemmistolainen hallituskoalitio voitti täpärästi maanantain parlamenttivaalit. Hallitusrintaman puolueet saavat suurkäräjille 86 oikeisto-opposition joutuessa tyytymään 83 paikkaan.
Kyseessä on ensimmäinen kerta 16 vuoteen, kun hallituksen kannatus riittää toiselle kaudelle. Samalla se tarkoittanee sitä, että hallitus syntyy suhteellisen vaivattomasti, eikä tilanne johda vähemmistöhallituksen muodostamiseen, kuten Norjassa usein on käynyt.
Hallitusrintamassa voittaja oli pääministeri Jens Stoltenbergin sosiaalidemokraattinen työväenpuolue, joka nosti ääniosuutensa 35,4 prosenttiin (+ 2,7 %). Keskustapuolue pysyi lähes ennallaan 6,2 prosentissa (– 0,3 %).
Vasemmistopuolue menetti kannatusta
Sen sijaan sosialistinen vasemmistopuolue (SV) menetti sen, minkä demarit voittivat eli tappiota tuli 2,7 prosenttiyksikköä. Samalla SV:stä tuli niukalla erolla hallitusrintaman pienin puolue, koska sen kannatus putosi 6,1 prosenttiin. SV on Suomen vasemmistoliiton yhteistyökumppani Norjassa.
Paikkoja sekä SV että keskustapuolue saivat 169-paikkaiseen parlamenttiin yhtä monta eli 11 kumpikin. Paikoissa SV:lle tuli tappiota neljä edustajaa.
Työväenpuolue on nyt ylivoimaisesti suurin puolue 64 kansanedustajallaan.
Vaikka oikeisto olisi voittanutkin, olisi sen ollut vaikea muodostaa hallitusta. Vain Suomen kokoomusta vastaava höyre olisi ollut valmis lähtemään hallitukseen oikeistopopulistisen edistyspuolueen kanssa. Pienemmät puolueet kristillinen kansanpuolue ja liberaali venstre ovat torjuneet ajatuksen jyrkästi.
Maahanmuuttajavastainen edistyspuolue jatkoi kannatuksensa kasvattamista ja pysyi selvästi suurimpana porvarillisena puolueena. Edistyspuolue sai 22,9 (+ 0,9 %) prosenttia äänistä ja 41 paikkaa.
Myös höyre lisäsi kannatustaan ja sai 17,2 prosenttia äänistä (+ 3,1 %) ja 30 paikkaa. Kristilliset saivat 5,6 prosenttia (– 1,2 %).
Venstrelle vaalit olivat katastrofi, joka oli viedä sen lähes ulos suurkäräjiltä. Alustavien tulosten mukaan se kuitenkin sai kaksi paikkaa. Puolueen puheenjohtaja on jo ilmoittanut eroavansa.
Öljykassan luukku kiinni kriisin jälkeen
Höyre tarjosi veronkevennyksiä ja yksityistämisiä. Hallitusrintama ei kannata veronalennuksia, koska se katsoo niiden vievän pohjan hallituspuolueiden painopistealueina pitämältä terveydenhuoltoon, kouluihin ja vanhustenhoitoon satsaamiselta.
Norja on selvinnyt globaalista taantumasta lähes kuivin jaloin. Hallitus on käyttänyt elvytykseen pahan päivän varalle rahastoituja öljy- ja kaasuvaroja, mutta se on ilmoittanut palaavansa tiukalle linjalle kriisin hellittäessä.
Edistyspuoluetta lukuunottamatta Norjan puolueet ovat olleet samoilla linjoilla siinä, että ulkomaille investoitujen öljyvarojen käytössä ollaan varovaisia, jotta ne eivät ylikuumentaisi Norjan taloutta.
Norjan vaaleista enemmän ensi perjantain Viikkolehdessä.