Kotihoidon asiakkaat jäävät ilman ruuan arvonlisäveron alennusta Järvenpäässä
Järvenpäässä Keski-Uudellamaalla lama iskee rajusti pienituloisimpiin kotihoidon asiakkaisiin. Palvelumaksuihin tehtiin kesällä suuria korotuksia.
Kauppakassipalvelu siirrettiin heinäkuussa kaupungilta yksityiselle Servea Oy:lle. Hinta nousi kerralla nollasta yli kuuteen euroon, koska alle tuhat euroa ansaitsevien nollamaksuluokka poistettiin kokonaan. Nyt vähintään 1 100 euroa ansaitsevat maksavat palvelusta 6,10 euroa kerralta ja sitä enemmän ansaitsevat kympin.
Vielä sosiaalilautakunta hyväksyi kaupunginvaltuutettu Maarit Uusikummun (vas.) esityksen, että palvelu olisi pienituloisille edelleen maksuton. Kaupunginhallitus käveli yksimielisesti lautakunnan yli, koska maksuttomat palvelut eivät ole ”kaupungin strategian mukaisia”. Vasemmistoliitolla ei ole edustajaa hallituksessa.
Uusikummun mielestä palvelua olisi voinut kehittää kaupungin omana työnä esimerkiksi työllistämällä nuoria työttömiä.
Ruokalasku nousi 33 euroa kuukaudessa
Jo toukokuussa kotiin kuljetettavien aterioiden hinta nousi 13 prosenttia 242 eurosta 275 euroon kuukaudessa. Ruokalaskuun tuli 33 euron korotus.
Maarit Uusikumpu pitää korotuksia erittäin kovina pienituloisille, joilla ei juuri ole vaihtoehtoja näiden palveluiden käyttämiselle.
– Tätä joutuu miettimään oikeudenmukaisuuden kannalta. Pienituloisille tulee lisää palvelumaksuja ja samaan aikaan me työpaikkamme säilyttäneet oikeastaan hyödymme tästä lamasta esimerkiksi lainojen halpoina korkoina. Ja ruuan hinta saattaa jopa laskea. Tämä asia pitäisi hoitaa oikeudenmukaisemmin veroilla ja valtionosuuksilla.
Lokakuussa voimaan tuleva ruuan arvonlisäveron alennus vaikuttaa kotiaterioiden hintaan raaka-aineiden osalta, mutta asiakkaat hyötyvät alennuksesta aikaisintaan ensi vuoden toukokuussa. Ateriapalvelusta kilpailutuksessa tehdyn sopimuksen mukaan nykyiset hinnat ovat voimassa vuoden 2010 huhtikuun loppuun asti.
Maarit Uusikummun mielestä hintojen tarkistus pitäisi tehdä heti.
Lounaita tuodaan Suomeen Virosta
Järvenpään ateriapalvelun voitti kilpailutuksessa Fazer Amican tytäryhtiö Blue Service Partners. Yhtiö valmistaa suurimman osan ruuasta Kivipuiston palvelukeskuksessa Järvenpäässä, mutta Fazer Amicasta kerrotaan Kansan Uutisille, että ruokaa tuodaan Suomeen myös yhtiön ruokatehtaasta Virosta.
Perunat keitetään Suomessa, mutta kastikkeita, salaatteja ja jälkiruokia tuodaan myös Tallinnassa sijaitsevasta palvelukeittiöstä, linjaa projektinjohtaja Aila Dorsen Fazer Amicasta. Jakelu kattaa hänen mukaansa kymmenkunta osoitetta pääkaupunkiseudulla. Jakeluauto tuo ruuan Suomeen laivalla.
Dorsenin mukaan lounasruokaa tuodaan rajan takaa vähäisiä määriä, koska suomalaisilla asiakkailla ei ole riittäviä tuotantotiloja.
Järvenpäässä kotiaterioita toimitetaan tänä vuonna 20 000. Kaupungin tavoitteena on lisätä määrää ikääntyneiden kotona asumisen tueksi.
Kestävää kehitystä ei huomioitu
Kaupunginvaltuutettu Maarit Uusikumpu ihmettelee, miten Virosta Suomeen kuljetettava ruoka sopii yhteen kaupungin hyväksymän kestävän kehityksen ohjelman kanssa. Hänen mielestään sen pitäisi ulottua koko ketjuun eli kaupungin lisäksi myös sen yhteistyökumppaneihin.
Järvenpään koti- ja laitoshoitopalveluiden osastopäällikkö Helena Venetvaara-Nurmi kertoo, että ateriapalvelujen kilpailutuksessa painotettiin useita laatutekijöitä. Kestävän kehityksen vaatimuksia ei ole erikseen esitetty.
Aila Dorsen Fazer Amicasta pohtii, onko ruuan tuonti Virosta sen vähemmän ympäristöystävällistä toimintaa, koska laivat kulkevat joka tapauksessa ja ruoka valmistetaan yhdessä paikassa, mikä säästää energiaa.
– Mutta on tietysti ihan totta, että valtion raja on eräänlainen etä- ja lähiruuan rajaviiva. Silloin sitä asiaa joutuu perustelemaan muilla syillä ja meillä se syy on kapasiteetti.
Kuka maksaa laman? Lue raportti kuntien säästöistä perjantaina 18.9. Kansan Uutisten Viikkolehdestä.