Puolentoista vuoden aikana 23 itsemurhaa
Tällä viikolla eräs puhelininsinööri otti työpaikallaan kuolettavan määrän unilääkkeitä työpaikallaan. Toissa viikolla eräs saman yrityksen työntekijä puukotti itseään rintaan kesken aamuisen työkokouksen kuultuaan työtään koskevista vakavista muutoksista. Molemmat vietiin sairaalaan, eikä heidän henkensä ole vaarassa.
Mutta viikko sitten 32-vuotias nainen heittäytyi viidennestä kerroksesta työhuoneensa ikkunasta alas kuultuaan, että hänen työnjohtajansa tulee vaihtumaan ja osaston toiminta organisoidaan uudestaan. Nainen kuoli.
Ranskan valtion lankapuhelimien valmistukseen keskittynyt France Telecom yksityistettiin muutama vuosi sitten ja sen myötä yrityksen johtomenetelmät ovat koventuneet sellaisiksi, ettei yksityistä ihmistä ole siitä lähtien huomioitu.
Puolentoista vuoden aikana yhtiön työntekijöistä 23 on tehnyt itsemurhan. Tarvittiin ensin näyttävä puukotus kesken kokouksen ja sitten hyppäys tyhjään, ennen kuin edes ranskalainen media kiinnostui aiheesta.
23:n kuolemaan johtaneen itsemurhan lisäksi 14 on yrittänyt itsemurhaa siinä onnistumatta.
Itsemurhien aiheuttaman julkisuuden takia Ranskan työministeri Xavier Darcos päätti tavata France Telecomin pääjohtajan Didier Lombardin ja vaatia tältä inhimillisempää henkilöstöpolitiikkaa.
Mikä ajaa itsemurhaan?
Työnantaja vetoaa itsemurhia selvitettäessä usein työntekijän henkilökohtaisiin ongelmiin. Le Parisien -lehti julkaisi äskettäin erään heinäkuussa itsemurhan tehneen France Telecomin työntekijän kirjeen työtovereilleen ja ammattiyhdistykselleen.
Kirjeessä luki: ”Teen itsemurhan France Telecom-työni takia. Se on ainoa syy. Ikuinen kiire, liikarasitus, täydennyskoulutuksen puute, yrityksen organisaation täydellinen sekavuus. Terrorijohto! Olen täysin hukassa ja sekaisin. Olen enää hylkytavaraa, parasta lopettaa kaikki”.
Mies oli ollut yli 30 vuotta France Telecomin palveluksessa.
Itsemurha-aaltoa selitetään tuottavuusvaatimuksilla, työtehokkuuden lisäämisellä, ylityötunneilla. Pahinta tutkimusten mukaan on kuitenkin se, että johdon vaihduttua yrityksessä pitkäänkin omasta mielestään ansiokkaasti työskennelleen työpanosta ei enää arvosteta. Hänet siirretään mielipidettä kysymättä aina vaatimattomampiin tehtäviin tai vaaditaan muuttamaan paikkakunnalta toiselle, jolloin eteen tulee kylmästi ota tai jätä-tilanne.
Tarkoituksena onkin usein stressata ihminen siihen pisteeseen, että tämä itse irtisanoo itsensä. Painostus vapaaehtoiseen yrityksestä lähtöön on valtava.
France Telecomissa on kahden viime vuoden aikana lakkautettu 22 000 työpaikkaa.
Vanhenevan henkilökunnan ja uusiutuvan nuoremman yritysjohdon välille syntyy usein jännitteitä, jotka voivat päätyä traagisesti. Jenkkityylinen tuloshakuisuus ei istu ranskalaiseen ajattelutapaan, vaan työpaikalta odotetaan yhä keskinäistä solidaarisuutta ja kollegoiden välistä hauskanpitoa. Yhä yleisemmästä työpaikkakiusaamisesta onkin tullut tapa yrittää päästä liian vanhasta tai uuden johdon hyödyttömäksi tuomitsemasta työntekijästä eroon.
Ay-liike vaatii valtion apua
– Ihmisellä ei ole enää kiinnekohtia, kaikki muuttuu vähän väliä, usein vastoin asianomaisen omaa tahtoa, kertoo eräs masentunut ay-aktivisti. Työmäärää lisätään nopeasti kohtuuttomuuksiin, täysin mielivaltaisesti.
Ammattiyhdistysten asema on heikentynyt viimeisten vuosikymmenien aikana huimasti ja nykyisin Ranskan keskimääräinen järjestäytymisaste on enää noin kuusi prosenttia.
Ay-jäsenyys on aina työntekijälle miinusta ja heikon järjestäytymisasteen takia ay-liikkeen vaikutusvalta on heikentynyt entisestään. Sairaslomiakin pidetään lintsaamisena. Silti niiden määrä on France Telecomilla kohonnut viimeksi kuluneen vuoden aikana seitsemän prosenttia.
Erään tutkimuksen mukaan 66 prosenttia France Telecomin työntekijöistä pitää itseään stressaantuneina, 15 prosenttia pahasti masentuneina.
France Telecomin ammattiyhdistykset vaativat valtiota kantamaan vastuunsa itsemurha-aallosta, onhan se suurin osakkeenomistaja.
Taloudellisesti menestyvä yhtiö
Teleyhtiö on enää 26,7-prosenttisesti valtion omistuksessa. Yhtiön helmi on maailman suurimpiin kuuluva Orange-puhelinoperaattori. Henkilökunta Ranskassa on nykyisin 100 000, Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 53 miljardia euroa ja sen tuotto neljä miljardia euroa.